skip to Main Content
5 παραδοσιακά πιάτα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια χριστιανική γιορτή που εορτάζεται έντονα και με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περιοχή, ανάλογα με τα τοπικά έθιμα.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση η Καθαρά Δευτέρα είναι αφιερωμένη στην κάθαρση του σώματος και του πνεύματος και για τον λόγο αυτό απαιτείται προσευχή και αυστηρή νηστεία. Σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την έναρξη της Σαρακοστής και εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.

Πρακτικά, αποτελεί ένα σίγουρο τριήμερο αργίας μέσα στο έτος και μια ευκαιρία για εκδρομές ή οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.

Οι επιλογές σε «σαρακοστιανά» εδέσματα είναι αναρίθμητες. Σαλάτες, αλοιφές, οστρακοειδή, ζυμαρικά, όσπρια, όλα έχουν τη θέση τους στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Εμείς θα σας δώσουμε μια πρόταση  για ένα ολοκληρωμένο, παραδοσιακό γεύμα των 5 πιάτων, για 5 άτομα.

1ο πιάτο: Καναπεδάκια με λαγάνα και ταραμοσαλάτα

Θα χρειαστείτε μια λαγάνα κομμένη σε λεπτές φετούλες και ταραμοσαλάτα με κόκκινο ή λευκό ταραμά.

Πάνω στις φετούλες λαγάνας, απλώνετε μια παχιά στρώση ταραμοσαλάτας και γαρνίρετε με ελιά, αγγουράκι τουρσί ή άνηθο.

Για την ταραμοσαλάτα θα χρειαστείτε:
  • 200 γρ. ταραμάς λευκός
  • 450 γρ. ψωμί
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κούπα ηλιέλαιο
Εκτέλεση:

Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό, το στραγγίζετε καλά και κρατάτε μόνο την ψίχα του. Προσθέτετε τον ταραμά και χτυπάτε στο μπλέντερ. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτετε το λεμόνι, ρίχνετε σταδιακά το λάδι και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα. Αν το μείγμα είναι πολύ πηκτό, προσθέστε λίγο νερό.

2ο πιάτο: Βελούδινη φάβα

Ένα όσπριο χορταστικό και πεντανόστιμο που έχει συνδεθεί στενά με τη σαρακοστιανή νηστεία.

Θα χρειαστείτε:
  • 400 γραμμάρια φάβα κομμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο, περίπου 1 φλιτζανάκι του καφέ
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:

Βράζετε τη φάβα με 800 γραμμάρια νερού, την ξαφρίζετε, προσθέτετε το κρεμμύδι ολόκληρο και αλατοπίπερο. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τη φάβα να σιγοβράζει ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρετε  από τη φωτιά όταν δοκιμάζοντας με το κουτάλι δεν υπάρχουν στερεά κομμάτια αλλά η φάβα έχει αποκτήσει πλούσια, σχεδόν κρεμώδη υφή.  Όταν είναι έτοιμη, την αδειάζετε στο μπλέντερ, προσθέτετε το λάδι και την χτυπάτε μέχρι να γίνει λεία. Μπορείτε να την σερβίρετε κρύα ή ζεστή, γαρνιρισμένη με φυλλαράκια μαϊντανού.

Split peas

3ο πιάτο: Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι

Ένα χορταστικό πιάτο για μικρούς και μεγάλους

Θα χρειαστείτε:
  • 1 χταπόδι κατεψυγμένο με βάρος περίπου 1 ½ κιλό
  • 1 πακέτο του μισού κιλού κοφτό μακαρονάκι
  • 1 λίτρο κόκκινο κρασί αραιωμένο με 300 ml νερού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κονσέρβα ντομάτα ψιλοκομμένη
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση:

Χωρίς να αποψήξετε το χταπόδι, το βράζετε ολόκληρο σε στενή κατσαρόλα με το αραιωμένο κρασί για μία περίπου ώρα. Το αποσύρετε από τη φωτιά και αφού κρυώσει το κόβετε σε κομμάτια.

Στο ζουμί με το κρασί, προσθέτετε λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι και ολόκληρη την κονσέρβα ντομάτας. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το κοφτό μακαρονάκι και το βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιεί το ζουμί του. Αν χρειαστεί περισσότερο υγρό, προσθέτετε βραστό νερό και ελέγχετε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή λάδι.

Σερβίρετε το ζυμαρικό σε πιατέλα, τοποθετώντας στην κορυφή το κομμένο χταπόδι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

4ο πιάτο: Καλαμάρι σαγανάκι

Ιδανικό πιάτο για βουτιές λαγάνας!

Για ένα μεγάλο τηγάνι, θα χρειαστείτε:
  • 30 ροδέλες καλαμαριού
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζανάκι του καφέ ούζο
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • Ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:

Σε αντικολλητικό τηγάνι, προσθέστε το λάδι και τσιγαρίστε τις ροδέλες για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Προσθέστε το κρεμμύδι και τις πιπεριές και σβήστε με το ούζο. Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και αφήστε τα να σιγοβράζουν για 10-15 λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε τον μαϊντανό και σερβίρετε.

Calamari saganaki

5ο πιάτο: Νηστίσιμη μηλόπιτα

Μια εναλλακτική συνταγή μηλόπιτας ιδανική για νηστεία και για χορτοφαγική διατροφή.

Θα χρειαστείτε:
  • 5-6 φύλλα κρούστας για πίτες
  • 4 κόκκινα μήλα τριμμένα στον χοντρό τρίφτη τυριού
  • 2 χούφτες ξανθιές σταφίδες
  • 1 χούφτα καρύδι ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές σούπας μαύρη ζάχαρη
  • Κανέλλα
  • 1 φλυτζάνι φυτικό βούτυρο λιωμένο
  • Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ανακατεύετε τα μήλα, τις σταφίδες, το καρύδι τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλλα και δύο κουταλιές λιωμένο βούτυρο .

Απλώνετε ένα φύλλο και στην πιο στενή πλευρά, περίπου 5 εκατοστά από την άκρη, απλώνετε μια λωρίδα γέμισης. Βουτυρώνετε το υπόλοιπο φύλλο και ξεκινάτε να το τυλίγετε από την άκρη που έχει την γέμιση, σχηματίζοντας ένα φαρδύ ρολό. Συνεχίζετε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Βουτυρώνετε ένα ταψί και ψήνετε για 30-40  λεπτά στους 180Ο C πάνω κάτω. Τη σερβίρετε ζεστή, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

Apple rolls

Όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε για το Τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, θα τα βρείτε στο OK! Anytime Markets της γειτονιάς σας. Το αγαπημένο σας convenience store παραμένει ανοιχτό καθημερινά από τις 8.00 π.μ. έως τις 11.μ.μ., για να μην σας λείψει τίποτα !

Back To Top