Τα πάντα, εκτός από κόπο, θέλουν και τρόπο. Απογειώνουμε τα πιάτα μας με μερικές σύντομες, απλές αλλά σημαντικές συμβουλές!
Ψάρια
- Ένας εξαιρετικός τρόπος να ψήσουμε μεγάλα ολόκληρα είναι σε κρούστα αλατιού. Το αλάτι κάνει μια κρούστα που εύκολα σπάει μετά το ψήσιμο. Κρατάει ζουμερό το ψάρι και δίνει πιο έντονη γεύση της φρεσκάδας του ψαριού.
- Ένας εξαιρετικός τρόπος να δώσουμε στα λευκά ψάρια σαν τον μπακαλιάρο πιο δυνατή γεύση είναι να το “πουδράρουμε” με κάρυ, ή ακόμα να ρίξουμε ελαιόλαδο πάνω από το ψάρι και να αφήσουμε λίγες ίνες από σαφραν και να το αφήσουμε να πάρει τα αρώματα του για 5 λεπτά.
- Όταν σοτάρουμε ένα φιλέτο ψαριού πάντα το ξεκινάμε με την μεριά του δέρματος, για να κρατήσει αυτήν την ντελικάτη υφή που έχει, και δίνει αυτήν την τραγανή μορφή στο δέρμα.
- Για να δούμε αν είναι έτοιμο το ψάρι το πιέζουμε με το πίσω μέρος του πιρουνιού. Όταν νιώσουμε ότι το ακουμπάμε και ανασηκώνεται λίγο είναι έτοιμο.
- Για να δώσετε πιο έντονη γεύση στα ψάρια τα λεμονάτα στον φούρνο, πάρτε μερικές φέτες λεμονιού βάλτε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε μέχρι να καραμελώσουν λίγο.
Κοτόπουλο
- Για να κρατήσετε το στήθος υγρό ενώ το ψήνετε ολόκληρο μπορείτε να βάλατε ένα αρωματικό βούτυρο μεταξύ του δέρματος και του στήθους απλώνοντας το παντού πριν το ψήσετε.
- Όταν ψήνετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο και έχει γέμιση καλό θα ήταν η γεμίσει να ξεπερνάει τους 180 βαθμούς εσωτερική θερμοκρασία για να μην υπάρξουν βακτήρια.
- Το στήθος κοτόπουλο όταν το παίρνετε ξεχωριστά και θέλετε να το μαγειρέψετε, καλό θα ήταν να το μαρινάρετε με μυρωδικά και έντονα μπαχαρικά γιατί είναι το πιο άνοστο μέρος.
Γεύση
- Το αλάτι θα το χρησιμοποιείτε πάντα σαν το υλικό που θα στηριχθούν όλα τα υπόλοιπα υλικά. Το αλάτι δίνει την λάμψη στα υλικά, προσθέστε λίγο αλάτι σε καραμέλα και θα εκπλαγείτε.
- Την ζάχαρη θα την χρησιμοποιείται σε φαγητά που θέλετε να μετριάσετε κάτι καυτό όπως όταν μαγειρεύεται με τσιλι, ταμπάσκο και άλλα πικάντικα. Επίσης χρησιμοποιείται και στις ντομάτες γιατί αναδεικνύει την φρεσκάδα τους.
- Όταν βράζετε ζυμαρικά να θυμάστε να αλατίζετε πριν βράσει το νερό. 2 κουταλιές του γλυκού για κάθε λίτρο νερού. Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά ρίξετε και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
- Εάν σας έχει περισσέψει ριζότο και επειδή το ριζότο δεν ξανά ζεσταίνεται μπορείτε να το απλώσετε είτε σε μια λαδόκολλα μετά να το κάνετε ρόλο, να το αφήσετε για μια ώρα στο ψυγείο και μετά να το κόψετε σε ροδέλα και να το τηγανίσετε σε λίγο βούτυρο, 3 λεπτά την φορά.
- Για να μην παιδεύεστε όταν θέλετε να ρίξετε μέλι σε φαγητό ή ακόμα και σε ρόφημα ,τρίψτε το κουτάλι με λίγο λάδι.
- Όταν θα βάζετε τα κρέατα στο ψυγείο να τα μη τα αφήνετε μέσα σε μεμβράνη γιατί θέλουν να “αναπνέουν”. Καλύψτε τα με μια χαρτοπετσέτα η με μεμβράνη που να μην ακουμπάει στο κρέας και ανοίξτε μερικές τριπούλες.
- Άμα θέλετε να το βάλετε στην κατάψυξη τυλίξτε το γερά και σφιχτά με μεμβράνη για να μην κάνει κρυστάλλους . Πάντα να το ξεπαγώνετε αργά και ποτέ στο μικροκυμάτων γιατί χάνονται τα υγρά.
- Τα αποξηραμένα μυρωδικά θα τα χρησιμοποιείτε μόνο σε παρασκευές κατσαρόλας και φούρνου.
- Για να αναδεικνύετε τα αρώματα από ολόκληρα μπαχαρικά όπως σπόρους κύμινο κόλιανδρο μπορείτε να τα ζεσταίνεται σε ενα τηγάνι. Προσοχή όμως μην τα κόψετε γιατί θα φανεί στο πιάτο η πικρή γεύση.