skip to Main Content
Ποιο φύλλο είναι κατάλληλο για κάθε παρασκευή;

Το έτοιμο φύλλο, νωπό ή κατεψυγμένο, μας λύνει τα χέρια καθώς μας απαλλάσσει από τη διαδικασία του ζυμώματος και του ανοίγματος,  μιας ομολογουμένως  κοπιαστικής εργασίας που απαιτεί εμπειρία και μαεστρία για να έχουμε πάντοτε πετυχημένο αποτέλεσμα.

Ωστόσο στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά είδη φύλλου και χρειάζεται να γνωρίζουμε ποιο να επιλέξουμε για την παρασκευή που θα κάνουμε.

Νωπό ή κατεψυγμένο;

Η ποιότητα νωπού και κατεψυγμένου φύλλου είναι ίδια, με τη διαφορά ότι το νωπό φύλλο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα ενώ το κατεψυγμένο θα πρέπει πρώτα να το αποψύξουμε μέσα στη συσκευασία του για  λίγες ώρες πριν, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε.

Φύλλο κρούστας

Είναι λεπτά φύλλα ζύμης τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή κάθε είδους πίτας, για γαλακτομπούρεκο αλλά και για τηγανιτά ή ψητά πιτάκια. Για να μπορέσει το φύλλο να συγκρατήσει το περιεχόμενο της πίτας χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα φύλλα στη βάση και τρία για το σκέπασμα της γέμισης, ανάμεσα στα οποία ραντίζουμε λίγο λάδι ή βούτυρο. Το αποτέλεσμα είναι πάντα τραγανό.

Φύλλο κρούστας για χωριάτικες πίτες

Αν  θέλουμε να δώσουμε στην πίτα μας μια πιο ρουστίκ πινελιά, τότε υπάρχει και το πιο χοντρό φύλλο κρούστας για χωριάτικες πίτες. Το αποτέλεσμα μετά το ψήσιμο είναι λιγότερο τραγανό και περισσότερο μαλακό και ελαστικό, ενώ χρειάζονται  και λιγότερες στρώσεις φύλλου (3 κάτω και 2 πάνω).

Πολύ λεπτό φύλλο κρούστας

Τα πολύ λεπτά αυτά φύλλα κρούστας μοιάζουν με διάφανο πέπλο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν τα χρησιμοποιούμε, για να μην τρυπήσουν ή κοπούν. Είναι ιδανικά για σιροπιαστά γλυκά όπως μπακλαβά ή σαραγλί.

Φύλλο κανταϊφιού

Το φύλλο κανταϊφιού είναι μια ζύμη που όσο ήταν ακόμα υγρή, περάστηκε από πολύ λεπτό σουρωτήρι, στέγνωσε στον αέρα και πήρε έτσι τη μορφή κλωστής. Το χρησιμοποιούμε προφανώς για την παρασκευή του κανταϊφιού και για να φτιάξουμε με εναλλακτικό τρόπο γλυκιές και αλμυρές πίτες, ατομικά γλυκάκια σε σχήμα φωλιάς, εκμέκ κ.α..

Φύλλο σφολιάτας

Η σφολιάτα είναι μια πολύ βουτυρένια ζύμη και κάθε φύλλο της περιλαμβάνει πολλές στρώσεις. Έτσι, όταν ψήνεται φουσκώνει και αποκαλύπτει τα πολλά της επίπεδα. Έχει πολύ πλούσια γεύση και αφήνει στο στόμα μια βουτυρένια αίσθηση. Προορίζεται αποκλειστικά για τον φούρνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδος πίτας, ωστόσο τη συναντάμε περισσότερο σε ατομικές παρασκευές όπως λουκανικόπιτες, τυροπιτάκια, κοτοπιτάκια κ.α.

Φύλλο κουρού

Το φύλλο κουρού είναι μια χοντρή ζύμη που με το ψήσιμο δίνει ένα ψωμένιο αποτέλεσμα. Δεν τη συναντάμε συχνά σε ολόκληρες πίτες αλλά περισσότερο σε ατομικές παρασκευές όπως τυρόπιτες, λουκανικόπιτες κ.α.

Tips

  • Για να καταψύξουμε το φύλλο που περίσσεψε, το τυλίγουμε χρησιμοποιώντας τη διαχωριστική μεμβράνη και το συντηρούμε μέσα στη συσκευασία του.
  • Για να μην μας στεγνώσουν τα φύλλα (ιδιαίτερα τα λεπτά φύλλα κρούστας) την ώρα που ετοιμάζουμε την πίτα ή το γλυκό μας, τα σκεπάζουμε με μια καθαρή, νοτισμένη πετσέτα κουζίνας.
Back To Top
OK! Markets