skip to Main Content
Πώς θα πλύνετε πιο οικονομικά και αποτελεσματικά τα ρούχα σας;

Το πλυντήριο ρούχων καταναλώνει ρεύμα και μεγάλες ποσότητες νερού, υπάρχουν όμως τρόποι να περιορίσετε τη σπατάλη ενέργειας και να έχετε ρούχα πραγματικά καθαρά.

Ξεχωρίστε τα ρούχα με βάση το χρώμα τους και το ύφασμα

Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, όπως είναι τα λευκά, τα ανοιχτά γκρι και τα παστέλ μπορούν να τοποθετηθούν στην ίδια πλύση. Αντίστοιχα, μπορείτε να συγκεντρώσετε σε μια πλύση τα μαύρα, τα μπλε, τα καφέ τα σκούρα γκρι και τα κόκκινα. Γενικά τα λευκά αντέχουν στις υψηλότερες θερμοκρασίες ενώ τα σκούρα και χρωματιστά καλό είναι να πλένονται με χλιαρό ή κρύο νερό.  Αλλά για καλύτερα αποτελέσματα στο πλύσιμο, να ελέγχετε τις ετικέτες των ρούχων.

Μπορείτε να κάνετε και έναν επιπλέον διαχωρισμό ανάλογα με το ύφασμα. Για παράδειγμα, πλύντε χωριστά τα τζιν από τα εσώρουχα ή τα πουκάμισα. Υφάσματα όπως τα μάλλινα μπορεί να κάνουν ζημιά σε πιο ευαίσθητα υφάσματα, όπως είναι το μετάξι, ενώ βαμβακερά και πετσέτες είναι ανθεκτικότερα στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο λόγος που συστήνεται ο διαχωρισμός με βάση το ύφασμα, έχει να κάνει με την ιδανική θερμοκρασία πλύσης και την προστασία των ρούχων. Σε γενικές γραμμές, η διαλογή των ρούχων πριν από το πλύσιμο, πρέπει να διασφαλίζει ότι μόνο ρούχα με παρόμοιο ύφασμα και χρώμα θα τοποθετηθούν στον κάδο.

Διαχωρίστε τα άπλυτα ανάλογα με το πόσο λερωμένα είναι

Για λόγους υγιεινής αλλά και για να επιλέξετε το σωστό πρόγραμμα πλύσης, ξεχωρίστε τα πολύ λερωμένα ρούχα και κάντε μια προεργασία. Για παράδειγμα μπορείτε να τρίψετε τα κολάρα των πουκαμίσων με υγρό απορρυπαντικό πριν τη πλύση ή να ρίξετε υγρό πιάτων στις λαδιές. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να προσθέσετε ενισχυτικό πλύσης ή να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα.

Μην πλένετε με το μισό κάδο γεμάτο

Ακόμη και με μικρότερο βάρος το πλυντήριο χρησιμοποιεί ίδιες ποσότητες νερού και ενέργειας. Για αυτό φροντίστε να ξεκινάτε μια πλύση όταν μαζεύονται αρκετά ρούχα ώστε να γεμίσει ο κάδος.

Προσοχή στο απορρυπαντικό

Το να χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη ποσότητα απορρυπαντικού από τη συνιστώμενη δεν σημαίνει και καθαρότερα ρούχα. Αντιθέτως, η υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού σημαίνει υπολείμματα στα ρούχα, οικονομική σπατάλη και γρηγορότερη φθορά της συσκευής.

Επιλέξτε χαμηλές θερμοκρασίες

Αν τα ρούχα σας είναι ελαφρώς λεκιασμένα, προτιμήστε να τα πλένετε σε χαμηλές θερμοκρασίες (30-40οC), αφού τα σύγχρονα απορρυπαντικά μπορούν να προσφέρουν αψεγάδιαστη καθαριότητα ακόμα και στους πιο χαμηλούς βαθμούς. Επιλέγοντας ένα πρόγραμμα πλύσης σε χαμηλή θερμοκρασία, τα ρούχα διατηρούν περισσότερο χρόνο τα χρώματά τους και η κατανάλωση ενέργειας είναι σαφώς μικρότερη. Επίσης μπορείτε να τα ξεπλένετε με κρύο νερό, καθώς το ζεστό αλλοιώνει τη σύνθεση των ινών τους.

Και να θυμάστε ότι αλλάζοντας κάτι τόσο απλό, όπως η θερμοκρασία πλύσης, εξοικονομείτε ενέργεια και συμμετέχετε και εσείς στην προσπάθεια για την προστασία του πλανήτη.

Επενδύστε σε πλυντήριο με καλή ενεργειακή κλάση

Αν το πλυντήριο σας είναι παλαιότερης τεχνολογίας, ίσως ήρθε ο καιρός να το αντικαταστήσετε με ένα ενεργειακής κλάσης Α. Οι τεχνολογικά εξελιγμένες οικιακές συσκευές ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες, οι κύκλοι πλύσης έχουν μικρότερη διάρκεια και η κατανάλωση νερού είναι μειωμένη με αποτέλεσμα να κερδίζετε σε χρόνο και σε χρήμα.

Απλώστε σύντομα τα ρούχα

Και μην ξεχνάτε να απλώνετε τα πλυμένα ρούχα όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά τη λήξη του προγράμματος, γιατί όσο περισσότερο μένουν στο πλυντήριο, τόσο επιβαρύνεται η καθαριότητα του κάδου και υπάρχει πιθανότητα τα ρούχα σας να μυρίσουν.

Εξίσου σημαντικό είναι να παραμένει το πλυντήριο καθαρό από μούχλα ή βρομιά, αφού έτσι αποδίδει καλύτερα και συνεπώς καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να πλένει αποτελεσματικά τα ρούχα.

Τα ρούχα είναι μια προέκταση του εαυτού μας, μας γεμίζουν αυτοπεποίθηση και μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά το πλύσιμο τους, ώστε να περιοριστεί ή άσκοπη σπατάλη ενέργειας και να εξασφαλιστεί άψογη και βαθιά καθαριότητα.

Back To Top
OK! Markets