Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά νευρολογικά συμπτώματα που επηρεάζει τον άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες βοηθούν στην πρόληψη και την καταπολέμηση των κεφαλαλγιών.
Τροφές με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Η συχνή κατανάλωση τροφών με άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνει τη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων. Θα τα βρείτε στον λιναρόσπορο, στο σολομό, στα καρύδια, στα φιστίκια, στο κουνουπίδι, στο βρασμένο λάχανο, στη σαρδέλα, στον τόνο και σε πολλά θαλασσινά.
Τροφές με μαγνήσιο
Άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη μαγνησίου υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες. Το μαγνήσιο αποτελεί βασικό συστατικό για τη δημιουργία χλωροφύλλης για αυτό και βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα πράσινα λαχανικά. Υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο έχουν επίσης οι μπανάνες, το μπρόκολο, οι ηλιόσποροι και ο σολομός.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β βελτιώνει τη λειτουργία ενός ενζύμου που συνδέεται με τους πονοκεφάλους. Καλές πηγές βιταμίνης Β είναι το ρύζι, το ψωμί η βρόμη και γενικά τα προϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β έχει το κρέας, ο σολομός, οι σαρδέλες, τα αβγά, τα όσπρια, το αβοκάντο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να ανακουφίσει από τους πονοκεφάλους. Οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε.
Κάλιο και νάτριο
Το κάλιο και το νάτριο είναι στοιχεία που πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία στο σώμα γιατί αλλιώς σχετίζονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και πονοκέφαλο. Θα τα βρείτε σε τρόφιμα όπως είναι η μπανάνα, τα πράσινα λαχανικά, οι γλυκοπατάτες, τα παντζάρια και ο χυμός πορτοκάλι.
Aμύγδαλα
Τα αμύγδαλα περιέχουν μια ουσία, την σαλικίνη, η οποία είναι και το βασικό συστατικό της ασπιρίνης. Επίσης έχουν και υψηλή συγκέντρωση σε μαγνήσιο. Αν λοιπόν θέλετε να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο με φυσικό τρόπο, μια χούφτα αμύγδαλα ίσως σας βοηθήσει.
Νερό
Η αφυδάτωση συμβάλλει στον πονοκέφαλο. Για αυτό να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού, αλλά και τροφές πλούσιες σε νερό όπως το καρπούζι, το πεπόνι, η ντομάτα, το αγγούρι και τα λαχανικά.
Ποια τρόφιμα ενοχοποιούνται για τις ημικρανίες;
Υπάρχουν τροφές που ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση κεφαλαλγίας. Το αλκοόλ αυξάνει τη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και κατά συνέπεια πονοκέφαλο. Δεν συμβάλλουν όλες οι μορφές αλκοόλ στην εμφάνιση των πονοκεφάλων, αλλά το κόκκινο κρασί για παράδειγμα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ημικρανία.
Η υπερβολική κατανάλωση παλαιωμένων τυριών έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πονοκεφάλου. Το ροκφόρ, το τσένταρ, το γκούντα και η παρμεζάνα περιέχουν μια ουσία, την τυραμίνη που θεωρείται ένοχη για κεφαλαλγίες.
Τα λουκάνικα, τα αλλαντικά, τα καπνιστά και οι κονσέρβες κρέατος περιέχουν νιτρώδη που σχετίζονται με τις ημικρανίες.
Τέλος, η καφεΐνη σε μικρές ποσότητες βοηθάει στον πονοκέφαλο, αλλά η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.
Γενικά προσπαθήστε να κρατήσετε σταθερές ώρες ύπνου και φαγητού, να καταναλώνετε συχνά και μικρά γεύματα και να αποφύγετε οποιαδήποτε εξαντλητική δίαιτα αδυνατίσματος. Καταναλώνετε υγρά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά, τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη.
Αν υποφέρετε συχνά από ημικρανίες, καλό είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Δηλαδή να σημειώνετε τι φάγατε αλλά και την ώρα και μετά από ένα μήνα να ψάξετε για επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Αν πιστεύετε ότι ανακαλύψατε κάποια σχέση μεταξύ του φαγητού και τον πονοκεφάλων, προσπαθήστε να περιορίσετε το τρόφιμο για ένα μήνα και παρακολουθήστε την πορεία των συμπτωμάτων. Ίσως η λύση του προβλήματος να βρίσκετε στο τι δεν πρέπει να καταναλώσετε.
Ο έγκαιρος εντοπισμός και η αποφυγή των παραγόντων που σας προκαλούν πονοκεφάλους, θα μειώσει τα συμπτώματα και θα οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ζωής.