skip to Main Content
Καφές. Τι γνωρίζετε για αυτόν;

Ο καφές είναι μια απολαυστική και αγαπημένη συνήθεια όλων μας.  Mε το πλούσιο άρωμα και τις αναζωογονητικές του ιδιότητες, διείσδυσε με μεγάλη επιτυχία στην καθημερινότητα των ανθρώπων από τη μία έως την άλλη άκρη της γης.

Πόσα όμως γνωρίζετε για τον καφέ; Από πού προέρχεται; Πώς διαδόθηκε; Πόσα είδη υπάρχουν; Σας κάνει καλό; Σας παρουσιάζουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία.

 

Πώς πήρε το όνομά του ο καφές;

H ονομασία του είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από τη λέξη «Κάφφα», μια περιοχή της Αιθιοπίας, είτε από τη λέξη «gahwa» που στα αραβικά σημαίνει φυτικό ποτό. Ωστόσο πιθανότερη θεωρείται η δεύτερη εκδοχή.

 

Λίγα λόγια για την ιστορία του καφέ

Η πρώτη αναφορά στα καφεόδεντρα σημειώθηκε στην Αιθιοπία. Οι Αιθίοπες από νωρίς αντιλήφθηκαν τις διεγερτικές ιδιότητες του καφέ και τον χρησιμοποιούσαν ώστε να παρασκευάζουν τονωτικά ροφήματα για τους πολεμιστές τους.

Η πρώτη επαφή της Ευρώπης με τον καφέ οφείλεται στους Τούρκους, που το 1683 εγκαταλείποντας νικημένοι την Βιέννη, άφησαν πίσω τους εκατοντάδες σάκους με σπόρους καφέ. Οι Αυστριακοί έμαθαν να τους καβουρδίζουν και σύντομα ξεκίνησαν  να παρασκευάζουν τα πρώτα φλιτζάνια καφέ στην Ευρώπη. Μάλιστα, σέρβιραν τον καφέ συνοδευόμενο από μικρά κέικ σε σχήμα μισοφέγγαρου για να θυμούνται τον θρίαμβό τους απέναντι στους Τούρκους.

Ο καφές δεν άργησε καθόλου να διαδοθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Παρόλο που αρχικά είχε κατηγορηθεί από τους φανατικούς καθολικούς ως ισλαμική απειλή, το «βάπτισμά του» από τον πάπα Κλήμη Η΄ ως «χριστιανικό ρόφημα», βοήθησε στην εξάπλωσή του. Μέχρι το 1675 υπήρχαν ήδη 3000 καφεκοπτεία στην Αγγλία, ενώ αργότερα, όταν ο καφές συνδυάστηκε με ζάχαρη και γάλα, έγινε ακόμα πιο δημοφιλής.

Στην Αμερική, που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη καφέ, έφτασε στις αρχές του 18ου αιώνα από τους Γάλλους, μέσω των αποικιών τους στη Μαρτινίκα και τη Γαλλική Γουινέα. Από εκεί, σταδιακά διαδόθηκε σε πολλές άλλες χώρες, όπως τη Τζαμάικα, τη Βραζιλία και την Κολομβία.

Το καφεόδεντρο κι οι ποικιλίες του καφέ

Το καφεόδεντρο είναι ένα θαμνώδες φυτό που ευδοκιμεί στα τροπικά κλίματα των περιοχών γύρω από τον Ισημερινό. Οι καρποί του μοιάζουν με μικρά κεράσια, που αρχικά είναι πράσινα και ωριμάζοντας κοκκινίζουν.

Υπάρχουν δύο ποικιλίες:  η Arabica και η Robusta. H ποικιλία Arabica είναι η αρχαιότερη. Ο καρπός έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ενώ το άρωμά του είναι πιο εκλεπτυσμένο. Το καφεόδεντρο της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι αρκετά ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες και παράγει περιορισμένη ποσότητα καρπού. Ως εκ τούτου, ο καρπός Arabica είναι ακριβότερος.

Η ποικιλία Robusta από την άλλη, είναι λιγότερο αρωματική και περιέχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από την Arabica. To καφεόδεντρο είναι περισσότερο ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και η παραγωγική του δυναμική σε σπόρους είναι διπλάσια. Αυτό καθιστά τη συγκεκριμένη ποικιλία αρκετά φθηνότερη.

coffee of all kinds

Ποια είναι τα πιο γνωστά ροφήματα καφέ;

Η λατρεία για τον καφέ οδήγησε με τον καιρό στη δημιουργία μεγάλης ποικιλίας ροφημάτων με βάση τα διάφορα είδη του. Τα σημερινά χαρμάνια αποτελούνται από ποικιλίες Arabica και Robusta, αναμεμειγμένες σε διαφορετικές αναλογίες.

Στην Ελλάδα τα πιο δημοφιλή ροφήματα είναι:

  • Ο ελληνικός καφές. Αποτελείται από κόκκους αλεσμένου καφέ οι οποίοι βράζονται στο μπρίκι με νερό, προσδίδουν άρωμα, χρώμα και γεύση, ενώ μετά από λίγο κατακάθονται στον πάτο του φλυτζανιού.
  • Ο στιγμιαίος καφές. Η πρώτη ύλη παράγεται από διαδοχικά φιλτραρίσματα του καφέ, που τον καθιστούν έτοιμο για χρήση. Ο καφές απλά ανακατεύεται με ζεστό ή κρύο νερό (φραπέ) και το ρόφημα είναι έτοιμο στη στιγμή.
  • Ο καφές espresso. Σε ειδικές μηχανές, ο ατμός διαπερνά με δύναμη τους κόκκους του καφέ παράγοντας ένα δυνατό και πολύ αρωματικό ρόφημα, το οποίο καταναλώνεται σκέτο ή αποτελεί βάση για τη δημιουργία εναλλακτικών ροφημάτων όπως ο macchiato και ο freddo.
  • O καφές cappuccino. Αποτελείται από μία ή δύο δόσεις espresso και αφρόγαλα. Μπορείτε να τον βρείτε και σε παραλλαγές, όπως caramel ή latte, ζεστό, freddo (με πάγο) ή frozito (διαλυμένο σε τριμμένο πάγο).
  • O καφές φίλτρου. Ο λεγόμενος και γαλλικός καφές. Παρασκευάζεται από το φιλτράρισμα κόκκων καφέ με καυτό νερό.

 

Ο καφές ωφελεί την υγεία σας;

Όταν ο καφές πίνεται με μέτρο, δηλαδή 1 με 2 φλιτζάνια ημερησίως, προσφέρει στην υγεία πολλαπλά άμεσα και έμμεσα οφέλη, όπως:

  • Ευχάριστη διέγερση, τόνωση και βελτίωση της διάθεσης.
  • Προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού απέναντι στις λοιμώξεις.
  • Μείωση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και του άσθματος.
  • Λειτουργεί σαν φυσικό αντιοξειδωτικό.

enjoying coffee

Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να ειπωθούν για τον λατρεμένο καφέ. Την προσιτή αυτή απόλαυση που σας κρατάει συντροφιά μέσα και έξω από το σπίτι.

Όσο για εσάς που συνηθίζετε να ετοιμάζετε τον καφέ σας στο σπίτι, μην ξεχνάτε ότι όποια ώρα και αν χρειαστείτε τα απαραίτητα υλικά, θα τα βρείτε στο πλησιέστερο OK! Anytime Market. Το αγαπημένο σας κατάστημα με διευρυμένο ωράριο, κοντά σας κάθε μέρα, από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.

Back To Top
OK! Markets