skip to Main Content
Καθαριότητα μπάνιου. Πώς θα την κάνετε γρήγορα και σωστά.

Για λάμπει το μπάνιο σας από καθαριότητα και να παραμένει χωρίς μικρόβια χρειάζεται καθημερινή φροντίδα, λίγων λεπτών και περιοδικό βαθύ καθαρισμό.

Η φροντίδα της υγιεινής του μπάνιου σας αποτελεί κατά επέκταση και προστασία της δικής σας υγείας. Το μπάνιο είναι ένας μέρος που λόγω της υγρασίας και της χρήσης του ως χώρος υγιεινής, συγκεντρώνονται πολλοί μικροοργανισμοί που αν δεν απομακρυνθούν εγκαίρως μπορεί να βλάψουν την υγεία σας.

Όμως δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Με λίγα λεπτά απασχόλησης την ημέρα και με περιοδικούς καθαρισμούς σε βάθος, θα έχετε άψογα αποτελέσματα.

Θα προτείναμε λοιπόν να ακολουθήσετε το παρακάτω πλάνο εργασιών:

Καθημερινό καθάρισμα

Το καθημερινό καθάρισμα περιλαμβάνει τον καθαρισμό της λεκάνης που αποτελεί και την εστία των περισσότερων μικροβίων.

Δεν χρειάζεται καθημερινό τρίψιμο. Αρκεί να ρίχνετε ένα παχύρευστο απολυμαντικό ξεκινώντας με κυκλικές κινήσεις από το εσωτερικό χείλος και να το αφήσετε να δράσει για μερικά λεπτά.

Έπειτα, για να καθαρίσετε το εξωτερικό χείλος και το κάθισμα, απλά σκουπίστε με απολυμαντικά υγρά μαντηλάκια.

Αν κάνετε καθημερινά αυτές τις δύο κινήσεις, δεν θα μαζευτεί ποτέ πουρί και ο καθαρισμός θα παραμείνει μια εύκολη υπόθεση.

Στο καθημερινό καθάρισμα περιλαμβάνεται και η φροντίδα του νιπτήρα.  Είναι μια από τις επιφάνειες που χρησιμοποιείται πολύ συχνά, κυρίως για το πλύσιμο των χεριών με συνέπεια να λερώνεται εύκολα.

Για να τον καθαρίσετε, χρησιμοποιήστε είτε απολυμαντικά μαντηλάκια, είτε ένα απορροφητικό πανάκι, νοτισμένο σε ήπιο απολυμαντικό υγρό. Θυμηθείτε να τρίψετε και τη βρύση και στεγνώστε με απορροφητικό χαρτί ή με στεγνό πανάκι.

Επίσης καθημερινά απαιτείται σκούπισμα και σφουγγάρισμα του δαπέδου.

Woman cleaning the bathroom tap, wearing orange plastic gloves

Εβδομαδιαίο καθάρισμα

Μια φορά την εβδομάδα, το μπάνιο σας χρειάζεται βαθύ καθαρισμό. Ακολουθήστε τον κανόνα «Από ψηλά, προς χαμηλά» και ξεκινήστε ξεσκονίζοντας ψηλά ράφια και επιφάνειες. Κατόπιν, σειρά έχει η μπανιέρα ή η ντουζιέρα.

Βρέξτε την επιφάνεια της μπανιέρας και τον τοίχο πίσω από αυτήν και ψεκάστε με ήπιο υγρό απολυμαντικό. Αφήστε να δράσει για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε. Αν υπάρχουν στην μπανιέρα στίγματα και βρωμιά χρησιμοποιήστε ένα πανί νοτισμένο σε υγρό απορρυπαντικό επιφανειών μπάνιου και τρίψτε. Στο τέλος, περάστε όλες τις βρεγμένες επιφάνειες με ένα στεγνό απορροφητικό πανί για να μην μείνουν σημάδια από τις σταγόνες νερού.

Πέρα από τον καθημερινό καθαρισμό της λεκάνης, πρέπει να κάνετε και έναν πιο βαθύ καθαρισμό μια φορά την εβδομάδα. Αφού ρίξετε παχύρευστο απολυμαντικό στο εσωτερικό της λεκάνης, διαλύστε μια μικρή ποσότητα από το ίδιο προϊόν σε μια λεκανίτσα με νερό. Φορέστε γάντια, βουτήξτε ένα σφουγγαράκι στο διάλυμα και τρίψτε, το καζανάκι, τη λεκάνη εξωτερικά και τέλος το χείλος  της. Σκουπίστε με χαρτί κουζίνας. Τέλος, με το πιγκάλ, τρίψτε το εσωτερικό της λεκάνης και τραβήξτε καζανάκι.

Ο εβδομαδιαίος καθαρισμός του νιπτήρα, περιλαμβάνει αρχικά το άδειασμα της επιφάνειάς του από αντικείμενα όπως σαπουνοθήκες, ποτηράκι οδοντόβουρτσας κ.λπ. Αυτά μπορείτε να τα πλύνετε στον νεροχύτη ή ακόμα και στο πλυντήριο πιάτων αν το επιτρέπει το υλικό τους (πχ. σε περίπτωση που είναι γυάλινα).

Προμηθευτείτε ένα απορρυπαντικό σε μορφή κρέμας με κόκκους καθαρισμού και τρίψτε την επιφάνεια του νιπτήρα με ένα σφουγγαράκι βάζοντας πάνω του μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού. Έπειτα, ξεπλύνετε τον νιπτήρα και στεγνώστε τον με απορροφητικό χαρτί. Οι κόκκοι θα καθαρίσουν σε βάθος και ο νιπτήρας θα λάμψει.  Με τον ίδιο τρόπο καθαρίστε και τη βρύση χωρίς να ανησυχείτε  γιατί οι κόκκοι δεν είναι αρκετά σκληροί για να την χαράξουν.

Το επόμενο είναι να καθαρίσετε τον καθρέπτη, χρησιμοποιώντας λευκό ξύδι ή απορρυπαντικό για τα τζάμια. Βρέξτε ελαφρά με το ξύδι ή με το απορρυπαντικό ένα πανί με μικροΐνες (για να μην αφήνει χνούδι), και περάστε τον καθρέπτη μέχρι να στεγνώσει.

Στο τέλος, σκουπίστε καλά το δάπεδο και σφουγγαρίστε με ήπιο αντισηπτικό απορρυπαντικό διαλυμένο σε νερό.

Young woman cleaning the bath tube

Καταπολέμηση αλάτων και μούχλας

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα των επιφανειών που έρχονται σε συχνή επαφή με το νερό είναι η συσσώρευση αλάτων. Σε περιοχές που το νερό είναι πολύ σκληρό, δηλαδή έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα, στον εβδομαδιαίο καθαρισμό πρέπει να εντάξετε και τον καθαρισμό από τα άλατα. Πριν ξεκινήσετε το καθάρισμα, ψεκάστε με το ειδικό σπρέι που διαλύει τα άλατα, εσωτερικά την λεκάνη, τον νιπτήρα, τη μπανιέρα, τις βρύσες και τα πλακάκια που έρχονται σε επαφή με το νερό. Αφήστε λίγα λεπτά να δράσει και ξεβγάλτε με νερό. Μετά, συνεχίστε τον εβδομαδιαίο καθαρισμό με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω. Αν το νερό της περιοχής σας δεν είναι σκληρό, εκτελέστε τη συγκεκριμένη διαδικασία κάθε 15 μέρες ή και αραιότερα.

Όπου υπάρχει υγρασία, δημιουργείται και μούχλα. Για την πρόληψή της, φροντίστε να αερίζετε τακτικά το μπάνιο σας, ιδιαίτερα μετά από την παραγωγή υδρατμών. Αν το μπάνιο δεν διαθέτει παράθυρο, χρησιμοποιήστε έναν μικρό αφυγραντήρα. Η συγκεκριμένη συσκευή θα στεγνώσει γρήγορα τις επιφάνειες και τις χρησιμοποιημένες πετσέτες. Αν παρόλα αυτά, παρουσιαστεί μούχλα, ψεκάστε πάνω στην επιφάνεια με ειδικό απορρυπαντικό σε σπρέι ή αφρό, αφήστε να δράσει μερικά λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο μπουκάλι και η μούχλα θα εξαφανιστεί.

Set of cleaning products

Να θυμάστε πως όλα τα είδη και απορρυπαντικά καθαρισμού μπορείτε να τα βρείτε στο OK! Anytime Market της γειτονιάς σας. Το αγαπημένο σας convenience store είναι ανοιχτό κάθε μέρα 8.00 π.μ. με 11.00 μ.μ., προκειμένου να μη σας λείψει τίποτα!

Back To Top
OK! Markets