Με την άφιξη του φθινοπώρου και την πρώτη πτώση της θερμοκρασίας ξεκινάει η εποχή των ιώσεων και των κρυολογημάτων. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών συνηθίζουμε να κλείνουμε τα παράθυρα στους εσωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα ο αέρας να μην ανανεώνεται επαρκώς. Αυτό ενισχύει τη μετάδοση των ιώσεων κυρίως σε μέρη που συγκεντρώνονται πολλά άτομα, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία και οι εργασιακοί χώροι.
Για να αποφύγετε να αρρωστήσετε ή για να περάσετε μια ίωση πιο ελαφρά, πρέπει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πράξετε. Η ξεκούραση, η επάρκεια ύπνου και η άσκηση βοηθούν. Όμως, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η κατάλληλη διατροφή.
Οι τροφές που θα σας βοηθήσουν, προσφέροντάς σας υγεία και ευεξία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα είναι οι ακόλουθες:
Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπφρουτ, τα λεμόνια τα σαγκουίνια, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ανάλογα με το είδος τους καταναλώνονται είτε κομμένα σε κομμάτια, είτε στυμμένα σε χυμό.
Λαχανικά
Πέρα από τις φυτικές ίνες και τα αμέτρητα θρεπτικά στοιχεία που σας προσφέρουν, ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, η κόκκινη πιπεριά, η ντομάτα και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Παράλληλα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία που ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό σας.
Μέλι
Το μέλι είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μπορείτε να το συνδυάσετε με πολλά τρόφιμα ή να το καταναλώσετε και μόνο του, ειδικά αν πάσχετε από πονόλαιμο και ερεθισμένο λαιμό.
Κοτόσουπα
Η κοτόσουπα είναι το πιο εύπεπτο και ωφέλιμο γεύμα για όποιον έχει ήδη νοσήσει από κάποια ίωση. Ο ζωμός του καλοβρασμένου κοτόπουλου ενισχύει τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων ενάντια στα μικρόβια και τους ιούς. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα καλό είναι να την βάζετε στο τραπέζι σας αρκετά συχνά. Για να την κάνετε μάλιστα ακόμα πιο ωφέλιμη, προτιμήστε ένα φρέσκο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και προσθέστε στον ζωμό λαχανικά και χυμό λεμονιού. Αν πάσχετε από ρινική συμφόρηση θα βοηθούσε και η προσθήκη λίγου πιπεριού ή μπούκοβο κατά το σερβίρισμα στο πιάτο.
Λιπαρά ψάρια
Οι βιταμίνη D και τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα των ψαριών προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις και σας κρατούν σε καλή διάθεση ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D, που βρίσκεται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια στον οργανισμό κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια. Περιέχουν και β-γλυκάνες που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό. Συνδυάζονται με πολλές τροφές, μαγειρεύονται με αμέτρητους τρόπους και περιέχουν ελάχιστες θερμίδες.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί και ειδικά τα αμύγδαλα, αποτελούν μια πολύ πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Περιέχουν φολικό οξύ, μαγνήσιο και σίδηρο. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων ενισχύει και δυναμώνει τον οργανισμό. Προτιμήστε τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και καταναλώστε τους με μέτρο γιατί περιέχουν αρκετές θερμίδες.
Παντζάρι
Το παντζάρι, είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, βρίσκεται στην καλύτερη εποχή του. Ο βολβός του είναι τρυφερός και μαγειρεύεται πολύ γρήγορα, ακόμα και στον ατμό, ενώ μπορείτε να βράσετε και τα φύλλα που είναι και αυτά πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες.
Μήλο
Το μήλο είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα φρούτα του ψυχρού καιρού, πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, φολικό οξύ, μηλικό οξύ, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο και σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, που προσφέρουν αντιοξειδωτική, αντιγηραντική, αγχολυτική ακόμη και αντιπυρετική προστασία. Πολλά από αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στη φλούδα. Για αυτό προτιμήστε τα βιολογικά μήλα και πριν τα καταναλώσετε πλύντε τα καλά.
Ρόδι
Το ρόδι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ και βιταμίνες Β και Ε. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και τονώνει τον οργανισμό. Όταν είναι στην εποχή τους, μπορείτε να καθαρίσετε πολλά ρόδια μαζί, να τα κάνετε χυμό και να τα διατηρήσετε σε μπουκαλάκια στην κατάψυξη.
Μαύρη σοκολάτα
Αν είναι να κάνετε κάποια ατασθαλία όταν νιώθετε ότι χρειάζεστε κάτι γλυκό, υποκύψτε στον πειρασμό της μαύρης σοκολάτας, η οποία έχει λιγότερη ζάχαρη σε σχέση με άλλα γλυκά και είναι ωφέλιμη. Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών και χρήσιμων ιχνοστοιχείων. Προσφέρει καλές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου και ψευδάργυρου, στοιχείων δηλαδή που είναι απαραίτητα για ένα δυνατό ανοσοποιητικό. Σημαντικό ακόμα είναι ότι ανεβάζει την διάθεση και μετριάζει το στρες.
Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια στην πρακτική ιατρική. Είναι αποτελεσματικό απέναντι σε ιούς που προσβάλλουν τον λαιμό, τη μύτη και τα ιγμόρεια και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο. Ταυτόχρονα, δρα ως φυσικό αναλγητικό μειώνοντας το αίσθημα του πόνου και του πυρετού και προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα. Χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους και προσδίδει μια σπιρτάδα και μια ζωντάνια σε κάθε ποτό ή φαγητό. Ιδανικά σε περίπτωση κρυολογήματος, προσθέστε λίγο τριμμένο τζίντζερ στο τσάι ή στον χυμό σας.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες και για αυτό έχει ευεργετική δράση ενάντια στο κρυολόγημα. Καταναλώστε το ζεστό και συνδυάστε το με μέλι, λεμόνι ή τζίντζερ.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι αποτελεί πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, A, σε ασβέστιο, σε φώσφορο, σε ψευδάργυρο και σε ιώδιο. Μάλιστα, είτε σκέτο είτε σε συνδυασμό με δημητριακά, είναι μια καλή επιλογή για ένα ελαφρύ κύριο γεύμα.
Όμως η πιο σπουδαία ιδιότητα του γιαουρτιού είναι ότι αποτελεί πηγή προβιοτικών, δηλαδή βακτηρίων που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του γαστρεντερολογικού συστήματος. Ειδικά όταν παίρνετε αντιβίωση, το παραδοσιακό γιαούρτι, αυτό με την πέτσα, προστατεύει τη φυσική χλωρίδα του εντέρου σας.
Όλα όσα χρειάζεστε για τη διατροφή σας ενάντια στις ιώσεις θα τα βρείτε στο ΟΚ! Anytime Markets της γειτονιάς σας. Το αγαπημένο σας convenience store παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ. για να μην σας λείψει τίποτα!