skip to Main Content
Πάσχα στο σπίτι: Ιδέες για το φετινό γιορτινό τραπέζι

Πάσχα 2020. Μένουμε σπίτι και φροντίζουμε να περάσουμε καλά! Στη ζωή δεν είναι τίποτα δεδομένο, για αυτό προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές και στις έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στις μέρες μας.

Φέτος το Πάσχα, θα γιορτάσουμε σπίτι μας, παρέα με αυτούς που αγαπάμε περισσότερο. Οι παρέες θα είναι ολιγομελείς, το γλέντι δεν θα ανάψει όπως πέρυσι, όμως εμείς θα περάσουμε όμορφα και σε λίγο καιρό, με ασφάλεια πια, θα μπορέσουμε να συναντηθούμε με τους συγγενείς και τους φίλους μας, ώστε να χαρούμε και να διασκεδάσουμε, όπως πρώτα.

Το λαμπριάτικο μενού, φέτος ίσως χρειαστεί να διαφοροποιηθεί από τα καθιερωμένα, χωρίς όμως να πάψει να είναι γιορτινό και λαχταριστό.

Εμείς θα σας παραθέσουμε μερικές προτάσεις.

Ψήσιμο στην αυλή ή στο μπαλκόνι

Αν διαθέτετε κήπο, αυλή ή ευρύχωρο μπαλκόνι, έχετε τη δυνατότητα να ψήσετε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου. Μπορεί φέτος το σούβλισμα να μην βρίσκεται στις επιλογές σας, μιας και οι παρέες επιβάλλεται να είναι ολιγομελείς, όμως υπάρχει μεγάλη ποικιλία ψητών εδεσμάτων για να επιλέξετε.

Senior couple prepare bbq

Αρνίσια Παϊδάκια – Χοιρινές Μπριζόλες και Πανσέτες

Τα παϊδάκια δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία πριν το ψήσιμο.  Αλατοπιπερώστε τα και ρίξτε τα κατευθείαν στην ψησταριά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προαιρετικά, μπορείτε με ένα πινέλο να τα αλείψετε, μια φορά σε κάθε πλευρά, με μίγμα από λάδι, λεμόνι και ρίγανη. Δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο ούτε ψηλές θερμοκρασίες γιατί καίγονται εύκολα.  Για αυτό, ψήστε πρώτα τα υπόλοιπα κρέατα και όταν «πέσει» η ένταση της φωτιάς από τα κάρβουνα τοποθετήστε στη σχάρα και τα παϊδάκια.

Τα χοιρινά κρέατα χρειάζεται να μαριναριστούν για να μαλακώσουν και να απορροφήσουν ωραία αρώματα. Η πιο δοκιμασμένη μαρινάδα περιέχει μπίρα, μουστάρδα και μέλι. Για κάθε κουτάκι μπύρας, υπολογίστε 3 κουταλιές της σούπας μέλι και 4 κουταλιές μουστάρδα. Το μίγμα πρέπει να είναι τόσο σε ποσότητα, ώστε να φθάσει να καλύψει όλο το κρέας. Ένας εύκολος τρόπος είναι να τοποθετήσετε το κρέας και τη μαρινάδα σε σακούλα τροφίμων, να την κλείσετε καλά και να την ανακινήσετε ώστε το υγρό να πάει παντού. Τοποθετήστε τη σακούλα σε ένα ταψάκι και βάλτε την στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. Όταν έρθει η ώρα του ψησίματος αλατοπιπερώστε το κρέας και απλώστε το στη σχάρα. Αν οι μπριζόλες είναι λεπτές δεν χρειάζονται πολύ ψήσιμο γιατί θα αφυδατωθούν και θα γίνουν σκληρές. Οι μεγάλες και χοντρές μπριζόλες από την άλλη θέλουν τον χρόνο τους. Τέλος, οι πανσέτες, επειδή είναι λεπτές και έχουν αρκετό λίπος, ψήνονται πολύ γρήγορα.

Να έχετε υπόψη ότι θα πρέπει να ανάψετε από νωρίς τη φωτιά ώστε να υπάρχει χρόνος να πέσει η έντασή της για να ψήσετε με ασφάλεια. Κανένα κρέας δεν χρειάζεται πολύ υψηλή θερμοκρασία. Άλλωστε ακόμα και να πέσει λίγο η ένταση της φωτιάς, προσθέτοντας νέα κάρβουνα μπορείτε να την ενισχύσετε. Σίγουρα όλα τα παραπάνω γίνονται πιο εύκολα αν διαθέτετε ψησταριά υγραερίου, αφού έτσι θα έχετε στο χέρι σας τον απόλυτο έλεγχο της θερμοκρασίας ψησίματος.

Μπιφτέκια και λουκάνικα

Τα παιδιά αγαπούν πολύ τα ψητά μπιφτέκια και τα λουκάνικα και σίγουρα θα θέλετε να τα ευχαριστήσετε.

Ζυμώστε λοιπόν τα μπιφτέκια από το προηγούμενο βράδι και αφήστε τη ζύμη όλη νύχτα σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο, για να σφίξει. Αυτό θα προστατεύσει το μπιφτέκι από το να «απλώσει» και να κολλήσει στη σχάρα. Αν προτιμάτε τα μπιφτέκια σας ζουμερά και μαλακά, πλάστε τα σε σχήμα αυγού, ενώ αν σας αρέσουν πιο στεγνά πλάστε τα κυκλικά και  λεπτά, όπως αυτά που μπαίνουν στα burgers. Ακόμα, μπορείτε να τα πλάσετε σε κυλινδρικό σχήμα και να τα περάσετε σε καλαμάκι για σουβλάκι. Ψήστε τα σε μέτρια φωτιά και μη βιαστείτε να τα γυρίσετε γιατί κολλάνε εύκολα και διαλύονται.

Επιλέξτε λουκάνικα με φυσικό περίβλημα και πριν τα τοποθετήσετε στην σχάρα, χαράξτε τα σε μερικά σημεία. Μπορείτε και σε αυτά να περάσετε καλαμάκια από σουβλάκι, πράγμα που θα διευκολύνει το γύρισμά τους κατά το ψήσιμο.

Ψήσιμο σε εσωτερικό χώρο

Αν λόγω καιρικών συνθηκών  ή έλλειψης εξωτερικού χώρου πρέπει να ψήσετε μέσα, υπάρχουν λύσεις και για εσάς.

Αν διαθέτετε ηλεκτρική ψησταριά, όλα τα παραπάνω κρεατικά, μπορείτε να τα ψήσετε και μέσα στο σπίτι σας. Δεν θα έχουν αυτή την έντονη γεύση του καπνιστού αλλά θα γίνουν νόστιμα. Ακόμα, μπορείτε να τα ψήσετε και στο γκριλ του φούρνου σας, απλώνοντάς τα στη σχάρα με ένα ταψί από κάτω. Για να μην δημιουργηθεί κάπνα από τα λίπη που θα στάζουν, ρίξτε στο ταψί λίγο νερό.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας την ημέρα του Πάσχα δεν συνηθίζεται να σουβλίζουν ή να ψήνουν στα κάρβουνα. Αντ΄ αυτού φουρνίζουν μεγάλα κομμάτια αρνιού ή κατσικιού σε διάφορες παραλλαγές.

Φέτος είναι μια καλή ευκαιρία να τιμήσουμε και αυτά τα γαστρονομικά έθιμα. Ας δούμε 2 παραλλαγές του αρνιού στον φούρνο.

Rοast lamb with potatoes

 Οφτό στον φούρνο από την Κρήτη

Θα χρειαστείτε 5 κιλά αρνί ή κατσίκι (πλευρά ή μπούτι) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια και χοντρό αλάτι. Προαιρετικά, μερικές κληματόβεργες.

Αν βρήκατε κληματόβεργες λυγίστε τις και στρώστε μερικές στο ταψί σας ώστε να δημιουργήσετε στη βάση του μια «σχάρα». Το ξύλο του κλήματος, εκτός του ότι θα αρωματίσει το κρέας κατά το ψήσιμο, θα βοηθήσει και στην αποστράγγιση των λιπών, κάνοντάς το πιο ελαφρύ.

Στη συνέχεια, ανάβετε τον φούρνο στους 200Ο C. Πλένετε, στεγνώνετε και αλατίζετε το κρέας. Το τοποθετείτε στο ταψί και το βάζετε στον φούρνο. Σε μία ώρα, γυρίζετε το κρέας από την άλλη και χαμηλώνετε τον φούρνο στους 180Ο C. Θα είναι έτοιμο όταν μαλακώσει τόσο ώστε να κόβεται με την πίεση ενός πιρουνιού και να τραβιέται εύκολα με το χέρι.

Το συγκεκριμένο κρέας ταιριάζει πολύ με τις πατάτες φούρνου και συνοδεύεται ιδανικά από πράσινη σαλάτα με μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο.

Πασχαλινό αρνί στον φούρνο με ρύζι από τη Θράκη

Θα χρειαστείτε, 3 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι κομμένο σε μερίδες, ένα πακέτο μισού κιλού ρύζι καρολίνα, 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μισό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά πελτέ, αλάτι, πιπέρι.

Σε μια μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και όλα τα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε ελαφρά και στη συνέχεια, τοποθετείτε σταδιακά τα κομμάτια του αρνιού και τα σοτάρετε ελαφρά. Στη συνέχεια, ρίχνετε τον πελτέ και τον δυόσμο και σκεπάζετε το κρέας με όσο ζεστό νερό χρειαστεί για να καλυφθεί εντελώς. Σιγοβράζετε για περίπου 1 ώρα. Στο τέλος στου βρασμού, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.

Στη συνέχεια πλένετε καλά το ρύζι και το στρώνετε σε ένα ταψί. Απλώνετε πάνω του τα κομμάτια του κρέατος και περιχύνετε με τον ζωμό. Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200Ο C  και ψήνετε για περίπου μισή ώρα, ανακατεύοντας τακτικά ώστε να μην κολλήσει το ρύζι. Καλό είναι να έχετε έτοιμο και λίγο βραστό και αλατισμένο νερό μήπως χρειαστεί συμπλήρωμα.  Όταν είναι έτοιμο, το σερβίρετε σε πιατέλα και γαρνίρετε με μερικά φυλλαράκια δυόσμου.

Συνοδευτικά

Στο πασχαλινό τραπέζι εκτός από το καθιερωμένο ψητό κρέας, σερβίρονται και διάφορα συνοδευτικά, τα οποία προσθέτουν χρώμα και ποικιλία. Προτείνουμε δύο δροσιστικά συνοδευτικά που θα ταιριάξουν πολύ με τα κρεατικά σας.

Τζατζίκι με λαχανικά

Θα χρειαστείτε μισό κιλό στραγγιστό γιαούρτι, ελαιόλαδο, λευκό ξύδι, αλάτι, πιπέρι, 1 αγγούρι, 2 κολοκυθάκια, 1 καρότο, προαιρετικά 1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες.

Πλένετε το αγγούρι και τα κολοκυθάκια, ξεφλουδίζετε το καρότο και τα τρίβετε όλα σε χοντρό τρίφτη τυριού. Τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζετε και τα πιέζετε ελαφρά κάθε τόσο, για να αποβάλλουν το νερό τους. Μετά από μία ώρα και αφού βεβαιωθείτε ότι έχουν αποβάλλει αρκετά υγρά, τα ανακατεύετε σε μια λεκάνη με το γιαούρτι, προσθέτοντας σταδιακά λίγο λάδι, 1-2 κουταλιές ξύδι, αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο αν επιθυμείτε.

Καλύτερα να το παρασκευάσετε από την προηγούμενη ημέρα γιατί χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο για αρκετές ώρες ώστε να πήξει καλά και να ενσωματωθούν τα αρώματα των υλικών.

Avocado & eggs salad

Σαλάτα με αβοκάντο και αυγά

Τα αυγά που παραδοσιακά θα τσουγκρίσετε μετά την Ανάσταση, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε σε μια δροσερή και φρέσκια σαλάτα για την επόμσενη ημέρα.

Θα χρειαστείτε 6 αυγά, 3 ώριμα αβοκάντο, 2 λάιμ, μερικά φύλλα ρόκας, ντοματίνια, ένα φλιτζάνι μουσκεμένο πλιγούρι, λίγο μαύρο σουσάμι, αλάτι πιπέρι και ελαιόλαδο.

Σε μια πιατέλα, κόβετε τα αυγά και τα ντοματίνια στα δύο, τα αβοκάντο σε λεπτές φετούλες και προσθέτετε τα φύλλα ρόκας. Στο πλάι της πιατέλας τοποθετείτε το πλιγούρι ή αν θέλετε το ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνετε τον χυμό από το ένα λάιμ, το αλάτι και το πιπέρι και γαρνίρετε με μαύρο σουσάμι και φέτες λάιμ.

Easter at home 2020

Να θυμάστε, πως όλα τα τρόφιμα που θα χρειαστείτε για το πασχαλινό τραπέζι, θα τα βρείτε στο ΟΚ! Anytime market της γειτονιάς σας.

Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.

Back To Top