skip to Main Content
Πατάτες ογκρατέν

Χορταστικό, λαχταριστό φαγητό. Η πατάτα στα καλύτερά της.

Υλικα:  

1 κιλό πατάτες

120 γρ. ζαμπόν σε κύβους

80 γρ βούτυρο

50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

200 ml κρέμα γάλακτος

Αλάτι & πιπέρι

1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

 

Εκτέλεση:  

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες 2 εκ.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει με λίγο αλάτι.

Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε τις πατάτες και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά .

Τις σουρώνουμε .

Σε τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ζαμπόν με το κρεμμύδι μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σε τα ταψί αλοίφουμε με λίγο ελαιόλαδο τον πάτο και στρώνουμε τις πατάτες την μια δίπλα στην άλλη μέχρι να κάνουμε 3-4 στρώσεις.

Αλατοπιπερώνουμε σε κάθε στρώση.

Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος και το μείγμα με το ζαμπόν και το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Καλύπτουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά  στους 220 βαθμούς .

Back To Top