skip to Main Content
Tips για οικονομία ενέργειας στο σπίτι

Η οικονομία ενέργειας στο σπίτι είναι ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ. Αν κάνετε μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και ακολουθήσετε τα παρακάτω tips, θα περιορίσετε την κατανάλωση και θα εξοικονομήσετε ενέργεια, ελαφρύνοντας λίγο τον προϋπολογισμό του νοικοκυριού.  

Αποσυνδέστε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε

Ακόμα και σε κατάσταση αναμονής, οι διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, όπως είναι οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, οι παιχνιδομηχανές, η καφετιέρα και άλλες, συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα. Καλό είναι να τις απενεργοποιήσετε πλήρως αν δεν τις χρησιμοποιείτε και να βγάζετε τους φορτιστές από την πρίζα, αφού ξοδεύουν ενέργεια.

Επιλέξτε λαμπτήρες οικονομίας ή LED

Όσο οι μέρες μικραίνουν, καταλήγουμε να χρησιμοποιούμε τα φώτα μας πολύ νωρίτερα από όσο το καλοκαίρι. Είναι σημαντικό λοιπόν να έχετε λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβές, αλλά θα κάνετε γρήγορα απόσβεση λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης ρεύματος, αφού το 20% του ρεύματος που καταναλώνει ετησίως ένα νοικοκυριό οφείλεται στο φωτισμό.

Γενικά προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τον φυσικό φωτισμό και μην αφήνετε ανοιχτά τα φώτα στους χώρους που δεν χρησιμοποιείτε.

Μονώστε τις διαρροές

Η θέρμανση και η ψύξη ενός σπιτιού, διαφεύγουν συνήθως μέσα από τα παράθυρα και τους τοίχους, οπότε αν δεν έχετε την κατάλληλη μόνωση θα χρειαστεί να ξοδέψετε πολλά περισσότερα για να ζεσταθεί ή να κρυώσει το σπίτι σας. Ενισχύστε τη μόνωση στα σημεία διαρροής και χρησιμοποιείστε λιγότερο της συσκευές θέρμανσης ή ψύξης.

Χρησιμοποιείστε τα παντζούρια αποτελεσματικά

Χρησιμοποιείστε αποτελεσματικά τα παντζούρια και τις κουρτίνες του σπιτιού ανάλογα με τον καιρό και το αν επιθυμείτε κρύο ή ζέστη. Τους θερινούς μήνες, κλείστε τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανοίξτε τα παράθυρα αργά το απόγευμα για να δροσιστεί το σπίτι, ενώ το χειμώνα  αφήστε να μπει μέσα το ηλιακό φως ώστε να ζεσταθούν τα δωμάτια του σπιτιού και κλείστε το βράδυ τα παντζούρια και τις κουρτίνες, ώστε να μειώνεται η ψύχρα και να γίνεται εξοικονόμηση στο ρεύμα.

Θερμοσίφωνας

Η εγκατάσταση και η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα προσφέρει οικονομία στο ρεύμα αφού η ενέργεια του ήλιου αποθηκεύεται μέσα σε μια δεξαμενή νερού και διανέμεται μέσα στο σπίτι όταν αυτό απαιτηθεί.

Επίσης, μπορείτε να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ιδανικά στους 60oC, που θεωρούνται κατάλληλοι για εξοικονόμηση ρεύματος αλλά και υγιεινή. Μην ξεχνάτε τον θερμοσίφωνα αναμμένο, συνήθως μισή ώρα επαρκεί για να ζεσταθεί το νερό. Καλό θα ήταν να μην αφήνετε να πάει χαμένο το ζεστό νερό που απομένει,  μπορείτε για παράδειγμα να πλύνετε ρούχα ή πιάτα στο χέρι.

Εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ρεύμα

Αν έχετε νυχτερινό ρεύμα, εκμεταλλευτείτε τις μειωμένες χρεώσεις που προσφέρει και χρησιμοποιείστε συσκευές, όπως το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων το βράδυ για εξοικονόμηση ενέργειας. Κατά τη χειμερινή περίοδο το νυχτερινό ρεύμα περιλαμβάνει και δυο μεσημβρινές ώρες, στις οποίες θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική κουζίνα ή άλλες ενεργοβόρες συσκευές.

Συνετή χρήση της ηλεκτρικής κουζίνας

Μαγειρέψτε με σκεύη που εφαρμόζουν σωστά στις εστίες. Όταν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη από την εστία, τότε σπαταλάμε περισσότερη θερμότητα και ρεύμα. Προτιμήστε τις χύτρες ταχύτητας που μειώνουν τον χρόνο μαγειρέματος και κατά συνέπεια την κατανάλωση και αποφύγετε να ανοίγετε την πόρτα του φούρνου όταν είναι σε λειτουργία. Χρησιμοποιείστε τη λειτουργία του αυτόματου καθαρισμού μετά τη χρήση, όσο ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός και μην ξεχνάτε να κλείνετε τον απορροφητήρα όταν τελειώνετε το μαγείρεμα.

Πλυντήρια πιάτων και ρούχων

Χρησιμοποιείστε το πλυντήριο ρούχων όταν είναι γεμάτο, χωρίς όμως να είναι υπερφορτωμένο, ρυθμίστε την θερμοκρασία πλύσης στους 40 και επιλέξτε έναν οικονομικό κύκλο πλυσίματος.

Προτιμήστε το πλυντήριο πιάτων από το πλύσιμο στο χέρι, για εξοικονόμηση ενέργειας και νερού και διαλέξτε μια χαμηλότερη θερμοκρασία πλύσης.

Με μερικές μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να κάνετε έξυπνη διαχείριση της ενέργειας, να περιορίσετε την κατανάλωση και να κρατήσετε τους λογαριασμούς σας σε όσο το δυνατόν φυσιολογικό επίπεδο.

Back To Top
OK! Markets