skip to Main Content
10 Tips για να φτιάχνετε την καλύτερη μακαρονάδα

Η μακαρονάδα είναι ίσως το πιο δημοφιλές, εύκολο, απλό και γρήγορο φαγητό. Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν την μακαρονάδα τους με αμέτρητους διαφορετικούς τρόπους και όλοι έχουν ένα ή και περισσότερα αγαπημένα πιάτα μακαρονάδας.

Μακαρόνια με κιμά, ναπολιτέν, καρμπονάρα, μακαρόνια με κάθε υλικό που έχετε στο ψυγείο σας.

Ακόμα και με τα πιο απλά υλικά, μπορείτε να δημιουργήσετε μια σπουδαία μακαρονάδα. Αυτή είναι και η μαγεία της!

Ωστόσο, όσο εύκολο φαγητό και αν είναι η μακαρονάδα, υπάρχουν κάποια tips που πρέπει να ξέρετε για να την πετυχαίνετε τέλεια κάθε φορά. Δείτε παρακάτω:

  1. Εκλεκτές πρώτες ύλες. Τα εκλεκτά υλικά είναι το «α» και το «ω» για την παρασκευή κάθε ποιοτικού φαγητού. Για την τέλεια μακαρονάδα επιλέξτε ζυμαρικά καλής ποιότητας, έξτρα αγνό παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα λαχανικά και αρωματικά μπαχαρικά.
  2. Ποσότητα νερού. Τα ζυμαρικά για να φουσκώσουν σωστά και ομοιόμορφα χρειάζεται να βράσουν μέσα σε μεγάλη ποσότητα νερού. Υπολογίστε 6 λίτρα νερού για κάθε πακέτο ζυμαρικών των 500 γραμμαρίων και βεβαιωθείτε ότι κολυμπάνε άνετα και ελεύθερα στο βραστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  3. Αναλογία αλατιού. Το νερό που θα βράσουν τα μακαρόνια πρέπει να είναι αρκετά αλατισμένο και να θυμίζει στη γεύση θαλασσινό νερό. Η σωστή αναλογία είναι 8 κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι για κάθε 6 λίτρα νερό. Αν χρησιμοποιήσετε χονδρό αλάτι, μειώστε την αναλογία σε 5 κουταλιές ανά 6 λίτρα νερό.
  4. Τρόπος αλατίσματος. Αλατίστε μόλις το νερό βράσει και πριν ρίξετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα. Έτσι το αλάτι θα διαλυθεί αμέσως και ο χρόνος βρασμού του νερού δεν θα επηρεαστεί.
  5. Βράσιμο. Μόλις ρίξετε τα ζυμαρικά στο βραστό νερό, ανακατέψτε τα πολύ καλά και βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Συνεχίστε να τα ανακατεύετε μέχρι το νερό να αρχίσει να ξαναβράζει. Έπειτα, χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα. Περιμένετε 3 λεπτά, ξεσκεπάστε, ανακατέψτε και σκεπάστε πάλι. Περιμένετε άλλα 4 λεπτά και τα ζυμαρικά θα είναι έτοιμα.Man boiling spaghetti on electric stove
  6. Σούρωμα. Τοποθετήστε κάτω από το σουρωτήρι μια μεγάλη λεκάνη. Σουρώστε τα ζυμαρικά, και σηκώστε το σουρωτήρι. Κρατήστε το σουρωτήρι για λίγο στον αέρα για να στραγγίσει το νερό και επιστρέψτε τα ζυμαρικά στην άδεια κατσαρόλα. Μην ξεπλύνετε τα ζυμαρικά με κρύο νερό γιατί θα χάσουν το άμυλο της επιφάνειας τους και θα χαλάσει η υφή τους.  Μην πετάξετε το νερό που έμεινε στη λεκάνη από το σούρωμα. Θα το χρειαστείτε σε λίγο.
  7. Δέσιμο με τη σάλτσα. Φροντίστε να έχετε ήδη έτοιμη τη σάλτσα όταν έρθει η ώρα να σουρώσετε τα μακαρόνια. Ρίξτε στη σάλτσα 1-2 κουτάλες σούπας από το νερό του βρασίματος των μακαρονιών που κρατήσατε νωρίτερα. Είναι πλούσιο σε άμυλο, και θα βοηθήσει στο δέσιμο της σάλτσας και στην καλύτερη ενσωμάτωσή της με τα ζυμαρικά. Τέλος, ανακατέψτε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα για να πάει παντού. Περιμένετε λίγο να δέσουν τα υλικά και σερβίρετε.
  8. Μυρωδικά και μπαχαρικά. Κάποια μυρωδικά και μπαχαρικά είναι προτιμότερο να τα προσθέτετε στο σερβίρισμα. Τέτοια μυρωδικά είναι ο φρέσκος βασιλικός, ο ψιλοκομμένος μαϊντανός, η φρέσκια ρίγανη, ο δυόσμος και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι που δίνει μια σπιρτάδα στην κάθε μπουκιά. Αν θέλετε ακόμα πιο έντονη γεύση και άρωμα, μπορείτε κάποια από τα μυρωδικά ή μπαχαρικά να τα προσθέσετε στο νερό που θα βράσουν τα μακαρόνια.
  9. Ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο μόνο στη σάλτσα των ζυμαρικών. Τα μακαρόνια δεν χρειάζονται λάδι κατά τη διάρκεια του βρασμού, ούτε να τα «κάψετε» με λιπαρή ουσία μετά το σούρωμα. Η σάλτσα που θα τα ανακατέψετε περιέχει ήδη λάδι και αυτό αρκεί.
  10. Τυρί. Τα τυριά που ταιριάζουν σε κάθε μακαρονάδα είναι η παρμεζάνα, το πεκορίνο, το κεφαλοτύρι, η κεφαλογραβιέρα και ανάλογα με την περίπτωση και άλλα τυριά όπως η μυζήθρα, η τριμμένη φέτα, το ρεγγάτο και άλλα. Προτιμήστε να μην αγοράζετε τριμμένο τυρί, αλλά ολόκληρο κομμάτι και να το τρίβετε την ώρα του σερβιρίσματος πάνω από το πιάτο. Έτσι το τυρί θα είναι ολόφρεσκο, μυρωδάτο και με τη σωστή υγρασία.

Serving cheese over a pasta plate

Κάθε φορά που έρχεται η όρεξη για μακαρονάδα, δεν έχετε παρά να ανοίξετε το ντουλάπι και το ψυγείο σας και να δημιουργήστε με φαντασία υπέροχους συνδυασμούς. Αν όμως κάποιο υλικό σας λείπει, μην αφήσετε την έμπνευση να χαθεί.

Το ΟΚ! Anytime Market της γειτονίας σας διαθέτει όλα τα απαραίτητα και είναι ανοιχτό κάθε μέρα με διευρυμένο ωράριο από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 23:00 μ.μ., για να μην σας λείψει τίποτα.

Back To Top