skip to Main Content
20 συμβουλές για εύκολο και σωστό σιδέρωμα

Είτε σιδερώνετε συστηματικά, είτε ασχολείστε περιστασιακά με τη συγκεκριμένη εργασία, τo σίγουρο είναι ένα: Το σιδέρωμα είναι μια απαιτητική εργασία, που χρειάζεται χρόνο, ενέργεια και μαεστρία. Τα αγαπημένα σας ρούχα αξίζουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα αλλά και σε εσάς αξίζει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για να τον αξιοποιήσετε όπως επιθυμείτε.

Εμείς θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές ώστε να σιδερώνετε αποτελεσματικά και γρήγορα, σαν επαγγελματίας!

1.Τοποθετήστε πάνω στην επιφάνεια σιδερώματος τα ρούχα με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια. Έτσι δεν θα χρειάζεται να κινείτε και να ξαναστρώνετε συχνά τα ρούχα, χάνοντας χρόνο.

2. Αν κάνετε κάποιο λάθος καθώς σιδερώνετε, τσακίζοντας κατά λάθος κάποια περιοχή, μπορείτε εύκολα να το διορθώσετε βουτώντας ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι σε λευκό ξίδι, βρέχοντας ελαφρά την περιοχή και ξαναπατώντας την.

3. Αποφύγετε να κινείτε το σίδερο κυκλικά ή προς διάφορες κατευθύνσεις και προτιμήστε να το κινείτε κάθετα, ώστε να μην δημιουργούνται στο ύφασμα ζάρες.

4.Ακόμα και αν οι τεχνικές προδιαγραφές του σίδερου δεν απαιτούν τη χρήση απιονισμένου νερού, είναι σημαντικό να το βράζετε πριν το χρησιμοποιήσετε στο σίδερό σας. Έτσι αυξάνετε τον χρόνο ζωής της συσκευής σας και αποφεύγετε τυχόν λεκέδες από άλατα πάνω στα υφάσματα.

5. Αποφύγετε να σιδερώνετε στάμπες και άλλες λεπτομέρειες ακόμα και αν αυτά καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο πάνω στο ύφασμα. Αν χρειάζεται οπωσδήποτε να σιδερωθούν, τοποθετήστε ανάμεσα στο ύφασμα και στο σίδερο μια βαμβακερή πετσέτα.

6. Μερικά υφάσματα έχουν την τάση να σκουραίνουν όταν πατιούνται με το σίδερο. Αποφύγετε τις διχρωμίες σιδερώνοντας, όπου είναι δυνατό, από την ανάποδη.

7. Ξεκινήστε το σιδέρωμα από τα πιο δύσκολα ρούχα, όπως παντελόνια και πουκάμισα και συνεχίστε με τα πιο απλά.

8. Για να σιδερώσετε ένα πουκάμισο ξεκινήστε από το κολλάρο, προχωρήστε με τη σειρά στους ώμους, στα μανίκια, στην πλάτη, στο μπροστινό μέρος και τέλος ξαναπεράστε το κολλάρο.

9. Στήστε τη σιδερώστρα σας σωστά, ρυθμίζοντάς την στο κατάλληλο ύψος. Κατά το σιδέρωμα δεν πρέπει να σκύβετε, ούτε όμως να έχετε ρυθμίσει πολύ ψηλά την επιφάνεια σιδερώματος γιατί θα νιώσετε ενοχλήσεις στον ώμο σας.

10. Κρεμάστε αμέσως τα σιδερωμένα σας ρούχα, ώστε να διατηρηθούν λεία και χωρίς ζάρες και προσπαθήστε να μην τα στριμώχνετε στην ντουλάπα σας.

11. Στρώστε στη σιδερώστρα σας, κάτω από το σιδερόπανο, φύλλα αλουμινόχαρτου. Το αλουμινόχαρτο είναι θερμόφιλο υλικό και καθώς θερμαίνεται από την πλάκα του σίδερου επιστρέφει τη θερμότητα στην κάτω μεριά του υφάσματος και έτσι αποφεύγεται το διπλό πέρασμα.

12. Αν πρέπει να σιδερώσετε μεγάλα υφάσματα όπως σεντόνια ή κουρτίνες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τραπέζι αντί για τη σιδερώστρα σας. Στρώστε πάνω του μερικά σεντόνια και απλώστε το ύφασμα που θέλετε να σιδερώσετε, μονό ή και διπλό.

13. Σιδερώστε τα βαμβακερά όσο είναι ακόμα νωπά. Το σιδέρωμα των βαμβακερών ρούχων είναι αρκετά δύσκολο ακόμα και στις υψηλές θερμοκρασίες. Για αυτό, προσπαθήστε να μαζεύετε τα βαμβακερά από την απλώστρα όσο είναι ακόμα νωπά ή ρυθμίστε το στεγνωτήριο στο πρόγραμμα εύκολου σιδερώματος.

14. Φροντίστε να καθαρίζετε συχνά το σίδερό σας ώστε να μην κολλάει και να μην αφήνει λεκέδες στα υφάσματα.

15. Κατά την πλύση, χρησιμοποιήστε μαλακτικό ρούχων και αποσκληρυντικό νερού, ώστε τα υφάσματα να μείνουν απαλά, αφράτα και ευκολοσιδέρωτα.

16. Αν διαθέτετε στεγνωτήριο, σιδερώστε τα ρούχα σας σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη λήξη του προγράμματος. Όσο είναι αφράτα και απαλά σιδερώνονται πολύ πιο εύκολα.

17. Μην ξεχνάτε να μαζεύετε τα απλωμένα ρούχα από την απλώστρα σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί όσο περισσότερο μένουν απλωμένα, τόσο πιο ξηρά και σκληρά γίνονται δυσκολεύοντας το σιδέρωμα.

18. Τινάξτε δυνατά και απλώστε με επιμέλεια τα βρεγμένα ρούχα ώστε να μην αποκτήσουν ζάρες κατά το στέγνωμα.

19. Αποφύγετε να υπερφορτώνετε το πλυντήριο και να το ρυθμίζετε σε υψηλές στροφές, ώστε τα ρούχα σας να μην γεμίζουν ζάρες.

20. Για να σιδερώσετε γρήγορα τα εσώρουχα, διπλώστε τα, παρατάξτε τα πάνω στην επιφάνεια σιδερώματος και πατήστε το καθένα ξεχωριστά με το σίδερο για μερικά δευτερόλεπτα, ανάλογα με τις οδηγίες του υφάσματος. Μην ανησυχείτε για την υγιεινή. Τα υφάσματα θα αποστειρωθούν αποτελεσματικά, αφού η θερμότητα θα περάσει σε όλες τις στρώσεις.

Θεωρητικά λοιπόν, το σιδέρωμα είναι μια οικιακή εργασία που απαιτεί χρόνο και κόπο. Στην πράξη όμως, κάνοντας χρήση των συμβουλών μας, μπορείτε να το μετατρέψετε σε μια εύκολη και σχετικά γρήγορη διαδικασία η οποία θα σας αφήνει ελεύθερο χρόνο για να χαρείτε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες.

Στο ΟΚ! Anytime Markets της γειτονιάς σας θα βρείτε όλα τα προϊόντα φροντίδας των αγαπημένων σας ρούχων.

Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ

Back To Top
OK! Markets