skip to Main Content
Κρασί: Ποια είναι τα είδη του και ποιοι οι ιδανικοί συνδυασμοί του

«Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου»… Φράση που προέρχεται από τη Βίβλο την οποία χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα, άλλοτε ως εκθειασμό του κρασιού και άλλοτε ως δικαιολογία για …οινοποσία!

Όπως και να έχει πάντως, το κρασί ήταν και είναι το πιο διαδεδομένο οινοπνευματώδες ποτό στην ανθρωπότητα, από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Το αμπέλι, από το οποίο προέρχεται το κρασί έχει προϊστορία εκατομμυρίων ετών. Οι παλαιοντολόγοι έχουν ανακαλύψει απολίθωμα αμπέλου που χρονολογείται από την εποχή των παγετώνων δηλαδή 60 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Πότε ακριβώς ξεκίνησε ο άνθρωπος να παρασκευάζει κρασί, δεν είναι γνωστό. Η γνώση μας για τις συνήθειες παρασκευής και κατανάλωσης του κρασιού στην αρχαιότητα προέρχονται από τα γραπτά κείμενα που έχουν διασωθεί αλλά και από υπολείμματα κρασιού που βρέθηκαν σε αγγεία ηλικίας 7000-9000 ετών.

Ο Όμηρος στα έπη του αναφέρεται πολύ συχνά στο κρασί, περιγράφοντας τα συμπόσια, τις συνήθειες φιλοξενίας και τα ταφικά έθιμα της εποχής του, ενώ το ίδιο κάνουν και οι τραγωδοί και κωμωδοί της αρχαίας Αθήνας.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως από τη στιγμή που ο άνθρωπος ανακάλυψε τον τρόπο παρασκευής του κρασιού, το έκανε μέρος της ζωής του. Στην αρχαία Ελλάδα το κρασί θεοποιήθηκε στο πρόσωπο του Διονύσου ενώ στη σημερινή εποχή η καλλιέργεια του αμπελιού και η παρασκευή του εξελίχθηκε σε μια σπουδαία επιστήμη, την οινολογία.

Ποια είναι τα είδη του κρασιού;

Τα κρασιά κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το χρώμα τους, την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και την περιεκτικότητά τους σε διοξείδιο του άνθρακα.

Το πρώτο κριτήριο διαχωρισμού των κρασιών, το χρώμα τους, εξαρτάται από την ποικιλία του σταφυλιού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή. Έτσι έχουμε τον διαχωρισμό σε:

 • Λευκά
 • Ροζέ
 • Κόκκινα

Το δεύτερο κριτήριο διαχωρισμού των κρασιών είναι η γλυκύτητα δηλαδή η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. Η γλυκύτητα των κρασιών οφείλεται στα σάκχαρα που παραμένουν αζύμωτα, αν διακοπεί η αλκοολική ζύμωση με φυσικό ή τεχνητό τρόπο. Έτσι τα διακρίνουμε σε:

 • Ξηρά
 • Ημίξηρα
 • Ημίγλυκα
 • Γλυκά

Το τρίτο κριτήριο διαχωρισμού των κρασιών είναι η περιεκτικότητά του σε διοξείδιο του άνθρακα που μπορεί να προέρχεται από τη ζύμωση στους φυσικώς αφρώδεις οίνους ή να προστεθεί μετά από αυτήν, στους τεχνητώς αφρώδεις οίνους. Τα κρασιά με βάση αυτό το κριτήριο διακρίνονται σε:

 • Ήσυχα
 • Ημιαφρώδη
 • Αφρώδη

Πως συνδυάζεται το κρασί με το φαγητό;

Ας ξεκινήσουμε από την πιο βασική διάκριση των κρασιών, με βάση το χρώμα.

Οι κόκκινες ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, το Pinot Noir,  το Syrah, το Ξινόμαυρο, το Αγιωργήτικο ή το Μαυροτράγανο συνδυάζονται με κόκκινο κρέας, κυνήγι, λουκάνικα, πικάντικα αλλαντικά, ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα, κοκκινιστά, αλμυρούς ξηρούς καρπούς πικάντικα τυριά και λευκά φρούτα (μήλο, αχλάδι)

Οι λευκές ποικιλίες όπως το  Chardonnay, το Sauvignon Blanc, το Reisling, το Αθήρι, το Ασύρτικο, το Μοσχφίλερο, το Ρομπόλα , το Σαββατιανό και η Μαλαγουζιά συνδυάζονται ιδανικά με λευκά κρέατα, πράσινες σαλάτες, λευκά τυριά, φρούτα, ζυμαρικά με λευκή σάλτσα, ψάρια και θαλασσινά.

Οι ροζέ ποικιλίες συνδυάζονται το ίδιο αρμονικά με όλα τα εδέσματα.

Τα γλυκά κρασιά  μπορούν να προσφερθούν σαν  απεριτίφ, σκέτα ή με συνοδεία  γλυκισμάτων, ανάλατων ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και ανάλατων τυριών.

Τέλος, τα αφρώδη ή ημιαφρώδη κρασιά, ταιριάζουν αρμονικά με τα γλυκά, τα φρούτα, τα οστρακοειδή και τα ανάλατα ή κρεμώδη τυριά.

Πως διαλέγουμε ένα καλό κρασί;

Είναι αλήθεια πως αν δεν γνωρίζετε πολλά από κρασί μπορεί να μπερδευτείτε όταν βρεθείτε μπροστά από τα ράφια μιας κάβας ή στον τομέα κρασιών του σούπερ μάρκετ. Ακολουθήστε λοιπόν τις συμβουλές μας και  σίγουρα θα φύγετε με ένα πραγματικά αξιόλογο κρασί στα χέρια σας, που θα ταιριάζει στο δικό σας γούστο και στις ανάγκες που θέλετε να καλύψετε στη δεδομένη στιγμή.

 • Ξεκινήστε την αναζήτηση αφού έχετε καταλήξει στο χρώμα, στην γλυκύτητα και στην περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα που επιθυμείτε να έχει το κρασί σας. Έτσι η αναζήτησή σας θα περιοριστεί στο 1/3.
 • Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε τις ετικέτες. Συνήθως περιέχουν αρκετές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να φανταστείτε τη γεύση και το άρωμα του κρασιού.
 • Μην επιλέξετε με μοναδικό κριτήριο τα ευφάνταστα μπουκάλια και τις εντυπωσιακές ετικέτες.
 • Μην χρησιμοποιείτε σαν μοναδικό κριτήριο το κόστος. Το ακριβό δεν είναι πάντα και το καλύτερο, πολλά φθηνότερα κρασιά έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ή τουλάχιστον πολύ κοντά στα γούστα των περισσότερων ανθρώπων.
 • Ενημερωθείτε από φίλους με περισσότερες γνώσεις για το θέμα, διαβάστε άρθρα γραμμένα από οινογνώστες ή χρησιμοποιήστε μία από τις δεκάδες applications που είναι ενημερωμένες με λίστες κρασιών, τα χαρακτηριστικά τους και κριτικές

Να θυμάστε ότι το ΟΚ! Anytime Markets, διαθέτει πλούσια κάβα κρασιών, για να καλύψει κάθε γούστο και ανάγκη σας.

Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.

 

Back To Top
OK! Markets