skip to Main Content
Πώς να αξιοποιήσετε το φαγητό που περίσσεψε

Καθημερινά, σπαταλιούνται μεγάλες ποσότητες φαγητού παγκοσμίως. Αυτή η αλόγιστη σπατάλη έχει συνέπειες τόσο στον οικονομικό προϋπολογισμό του κάθε νοικοκυριού, όσο και στο περιβάλλον. Η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα από τα αποσυντιθέμενα τρόφιμα στις χωματερές επιβαρύνουν το περιβάλλον συμβάλλοντας σημαντικά στην κλιματική αλλαγή, ενώ εξίσου σημαντική είναι η κατασπατάληση των πόρων  για την παραγωγή τροφίμων.

Τόσο λοιπόν για το ατομικό, όσο και για το κοινό συμφέρον, πρέπει ο καθένας από εμάς να αλλάξει κάποιες καθημερινές συνήθειες ώστε όλοι μαζί να μειώσουμε  σημαντικά τη σπατάλη τροφίμων και τις συνέπειές της.

Οργανώστε τα ψώνια σας

Πριν βγείτε στην αγορά, φροντίστε να έχετε καταγράψει σε λίστα τις ανάγκες σας, βάσει ενός εβδομαδιαίου προγράμματος γευμάτων που θα έχετε ήδη ετοιμάσει. Έτσι θα γλιτώσετε από αρκετές άσκοπες αγορές.

Δώστε μεγάλη προσοχή στις ποσότητες φρέσκων προϊόντων που αγοράζετε, όπως φρούτα, λαχανικά, νωπά κρέατα και ψάρια, με δεδομένο ότι αλλοιώνονται γρήγορα.

Διαβάζετε με προσοχή τις ετικέτες με τις επισημάνσεις ημερομηνίας των προϊόντων. Είναι σημαντικό να διακρίνετε τη διαφορά ανάμεσα στην ένδειξη «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».  Η πρώτη ένδειξη αφορά στην ασφάλεια του προϊόντος, ενώ η δεύτερη στην γεύση, στην υφή και στο άρωμα. Άρα μπορούμε με ασφάλεια να καταναλώσουμε ένα προϊόν με την ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» ακόμα και αν έχει παρέλθει κατά μερικές μέρες η ημερομηνία αυτή.  Απεναντίας, τα προϊόντα με τη ένδειξη «ανάλωση έως»  μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια μέχρι και την αναγραφόμενη ημερομηνία.

Αποθηκεύστε σωστά τα τρόφιμά σας

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων από τη στιγμή που θα τα φέρετε στο σπίτι, είναι πολύ σημαντική στην εξοικονόμηση περισσότερου χρόνου ζωής για αυτά. Η σωστή τοποθέτησή τους στο ψυγείο και στα ντουλάπια καθώς και τα σκεύη μέσα στα οποία τα τοποθετείτε παίζουν σπουδαίο ρόλο στην αποτελεσματική τους συντήρηση.

Διαχειριστείτε έξυπνα τα leftovers

Δεν είναι πάντα εύκολο να υπολογίσεις με ακρίβεια την ποσότητα του φαγητού που θα μαγειρέψεις ώστε να μην πεταχτεί τίποτα. Άλλωστε ό,τι περισσέψει μπορεί να μπει στο ψυγείο και να διατηρηθεί αναλλοίωτο για μέρες. Το θέμα είναι να μην ξεχαστεί εκεί, αλλά να καταναλωθεί μία από τις επόμενες μέρες. Επειδή όμως οι περισσότεροι δεν θέλουμε να φάμε και δεύτερη φορά το ίδιο φαγητό ή επειδή κάποια φαγητά όταν μπουν στο ψυγείο χάνουν την ωραία γεύση και υφή που είχαν όταν ήταν φρεσκομαγειρεμένα, μπορούμε με δημιουργικό τρόπο να τα μεταμορφώσουμε σε κάτι άλλο, φρέσκο και λαχταριστό που θα μας βγάλει από τη δύσκολη θέση να μαγειρέψουμε φαγητό από την αρχή, ενώ θα εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήματα. Εμείς θα σας προτείνουμε μερικές ιδέες.

Περίσσεψε κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια, κιμάς;

Το ψητό κρέας της προηγούμενης μέρας, μπορείτε να το κόψετε σε ψιλά κομματάκια, να το σοτάρετε για μερικά λεπτά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτοντας καρυκεύματα. Έτσι θα μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε είτε σαν γύρο μέσα σε πίτα, είτε μέσα σε σαλάτα μαζί με dressing vinaigrette. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αξιοποιήσετε και το ψητό κοτόπουλο. Το βραστό κοτόπουλο, αφού το ξεκοκκαλίσετε και το τεμαχίσετε σε μικρά κομματάκια μπορείτε να το αναμείξετε με μαγιονέζα και λαχανικά και να το χρησιμοποιήσετε σαν γέμιση σε σάντουιτς ή wraps.

Αν σας περισσέψουν μπιφτέκια, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα, καθώς μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε για να φτιάξετε burgers. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα κόψετε σε λωρίδες και να τα τοποθετήσετε σε σουβλακόπιτα μαζί με πατάτες, λαχανικά και σως της αρεσκείας σας.

Ο μαγειρεμένος κιμάς μπορεί προφανώς να επαναχρησιμοποιηθεί στα ζυμαρικά. Μάλιστα, για να δημιουργήσετε ένα κάπως διαφορετικό πιάτο, μπορείτε να τον ανακατέψετε με τα ζυμαρικά, να προσθέσετε τυρί, να τοποθετήσετε το μίγμα σε πυρέξ και να το ψήσετε στον φούρνο για 10-15 λεπτά. Ακόμα, ο κιμάς μπορεί να συνοδεύσει τα ψητά λαχανικά, όπως τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τις πατάτες. Τέλος, μπορείτε να στραγγίξετε τη σάλτσα, να τον χτυπήσετε με αυγά, τυρί και ψιλοκομμένη ντομάτα και να παρασκευάσετε μια πολύ χορταστική ομελέτα.

Περίσσεψαν ζυμαρικά;

Ανάλογα με την ποσότητα και το είδος των ζυμαρικών που σας περίσσεψαν μπορείτε να τα αξιοποιήσετε με διαφορετικούς τρόπους. Αν τα ζυμαρικά είναι σκέτα, χωρίς σάλτσα, έχετε αρκετές επιλογές. Να τα περιχύσετε με μια νέα σάλτσα, να τα ανακατέψετε με τυρί και αλλαντικά ή λαχανικά και να τα ψήσετε στον φούρνο ή να τα ανακατέψετε με μαγιονέζα και διάφορα υλικά, όπως λαχανικά, τόνο, αλλαντικά, ελιές  και ό,τι άλλο σας αρέσει, φτιάχνοντας μια τέλεια μακαρονοσαλάτα.

Περίσσεψαν όσπρια;

Τα όσπρια που περίσσεψαν μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ εύκολα. Τοποθετήστε σε μια κατσαρόλα τις φακές ή τα ρεβίθια που περίσσεψαν και βάλτε τα να βράσουν. Έπειτα προσθέστε ρύζι, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να τραβήξει τα υγρά. Το φαγητό που θα ετοιμάσετε εκτός του ότι είναι πεντανόστιμο, είναι και εξαιρετικά θρεπτικό και υγιεινό.

Εναλλακτικά, στις φακές, στα ρεβίθια αλλά και στα φασόλια, αφού τα ξεπλύνετε από τη σάλτσα τους, μπορείτε να τους προσθέσετε μυρωδικά, λαχανικά και ελαιόλαδο και να τα μετατρέψετε σε κρύες σαλάτες.

Αν σας περίσσεψε φάβα, προσθέστε λίγο αλεύρι, ελαιόλαδο, ψιλοκομένο κρεμμυδάκι, άνηθο και καρυκεύματα και πλάστε το μίγμα σε κεφτεδάκια. Τηγανίστε τα σε καυτό λάδι για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει και έχετε θα έχετε αξιοποιήσει τη φάβα σας στο έπακρο.

Αξιοποιώντας το φαγητό που μας περισσεύει βγαίνουμε πολλαπλά κερδισμένοι. Ας μην ξεχνιόμαστε λοιπόν και σύντομα θα καταλάβουμε πόσο ωφελημένοι θα είμαστε υιοθετώντας αυτή την καλή πρακτική.

Στο ΟΚ! Anytime Market της γειτονιάς σας θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για να ετοιμάζετε υγιεινά και θρεπτικά γεύματα για εσάς και τους αγαπημένους σας.

Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ

 

Back To Top