skip to Main Content
5 μοντέρνα πιάτα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

H Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με την παράδοση, συνδέεται με τη νηστεία, το πέταγμα του χαρταετού και την καλή παρέα.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κατά γράμμα τα καθιερωμένα γαστρονομικά έθιμα της συγκεκριμένης ημέρας.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, πέρα από τα παραδοσιακά εδέσματα ή αν δε σας αρέσουν οι κλασσικές συνταγές της Καθαράς Δευτέρας, δοκιμάστε νόστιμες παραλλαγές τους και νέες προτάσεις.

Εμείς θα σας βοηθήσουμε δίνοντάς σας μερικές ιδέες με 5 προτεινόμενα πιάτα, για ένα ολοκληρωμένο σαρακοστιανό τραπέζι 5 ατόμων.

1o πιάτο: Μπρουσκετίνια λαγάνας με πάστα ελιάς, ντομάτα  και γαρίδα

Θα χρειαστείτε:
  • ½ λαγάνας κομμένη σε λεπτές φετούλες
  • 1 βαζάκι πάστα ελιάς (μαύρη ή πράσινη)
  • Baby γαριδούλες βρασμένες
  • 2 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
  • Ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση:

Ψήνετε τις φετούλες λαγάνας για 5 λεπτά στο γκριλ να ροδίσουν. Απλώνετε την πάστα ελιάς, προσθέτετε την ντομάτα και γαρνίρετε με 2-3  baby γαρίδες και άνηθο.

 

2ο πιάτο: Ρεβιθοσαλάτα με αβοκάντο

Μια δροσερή και χορταστική σαλάτα με βελούδινη υφή.

Θα χρειαστείτε:
  • 500 γραμμάρια βρασμένα ρεβίθια
  • 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 10 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε ροδέλες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 αβοκάντο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλάκια γλυκού ελαιόλαδο
  • ½  σκελίδα σκόρδο
  • Χυμό από ½  λεμόνι
  • Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα ρεβίθια, τα ντοματίνια, τα αγγουράκια και το κρεμμυδάκι. Στο μπλέντερ, χτυπάτε το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, το σκόρδο, το λεμόνι και τον μαϊντανό και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό ώστε η υφή της sauce να είναι κρεμώδης.

Προσθέτετε τη sauce στα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε.

Chick peas salad

3ο πιάτο: Noodles με γαρίδες και λαχανικά

Ένα πιάτο από την μακρινή Κίνα που ταιριάζει άψογα με τις ελληνικές παραδόσεις της Καθαράς Δευτέρας.

Θα χρειαστείτε:
  • 15 φρέσκες γαρίδες καθαρισμένες μεσαίου μεγέθους
  • 300 γραμμάρια noodles
  • 1 καρότο κομμένο στον χοντρό τρίφτη τυριού
  • 1 ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
  • 1/2 φλιτζάνια καλαμπόκι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπαλσάμικο ξύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας soy sauce
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
Εκτέλεση:

Βράζετε τα noodles για 2-3 λεπτά σε αλατισμένο νερό και σουρώνετε.

Σε ένα wok ή σε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε το λάδι και τις γαρίδες, τις τσιγαρίζετε για 1-2 λεπτά και τις αποσύρετε. Στη συνέχεια, ρίχνετε ένα φλιτζανάκι νερό, τον κύβο, όλα τα λαχανικά και αφού τα σοτάρετε για 5 λεπτά προσθέτετε το μέλι, την soy sauce και το μπαλσάμικο. Τα σιγοβράζετε μέχρι να καραμελώσουν, προσθέτετε τα noodles και τις γαρίδες και ανακατεύετε.

Shrimps with noodles

4ο πιάτο: Σουβλάκια λαχανικών – θαλασσινών

Για 10 σουβλάκια θα χρειαστείτε:
  • 10 ροδέλες καλαμαριού
  • 10 μύδια
  • 5 Baby πατάτες
  • 20 ντοματίνια
  • Ηλιέλαιο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Αλεύρι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:

Πλένετε τις πατάτες, τις τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε για 50 λεπτά στον φούρνο. Αφού κρυώσουν τις κόβετε στα 2.

Αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε τα μύδια και τα καλαμάρια και τα τηγανίζετε σε ηλιέλαιο. Τα αποσύρετε και τα αφήνετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

Παίρνετε ένα καλαμάκι για σουβλάκια και περνάτε με τη σειρά 1 ντοματίνι, 1 ροδέλα καλαμαριού, ένα κομμάτι πατάτας, 1 μύδι και στην κορυφή άλλο ένα ντοματίνι.

Αν σας αρέσουν τα καυτερά μπορείτε να συνοδεύσετε τα σουβλάκια σας με sweet chilli sauce.

5ο πιάτο:  Μπαλίτσες χαλβά σε διάφορες γεύσεις

Ένα μικρό γλυκάκι που μπορείτε να φτιάξετε σε διαφορετικές γεύσεις.

Θα χρειαστείτε:
  • ½ κιλό χαλβά βανίλια
  • ½ κιλό χαλβά κακάο
  • ½ κιλό χαλβά αμυγδάλου
  • 200 ml ταχίνι απλό
  • 100 ml ταχίνι σοκολάτας
  • 1 κιλό κουβερτούρα λιωμένη
  • 3 κουταλιές μέλι
  • 150 γραμμάρια καρύδα τριμμένη
  • Κακάο σε σκόνη
  • 100 γραμμάρια αμύγδαλο αλεσμένο
Εκτέλεση:

Για τη γεύση βανίλια – σοκολάτα. Θρυμματίζετε τον χαλβά βανίλια και προσθέτετε 1 κουταλιά μέλι και 100 ml ταχίνι. Τα ανακατεύετε με το χέρι μέχρι να γίνει ένας πυκνός χυλός και πλάθετε μικρά μπαλάκια. Με τη βοήθεια από ένα καλαμάκι για σουβλάκια, βουτάτε το κάθε μπαλάκι στην κουβερτούρα και τα τοποθετείτε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν. Τέλος πασπαλίζετε με σκόνη κακάο.

Για τη γεύση σοκολάτα – καρύδα, κάνετε ακριβώς το ίδιο χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά τον χαλβά σοκολάτας και το ταχίνι σοκολάτας. Στο τέλος, πριν στεγνώσει εντελώς η επικάλυψη, περνάτε το κάθε μπαλάκι από την καρύδα, μέχρι να καλυφθεί εντελώς.

Για τη γεύση σοκολάτα – αμύγδαλο, χρησιμοποιείτε τον χαλβά αμυγδάλου και στο τέλος πασπαλίζετε με το τριμμένο αμύγδαλο.

Chocolate balls

Όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, θα τα βρείτε στο OK! Anytime Markets της γειτονιάς σας. Το αγαπημένο σας convenience store παραμένει ανοιχτό καθημερινά από τις 8.00 π.μ. έως τις 11.μ.μ., για να μην σας λείψει τίποτα !

Back To Top