skip to Main Content
Εύκολος καθαρισμός σπιτιού με κατοικίδιο

Στη σύγχρονη εποχή η συμβίωση με ένα ή και περισσότερα κατοικίδια προσφέρει πολλά οφέλη στον άνθρωπο. Αποτελεί μια εμπειρία ζωής και έναν σπουδαίο δεσμό που γεννά μοναδικά συναισθήματα. Οι άνθρωποι που συγκατοικούν με κατοικίδια είναι πιο χαρούμενοι, νιώθουν λιγότερο άγχος, ενώ για εκείνους που έχουν σκύλο η επιβεβλημένη καθημερινή βόλτα, βοηθάει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης τους. Μη ξεχνάμε επίσης ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια γίνονται πιο υπεύθυνα, πιο συμπονετικά και περιορίζεται η πιθανότητα να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά στο μέλλον.

Ας εξετάσουμε την περίπτωση πως πήρατε τη απόφαση και υιοθετήσατε ένα ζωάκι. Αν πρόκειται για πουλάκι, ή κάποιο άλλο ζωάκι, όπως χάμστερ ή ινδικό χοιρίδιο, που ζει σε κλουβί ή για ψαράκι που ζει σε γυάλα ή ενυδρείο, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά γιατί με λίγο φαγητό και τη βασική φροντίδα της καθαριότητας του χώρου του, το ζωάκι σας θα είναι ευχαριστημένο.

Αν όμως το ζωάκι που επιλέξατε είναι ένα σκυλάκι ή μια γατούλα που κυκλοφορεί ελεύθερο σε όλους τους χώρους, τότε σύντομα θα ανακαλύψετε ότι δεν είναι όλα ρόδινα και ότι η καθημερινή καθαριότητα του σπιτιού έχει γίνει λίγο πιο δύσκολη με την παρουσία του.

Ο πόλεμος με τις τρίχες

Το αγαπημένο σας ζωάκι είναι τριχωτό και χαριτωμένο, θέλετε να το κρατάτε συνέχεια αγκαλιά και να το χαϊδεύετε. Όμως το τρίχωμά του, που το κάνει τόσο απαλό και χαριτωμένο, σας προβληματίζει γιατί γεμίζει το σπίτι τρίχες.

Dog lying

Ακόμα και αν δεν του επιτρέπετε να ξαπλώνει στους καναπέδες και στα κρεβάτια είναι βέβαιο ότι οι χαμηλότερες επιφάνειες, λίγο πολύ θα γεμίσουν τρίχες, που αν μάλιστα βρεθούν στο χαλί, κολλάνε και με δυσκολία αφαιρούνται.

Ο πόλεμος με τις τρίχες μπορεί να κερδηθεί σε δύο μέτωπα. Με τη σωστή περιποίηση του τριχώματος του ζώου και με τον συχνό καθαρισμό του χώρου.

Για αρχή, αγοράστε μια βούρτσα ειδική για κατοικίδια. Οι βούρτσες αυτές είναι σχεδιασμένες να αφαιρούν το επιπλέον τρίχωμα από την επιφάνεια του ζώου και είναι κατάλληλες για καθημερινή χρήση. Εάν το ζωάκι σας έχει μακρύ τρίχωμα και ανήκει στις ράτσες εκείνες που δεν επιτρέπεται το κούρεμα, ίσως στην πορεία να χρειαστείτε μια χτένα ξυράφι για τους κόμπους ή μια διπλής όψεως που χτενίζει και αφαιρεί τους κόμπους. Ακόμα όμως και αν το βουρτσίζετε καθημερινά το πρόβλημα δεν εξαλείφεται πλήρως.

Dog brush

Το δεύτερο μέτωπο, αυτό της καθαριότητας του χώρου, αφορά στον συχνό καθαρισμό. Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα συχνότερα και γιατί όχι, επενδύστε σε μια ειδική για τη συλλογή των τριχών σκούπα. Εκτός από το πάτωμα είναι πολύ αποτελεσματική στα χαλιά και στις υφασμάτινες επιφάνειες όπως ο καναπές, τα κρεβάτια κ.λπ.. Γενικά, αποφύγετε τη χρήση της συμβατικής σκούπας γιατί εκτός από αυτές τις τρίχες που θα παρασύρει προς το φαράσι, θα σηκώσει και άλλες τόσες ψηλά στον αέρα, οι οποίες σε λίγο θα ξαναβρεθούν στο πάτωμα. Προτιμήστε σαν καθημερινή λύση τις ειδικές σκούπες με τα ανταλλακτικά πανάκια οι οποίες μαγνητίζουν τις τρίχες και τις αφαιρούν με μια κίνηση από το δάπεδο.

Woman cleaning

Περιορίστε τις οσμές και τις εστίες μικροβίων

Με ένα ζωάκι στο σπίτι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ατυχήματα με την ούρηση και την αφόδευση. Μάλιστα αν το υιοθετήσεις όσο είναι ακόμα μωρό, θα πρέπει να εξοπλιστείς με πολλή υπομονή, καθώς τον πρώτο καιρό το ζωάκι σου θα έχει συχνότατες κενώσεις, οπουδήποτε μέσα στον χώρο που ζει και κινείται.

Επειδή η παραμονή των ακαθαρσιών στον χώρο σας αποτελεί εστία μικροβίων και δυσάρεστων οσμών, είναι πολύ σημαντικό να τις καθαρίζετε αμέσως μόλις τις εντοπίζετε. Αποφύγετε τη χρήση χλωρίου και πολύ δραστικών καθαριστικών γιατί μπορεί να προκληθούν αναθυμιάσεις και φθορές στο δάπεδο. Είναι προτιμότερο να μαζεύετε τις ακαθαρσίες με ένα απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια να καθαρίζετε την περιοχή με ένα απαλό καθαριστικό με βάση το σαπούνι. Στο τέλος, για να απολυμάνετε το σημείο, μπορείτε να σκουπίσετε με ένα πανί εμποτισμένο σε ξύδι ή με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι.

Puppy in basket

Extra tips

  • Για να αποφύγετε τη δυσάρεστη μυρωδιά του αμμοδοχείου της γάτας, αγοράστε ένα σκεπαστό αμμοδοχείο με φίλτρο αέρα και προσθέστε στην άμμο μερικές κουταλιές μαγειρικής σόδας.
  • Το μαξιλαράκι που ξαπλώνει το ζωάκι σας, πλένεται άφοβα στο πλυντήριο ρούχων. Πριν το τοποθετήσετε στον κάδο, όμως φροντίστε πρώτα να το έχετε καθαρίσει από τις τρίχες.
  • Για να αποφύγετε την ακαταστασία από τα σκόρπια ζωοπαιχνιδάκια, συγκεντρώστε τα όλα σε ένα κουτί και δίνετέ του 1-2 την εβδομάδα ώστε να μην τα βαριέται. Στο τέλος της εβδομάδας μπορείτε να τα πλένετε και να τα επιστρέφετε στο κουτί.
  • Προγραμματίστε το λουτρό του κατοικίδιού σας λίγο πριν τον γενικό καθαρισμό του μπάνιου, για να μην κάνετε διπλή δουλειά, μιας και είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί μια σχετική ακαταστασία.

Puppy bath

Αν τηρήσετε όλα τα παραπάνω είναι σίγουρο ότι παρά τις όποιες δυσκολίες η συμβίωση με το ζωάκι σας θα είναι κάτι παραπάνω από υπέροχη.

Να θυμάστε πως όλα τα απορρυπαντικά και τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για τον καθαρισμό και την απολύμανση του σπιτιού σας θα τα βρείτε στο ΟΚ! Anytime market της γειτονιάς σας.

Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ

Back To Top
OK! Markets