skip to Main Content
Συμβουλές για αποτελεσματικό πλύσιμο των ρούχων

Το πλύσιμο των ρούχων είναι μία από τις οικιακές εργασίες που δεν μπορεί κάποιος, ούτε να αναβάλλει αλλά ούτε να αποφύγει. Ωστόσο, στη σημερινή εποχή η τεχνολογία έχει δημιουργήσει σύγχρονα πλυντήρια και αποτελεσματικά απορρυπαντικά, απλοποιώντας τη ζωή μας. Έτσι, μπορούμε όλοι να χαιρόμαστε καθαρά, απαλά και μυρωδάτα ρούχα, χωρίς πολύ κόπο.

Βέβαια, όπως κάθε εργασία, έτσι και το πλύσιμο των ρούχων απαιτεί κάποια γνώση και οργάνωση.  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και ας τα δούμε ένα προς ένα:

Επιλέξτε ένα πλυντήριο που να καλύπτει σωστά τις ανάγκες σας

Αν αποφασίσετε να αγοράσετε νέο πλυντήριο, πρέπει να καταγράψετε με προσοχή τις ανάγκες σας και να κινηθείτε με βάση αυτές. Ο αριθμός των μελών της οικογένειάς σας αποτελεί βασικό παράγοντα επιλογής της χωρητικότητας του πλυντηρίου. Με ένα πλυντήριο μεγάλης χωρητικότητας περιορίζονται στο ελάχιστο οι πλύσεις και έτσι εξοικονομείτε ενέργεια και απορρυπαντικό. Επιπλέον, πάντα σε συνάρτηση με τις ανάγκες σας, μπορείτε να επιλέξετε ένα πλυντήριο που να διαθέτει καινοτόμες λειτουργίες, όπως ατμό για απολύμανση και λιγότερες ζάρες, έξυπνες λειτουργίες κ.α..

Ταξινομήστε τα άπλυτα

Με την έξυπνη ταξινόμηση των άπλυτων ρούχων θα γλιτώσετε από ενδεχόμενα ατυχήματα ανάμιξης σκούρων με ανοιχτόχρωμα υφάσματα και θα εξοικονομήσετε χρόνο από τον διαχωρισμό τους. Για αυτό θα ήταν πολύ πρακτικό να προμηθευτείτε με 2 τουλάχιστον κάδους  διαχωρισμού, έναν για ανοιχτόχρωμα και έναν για σκούρα. Ανάλογα με τις ανάγκες σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερους κάδους, π.χ. για τα βρεφικά, τα αθλητικά ή τα ρούχα εργασίας.

Τοποθετήστε τα ρούχα στον κάδο με σωστό τρόπο

Πριν τοποθετήσετε τα ρούχα στον κάδο, τινάξτε τα ένα ένα για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μπερδευτεί κάποιο ρούχο άλλου χρώματος ανάμεσά τους. Προσπαθήστε να μη στριμώχνετε τα ρούχα στον κάδο και να μην τον παραγεμίζετε, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η πλύση είναι πιο αποτελεσματική όταν ο κάδος είναι γεμισμένος στο 80% της χωρητικότητάς του.

Επιλέξτε το σωστό πρόγραμμα

Τα αυτόματα προγράμματα των σύγχρονων πλυντηρίων καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες σας. Υπάρχουν προγράμματα για ανοιχτόχρωμα, σκουρόχρωμα, λευκά, χρωματιστά, ευαίσθητα και άλλα, ενώ έχετε τη δυνατότητα να επεμβαίνετε και χειροκίνητα, επιλέγοντας αν θα γίνει πρόπλυση ή στις πόσες στροφές θα γίνει το στύψιμο.

Το στύψιμο σε χαμηλές στροφές, στο τέλος του προγράμματος, θα αφήσει αρκετά βρεγμένα τα ρούχα σας, ωστόσο, δεν θα προκαλέσει φθορές στα υφάσματα. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα ρούχα στεγνώνουν πολύ γρήγορα δεν υπάρχει λόγος να τα ταλαιπωρούμε με στύψιμο στις 1000 στροφές.

Η επιλογή της σωστής θερμοκρασίας είναι ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Για την επιλογή της ιδανικής θερμοκρασίας πρέπει να συμβουλευτείτε τις ετικέτες των ρούχων. Πάντως κατά κανόνα, είναι καλύτερα να επιλέγετε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες πλυσίματος (κάτω από 50Ο C), για να μην ταλαιπωρούνται τα υφάσματα. Ιδιαίτερα βολικά θα βρείτε και τα σύντομα προγράμματα που φρεσκάρουν τα λιγότερο λερωμένα ρούχα μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να τα ταλαιπωρούν.

 Επιλέξτε το κατάλληλο απορρυπαντικό

Υπάρχουν πολλοί τύποι και πολλές μάρκες απορρυπαντικών ρούχων. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα βρείτε απορρυπαντικά πλυντηρίου τόσο γενικής χρήσης όσο και πιο εξειδικευμένων χρήσεων για τον καθαρισμό των μάλλινων, των βρεφικών, των πλεκτών ή των μεταξωτών. Τα απορρυπαντικά γενικής χρήσης κυκλοφορούν σε μορφή σκόνης, σε υγρή μορφή και σε μορφή ταμπλέτας. Η σκόνη είναι κατά κανόνα η πιο οικονομική επιλογή, όμως πολλοί προτιμούν το υγρό απορρυπαντικό  γιατί διαλύεται πιο εύκολα και δεν αφήνει ίχνη στα υφάσματα (ιδιαίτερα στα σκούρα ρούχα και στις χαμηλές θερμοκρασίες). Από την άλλη, οι ταμπλέτες είναι πολύ πρακτικές, καθώς τοποθετούνται απευθείας στον κάδο πλύσης, έχουν προκαθορισμένη δοσολογία και μπορείτε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή πόσες ακριβώς δόσεις σας έχουν μείνει.

Πολύ αποτελεσματικά είναι και τα ενισχυτικά πλύσης που με τα ενεργά τους συστατικά λειτουργούν συμπληρωματικά στη δράση του κοινού απορρυπαντικού και είναι απαραίτητα όταν υπάρχουν δύσκολοι ή ξεραμένοι λεκέδες. Προσέξτε μόνο να επιλέξετε το κατάλληλο, ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος.

Για πλύσιμο στο χέρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά απορρυπαντικά που κυκλοφορούν είτε σε υγρή μορφή, είτε σε μορφή σκόνης, προσέχοντας πάντα τη δοσολογία και δίνοντας μεγάλη προσοχή στο καλό ξέβγαλμα.

Χρησιμοποιήστε μαλακτικό και αποσκληρυντικό νερού

Το μαλακτικό βοηθά στη διατήρηση της απαλότητας των υφασμάτων και στον ευχάριστο αρωματισμό των ρούχων. Ωστόσο, το πιο θετικό είναι ότι τα κάνει ευκολοσιδέρωτα και έτσι ένα πέρασμα με το σίδερο είναι αρκετό για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάτε επίσης τη χρήση αποσκληρυντικού νερού σε κάθε πλύση. Το αποσκληρυντικό εκτός ότι προσθέτει χρόνια ζωής στο πλυντήριό σας διαλύοντας τα άλατα του νερού, λειτουργεί και κατασταλτικά στο τσαλάκωμα των ρούχων κατά την πλύση.

Στεγνώστε τα ρούχα σας με έξυπνο τρόπο

Σπουδαίο ρόλο στην καθαριότητα των ρούχων παίζει και το σωστό στέγνωμά τους. Αν διαθέτετε στεγνωτήριο τα πράγματα είναι απλά. Αν όμως απλώνετε, θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα σημεία.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι καλύτερα να προγραμματίζετε το πλυντήριό σας στις υψηλές στροφές ώστε τα ρούχα να μην κρατούν πολλή υγρασία. Αν απλώσετε μέσα στο σπίτι, φροντίστε το δωμάτιο που θα χρησιμοποιήσετε να αερίζεται επαρκώς για να μην μυρίσουν άσχημα τα ρούχα και να μην γεμίσει ο χώρος υγρασία. Εναλλακτικά, εγκαταστήστε στον χώρο αυτόν έναν αφυγραντήρα.  Αν απλώνετε σε εξωτερικό χώρο, επιλέξτε ένα ευάερο και ευήλιο σημείο για να στεγνώσουν τα ρούχα σύντομα, με δεδομένο ότι ο χειμωνιάτικος καιρός είναι εξαιρετικά ευμετάβλητος.

Το καλοκαίρι επιλέξτε ένα πρόγραμμα με λιγότερες στροφές, ώστε να μην ταλαιπωρούνται άσκοπα τα ρούχα. Διαλέξτε ένα λιγότερο ευήλιο σημείο ή απλώστε τις βραδινές ώρες, για να μην σκληρύνουν τα υφάσματα εξαιτίας της έκθεσής τους στις κάθετες ακτίνες του ήλιου.

Να θυμάστε πως όλα τα απορρυπαντικά που χρειάζεστε για τον αποτελεσματικό καθαρισμό των ρούχων σας θα τα βρείτε στο ΟΚ! Anytime market της γειτονιάς σας.

Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ

Σχετικά άρθρα:

 

Back To Top
OK! Markets