skip to Main Content
Ημερομηνία λήξης προϊόντων. Τι πρέπει να ξέρετε και τι να προσέχετε.

Ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς μας όταν καταναλώνουμε κάποιο τρόφιμο είναι η φρεσκάδα του.

Όταν ένα τρόφιμο καταναλώνεται φρέσκο, μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά του, τα αρώματα και τη γεύση του.

Σε μερικά προϊόντα μπορείτε να κάνετε την αξιολόγηση εμπειρικά. Για παράδειγμα τα χύμα λαχανικά, τα φρούτα, το κρέας ή τα ψάρια, μπορείτε με τις αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης και της αφής να καταλάβετε αν είναι ολόφρεσκα, λιγότερο φρέσκα ή ακατάλληλα για κατανάλωση. Έτσι, η απόφαση κατανάλωσης ή απόρριψης είναι δική σας.

Ωστόσο, στα συσκευασμένα προϊόντα η νομοθεσία ορίζει πως πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης τους σε εμφανές σημείο για την ασφάλεια και την προστασία του καταναλωτή από αλλοιωμένες τροφές.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως σε ορισμένα τρόφιμα αναγράφεται η ένδειξη «Ημερομηνία λήξης», ενώ σε άλλα αναγράφεται η ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από:».

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο αυτές ενδείξεις;

Ημερομηνία λήξης

Θα συναντήσετε αυτή την ένδειξη κυρίως σε προϊόντα ευαίσθητα, που αλλοιώνονται γρήγορα και εύκολα και συντηρούνται στο ψυγείο, όπως το συσκευασμένο κρέας και τα πουλερικά, οι συσκευασμένες σαλάτες, τα τυριά, τα αλλαντικά, το γάλα, το γιαούρτι, κ.λπ..

Η ημερομηνία λήξης αποτελεί σαφή ένδειξη της καταλληλόλητας του προϊόντος και αφορά στην αλλοίωσή του με την πάροδο του χρόνου.

Φυσικά, για να έχει ισχύ η ημερομηνία λήξης θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες συντήρησης των τροφίμων. Διαφορετικά το προϊόν θα αλλοιωθεί πιο σύντομα από την αναγραφόμενη ημερομηνία.  Για παράδειγμα, τα προϊόντα ψυγείου όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί κ.λπ., πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά τους και γενικά να μην μένουν εκτός ψυγείου για πολλή ώρα.

Man putting cheese in the refrigarator

Να θυμάστε ακόμα, ότι η ημερομηνία λήξης των προϊόντων επιμηκύνεται όταν αυτά τοποθετηθούν την κατάψυξη. Για παράδειγμα μια συσκευασία νωπού κοτόπουλου μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για τρεις επιπλέον μήνες μετά από την αναγραφόμενη στη συσκευασία ημερομηνία λήξης.

Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από:

Αυτή την ένδειξη θα την συναντήσετε κυρίως σε κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα, καθώς και σε συσκευασμένα και αποξηραμένα προϊόντα, όπως κατεψυγμένα ψάρια και λαχανικά, κονσέρβες ψαριού, συσκευασμένο ρύζι, μακαρόνια ή όσπρια κ.λπ..

Η ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από:» δεν αφορά τόσο στην ασφάλεια των τροφίμων αλλά περισσότερο στην ποιότητά τους. Έως την ημερομηνία της ένδειξης αυτής, η γεύση, το άρωμα, η υφή και η πληρότητα σε θρεπτικά συστατικά είναι ίδια όπως όταν είναι φρέσκα.

Αν και η κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων θεωρείται ασφαλής και μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας, το χρονικό περιθώριο ασφαλούς κατανάλωσης δεν είναι σαφές, οπότε η επιλογή βρίσκεται και πάλι στη δική σας κρίση.

Ωστόσο, καλό θα είναι να μην ρισκάρετε να καταναλώνετε τα συγκεκριμένα τρόφιμα, παρά για λίγες μόνο ημέρες μετά την πάροδο της συγκεκριμένης ημερομηνίας.

 Υπάρχουν τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης ;

Η αλήθεια είναι ότι όλες οι τροφές έχουν κάποια ημερομηνία λήξης. Αργά ή γρήγορα (ανάλογα και με τις συνθήκες συντήρησης), είτε χάνουν τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά, είτε αλλοιώνονται και καθίστανται βλαβερές.

Υπάρχουν όμως και κάποιες τροφές οι οποίες αργούν τόσο πολύ να αλλοιωθούν με αποτέλεσμα να έχουν ανακηρυχθεί τροφές χωρίς ημερομηνία λήξης, παρόλο που αυτό, όπως προαναφέραμε, δεν είναι απόλυτα σωστό.

Τέτοιες τροφές είναι το μέλι, το αλάτι, η ζάχαρη, το ξύδι και το αλκοόλ.

Λήγουν τα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά;

Τα απορρυπαντικά και τα καλλυντικά έχουν κι αυτά περιορισμένο χρόνο ζωής.  Στις συσκευασίες των περισσότερων απορρυπαντικών δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στη χρήση τους γιατί ένα αλλοιωμένο απορρυπαντικό μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό στον καθαρισμό των ρούχων ή των πιάτων ή ακόμα και να προκαλέσει φθορά στο πλυντήριο.

Τα υγρά απορρυπαντικά, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε ένα εξάμηνο από τη στιγμή που ανοίγεται  η συσκευασία τους. Για τα απορρυπαντικά σε σκόνη, ο χρόνος μπορεί να επιμηκυνθεί για έξι μήνες ακόμα.

Woman pouring liquid detergent in washing machine

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα καλλυντικά. Στα περισσότερα καλλυντικά, είτε στην εξωτερική πλευρά της βάσης τους είτε στην πίσω πλευρά της συσκευασίας τους, απεικονίζεται ένα μικρό ανοιχτό βαζάκι με έναν αριθμό πάνω του. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει τη χρονική διάρκεια (μήνες), που μετά το άνοιγμα της συσκευασίας το προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια. Οπότε για να αποφύγετε κάθε είδος ερεθισμού ή την αναποτελεσματικότητα του προϊόντος, πρέπει να ελέγχετε και τα καλλυντικά σας. Για μεγαλύτερη σιγουριά θα μπορούσατε να καταγράψτε πάνω στη συσκευασία με ανεξίτηλο μαρκαδόρο την καταληκτική ημερομηνία χρήσης.

Περισσότερο από όλα, δώστε προσοχή στα αντηλιακά προϊόντα. Προστατεύστε τα από τη ζέστη και τις ηλιακές ακτίνες φυλάσσοντάς τα σε ειδικά ισοθερμικά σακουλάκια και αγοράστε κάθε χρόνο νέα αντηλιακά ακόμα και αν έχει περισσέψει περιεχόμενο στις περσινές συσκευασίες.

Woman using sun screen protection by the seashore

Κάνοντας τις αγορές σας από τα ΟΚ! Anytime Markets της γειτονιάς σας, είστε σίγουροι για τη φρεσκάδα και την άριστη ποιότητα όλων των προϊόντων.

Το αγαπημένο σας Convenience Store, με διευρυμένο ωράριο, καθημερινά από 8:00 π.μ. έως 11:00 μ.μ., φροντίζει να μην σας λείπει τίποτα.

Back To Top
OK! Markets