skip to Main Content
Σωστή περιποίηση μαλλιών στο σπίτι

Αναμφισβήτητα, η επαγγελματική φροντίδα των ειδικών στα μαλλιά είναι απολαυστική. Όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια για συχνές επισκέψεις στο κομμωτήριο.

Επιπλέον, το κόστος των συχνών ραντεβού με τον κομμωτή σας μπορεί να βαρύνει αισθητά τον οικονομικό σας προϋπολογισμό.

Για αυτό, ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές ώστε να φροντίσετε τα μαλλιά σας στο σπίτι, περιορίζοντας τις επισκέψεις σας στο κομμωτήριο μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, όπως το κούρεμα ή την βαφή.

Ποιος είναι ο τύπος των μαλλιών σας;

Κάθε άνθρωπος έχει και διαφορετικό τύπο μαλλιών, με διαφορετικές ανάγκες. Προτού ξεκινήσετε την περιποίηση πρέπει να γνωρίζετε ποιο τύπο μαλλιών έχετε. Υπάρχουν 4 γενικοί τύποι μαλλιών: Τα λιπαρά, τα ξηρά, τα μικτά και τα κανονικά.

Λιπαρά μαλλιά

Τα λιπαρά μαλλιά έχουν συνήθως θαμπή όψη και χρειάζονται κάθε 1-2 ημέρες λούσιμο. Πολλές φορές από την υπερβολική έκκριση λιπαρότητας εμφανίζεται και πιτυρίδα.

Ξηρά μαλλιά

Τα ξηρά μαλλιά είναι συνήθως ατίθασα, σπάνε και κάνουν ψαλίδα.

Μικτά μαλλιά

Τα μικτά μαλλιά είναι ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω τύπων. Χαρακτηρίζονται από λιπαρές ρίζες και ξηρές άκρες. Αυτό συνήθως προκύπτει από τις συνεχόμενες βαφές και την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο.

Κανονικά μαλλιά

Είναι τα μαλλιά που δεν παρουσιάζουν κανένα από τα παραπάνω προβλήματα, όμως με την πάροδο του χρόνου, τις βαφές και άλλους παράγοντες τελικά και αυτός ο τύπος μαλλιών συνήθως αλλάζει και καταλήγει σε έναν από τους υπόλοιπους τρεις.

Λούσιμο

Η περιποίηση των μαλλιών ξεκινάει πάντα από το λούσιμο. Η συχνότητα του λουσίματος εξαρτάται από τον τύπο των μαλλιών σας. Τα λιπαρά μαλλιά για παράδειγμα, χρειάζονται λούσιμο συχνότερα από τους άλλους τύπους μαλλιών.

Πολλές φορές ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, κάποιες ορμονικές διαταραχές ή άλλους παράγοντες, ο τύπος των μαλλιών σας μπορεί να αλλάξει προσωρινά. Οπότε, πρέπει να προσαρμόζετε την συχνότητα λουσίματος αναλόγως.

Black haired woman washing her hair

Επιλογή του σωστού σαμπουάν

Θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλά είδη σαμπουάν, που απευθύνονται στους διαφορετικούς τύπους μαλλιών. Αν τα μαλλιά σας είναι λιπαρά ή ξηρά, η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Αν όμως είναι μικτά ίσως θα πρέπει να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε το ιδανικό σαμπουάν. Για τα βαμμένα μαλλιά υπάρχει ειδική κατηγορία σαμπουάν, σχεδιασμένα ώστε να περιποιούνται την τρίχα και να συγκρατούν το χρώμα για περισσότερο χρόνο.

Διαδικασία λουσίματος

Αρχικά, ρυθμίστε τη θερμοκρασία του νερού σε μέτριο επίπεδο γιατί το πολύ ζεστό νερό μπορεί να δημιουργήσει ξηρότητα στην επιδερμίδα.  Το χλιαρό νερό θα ανοίξει τους πόρους και το σαμπουάν θα δράσει πιο αποτελεσματικά.

Βρέξτε τα μαλλιά σας πολύ καλά. Ειδικά αν έχετε πολλά μαλλιά, φροντίστε να βραχούν όλα πολύ καλά.

Απλώστε το σαμπουάν στην παλάμη σας και κάντε πρώτα αφρό με τα χέρια σας. Στη συνέχεια μεταφέρετε αυτό τον αφρό στο κεφάλι. Αποφύγετε να βάζετε το σαμπουάν αδιάλυτο κατευθείαν στο κεφάλι γιατί  δε θα διαλυθεί σωστά και θα δυσκολευτείτε στο ξέβγαλμα.

Κάντε μασάζ με τον αφρό στο κεφάλι σας και επιμείνετε στις ρίζες για να καθαρίσουν σε βάθος. Επαναλάβετε τη διαδικασία άλλη μία φορά.

Τέλος, χαμηλώστε ελαφρά τη θερμοκρασία του νερού -για να κλείσουν οι πόροι- και ξεπλύνετε τα μαλλιά σας πολύ καλά.

Μάσκα μαλλιών

Μετά το ξέβγαλμα, απλώστε στα μαλλιά σας μάσκα ή γαλάκτωμα, κυρίως στις άκρες, αφήστε να δράσει για 3 λεπτά και ξεβγάλετε.

Στο εμπόριο θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από μάσκες αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε και την δική σας σπιτική μάσκα μαλλιών.

Natutal ingredients for handmade hair products

Μάσκα για λιπαρά μαλλιά

Χτυπήστε στο μπλέντερ το ασπράδι ενός αυγού, τον χυμό από ένα σανγκουίνι με ένα κουταλάκι αλάτι και απλώστε το στα μαλλιά σας. Αφήστε το να δράσει 5 λεπτά και ξεβγάλετε καλά.

Μάσκα για ξηρά μαλλιά

Χτυπήστε στο μπλέντερ μισό αβοκάντο, μία κουταλιά μέλι και ένα φλιτζανάκι του καφέ γάλα καρύδας. Απλώστε στα μαλλιά, με έμφαση στις άκρες, περιμένετε 10 λεπτά και ξεβγάλετε.

Στέγνωμα

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στο στέγνωμα των μαλλιών σας. Η υψηλή θερμοκρασία του σεσουάρ μπορεί να ξηράνει τόσο την τρίχα όσο και την επιδερμίδα του τριχωτού της κεφαλής.

Για αυτό, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά και χρησιμοποιήστε σεσουάρ μόνο για το styling.

Αν σκέφτεστε την αντικατάσταση του παλιού σας σεσουάρ, προτιμήστε να αγοράσετε ένα νέο με τεχνολογία ιονισμού, για να τιθασεύει γρήγορα ακόμα και τα πιο δύσκολα μαλλιά. Έτσι δεν θα χρειάζεται η παρατεταμένη χρήση ζεστού αέρα που ταλαιπωρεί την τρίχα.

Styling

To styling, αν και απαραίτητο για να έχετε περιποιημένη εμφάνιση, ταλαιπωρεί τα μαλλιά σας. Εφόσον δεν μπορείτε να το αποφύγετε, σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να το κάνετε με τον πιο ανώδυνο τρόπο για τα μαλλιά σας:

Long haired young woman straightening her hair

  • Πριν ξεκινήσετε το styling βεβαιωθείτε ότι έχετε περάσει στα μαλλιά σας μάσκα ή γαλάκτωμα. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να αφυδατωθούν.
  • Χρησιμοποιήστε την μικρότερη δυνατή ποσότητα προϊόντων styling (αφρός, τζελ κ.λπ.), καθώς η περίσσια ποσότητα θα αφήσει θαμπάδα και λιπαρότητα στα μαλλιά.
  • Για το ίσιωμα, αντί για βούρτσα και σεσουάρ, χρησιμοποιήστε ψαλίδι ισώματος. Είναι πιο γρήγορο και ταλαιπωρεί λιγότερο την τρίχα.
  • Στο τελείωμα του χτενίσματος, μετά την χρήση σπρέι (λακ), χρησιμοποιήστε τον κρύο αέρα του σεσουάρ για να αποφύγετε την εμφάνιση λευκών στιγμάτων πάνω στην τρίχα.

Προστασία από τον ήλιο

Ο ήλιος δεν ταλαιπωρεί μόνο το δέρμα σας. Τα μαλλιά κινδυνεύουν εξίσου από την ηλιακή ακτινοβολία. Η παρατεταμένη έκθεσή τους στον ήλιο τα ξηραίνει, τα κάνει ατίθασα και τους προκαλεί σπάσιμο και ψαλίδα. Για αυτό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φροντίστε να ενυδατώνετε πάντα τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο, ενώ όταν βρίσκεστε στην παραλία να τα καλύπτετε τα με ένα καπέλο ή ένα μαντήλι.

Η περιποίηση των μαλλιών σας στο σπίτι μπορεί να γίνει εύκολα, σωστά και οικονομικά.  Όλα τα προϊόντα περιποίησης για τα μαλλιά σας και τα υλικά για να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά καλλυντικά, όποια ώρα και ημέρα και αν τα χρειαστείτε, θα τα βρείτε στο ΟΚ! Anytime Markets της γειτονιάς σας.

Τα OK Anytime Markts, το convenience store που εμπιστεύεστε, είναι μαζί σας καθημερινά με διευρυμένο ωράριο 8 π.μ. με 11 μ.μ. προκειμένου να μη σας λείψει τίποτα.

Back To Top
OK! Markets