skip to Main Content
Μαύρισμα με ασφάλεια και διάρκεια

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι εξωτερικές δραστηριότητες ολοένα αυξάνονται. Η διάρκεια της ημέρας είναι μεγάλη, συνεπώς η έκθεσή σας στο ήλιο έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το σύνηθες. Τα μπάνια ξεκινούν, προσφέροντάς σας δροσιά και διασκέδαση ενώ η ηλιοθεραπεία στην ακρογιαλιά σας χαρίζει στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το μαύρισμα του δέρματος, που για τους περισσότερους είναι επιθυμητό, καθώς αποτελεί ένα είδος ανανέωσης της εμφάνισης και έναν ευχάριστο καλοκαιρινό στόχο.

Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, χωρίς μάλιστα να έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, ως γνωστό, είναι επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει τόσο πρόσκαιρες όσο και μόνιμες βλάβες, στην υγεία του δέρματος.

Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές ώστε να μαυρίσετε με ασφάλεια και να διατηρήσετε το μαύρισμά σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Οριοθετήστε την έκθεσή σας στον ήλιο

Η έκθεσή σας στον ήλιο είτε είναι εκούσια, όπως όταν κάνετε ηλιοθεραπεία στη θάλασσα, είτε ακούσια όπως όταν κυκλοφορείτε στον δρόμο ή εκτελείτε εξωτερικές εργασίες πρέπει να οριοθετηθεί  για να μην προκληθούν προβλήματα στην υγεία σας.

Η ηλιοθεραπεία δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου παραμονής σας στο νερό. Τον περισσότερο χρόνο σας στην παραλία θα πρέπει να τον περνάτε κάτω από μια ομπρέλα ή υπόστεγο με σκούρο ίσκιο, χωρίς κενά. Είναι συνετό να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία τις ώρες της ημέρας που ο ήλιος βρίσκεται ψηλά και οι ακτίνες του είναι κάθετες και καυτές (12:00-16:00).

Επίσης, στο πλαίσιο του δυνατού, προσπαθήστε να αποφεύγετε την έκθεσή σας στον ήλιο όταν δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Προγραμματίστε τις εξωτερικές σας εργασίες, όπως πότισμα και περιποίηση κήπου, ψώνια κ.α., νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Εκμεταλλευτείτε τις ημέρες με λιγότερη ηλιοφάνεια για να κάνετε πρωινές βόλτες στα μαγαζιά ή να βγείτε για περπάτημα.

Στην περίπτωση που χρειαστεί να βγείτε κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης μέρας, προσπαθήστε να μειώσετε στο ελάχιστο την έκθεσή σας στον ήλιο περπατώντας στην πιο σκιερή πλευρά του δρόμου και φορώντας καπέλο και απορροφητικά γυαλιά ηλίου.

Sun protection with sunglasses and hat

Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα αντιηλιακά προϊόντα με τον σωστό τρόπο

Επιλέξτε το κατάλληλο αντιηλιακό, ανάλογα με τον χρωματικό τόνο του δέρματός σας και τον βαθμό ευαισθησίας του. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το δέρμα σας τόσο μεγαλύτερη προστασία έχει ανάγκη, οπότε ο δείκτης  αντιηλιακής προστασίας που θα επιλέξετε πρέπει να είναι μεγαλύτερος. Στην πορεία, αφού θα έχετε μαυρίσει αρκετά, μπορείτε να αλλάξετε σε χαμηλότερο δείκτη προστασίας.

Προμηθευτείτε ένα αντιηλιακό προϊόν για το σώμα και ακόμα ένα για το πρόσωπο. Το πρόσωπο είναι πιο εκτεθειμένο στις ακτίνες του ήλιου και έχει μεγαλύτερη ανάγκη από αντιηλιακή και αντιγηραντική προστασία, συνεπώς ο δείκτης του αντιηλιακού για τη συγκεκριμένη περιοχή δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 30.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αντιηλιακή φροντίδα των παιδιών. Ενώ το παιδικό δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο,  τα παιδιά εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία καθώς παίζουν ασταμάτητα στην ακρογιαλιά και στο νερό. Χρειάζονται λοιπόν αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας ενώ υπάρχουν και αντιηλιακά προϊόντα αποκλειστικά σχεδιασμένα για εκείνα.

Ακόμα, μην ξεχνάτε ότι το αντιηλιακό σας δεν σας προστατεύει όλη την ημέρα. Επαναλάβετε την εφαρμογή του κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό ή κάθε δύο ώρες (ό,τι προκύψει πρώτο).

Τέλος, είναι απαραίτητο να αντικαθιστάτε το αντιηλιακό σας κάθε χρόνο, ακόμα και αν δεν έχει τελειώσει το περιεχόμενό του, ιδιαίτερα αν έχει εκτεθεί στον ήλιο ή αν το άρωμα και η υφή του έχουν αλλοιωθεί.

 

Ποια είδη αντιηλιακών υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφορα είδη αντιηλιακών και σίγουρα κάποιο θα καλύψει τις δικές σας ανάγκες.

Ας δούμε τις κυριότερες κατηγορίες:

Τα στικ

Τα αντιηλιακά σε  μορφή στικ είναι ιδανικά για κάλυψη και προστασία μικρών περιοχών όπως τα χείλη ή το πρόσωπο.

Τα σπρέι

Τα αντιηλιακά σε σπρέι έχουν το πλεονέκτημα να εφαρμόζονται πολύ γρήγορα σε όλο το σώμα και είναι πολύ πρακτικά για τα μικρά παιδιά που σπάνια μένουν ακίνητα κατά την εφαρμογή του αντιηλιακού. Πάντως, παρόλο που σε μεγάλο βαθμό τη διασπορά του αντιηλιακού την κάνει αυτόματα  η προωθητική βαλβίδα, μετά τον ψεκασμό κάντε ελαφρύ μασάζ με τα χέρια σας ώστε επιτευχθεί καλύτερη απορρόφηση.

Οι κρέμες

Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος αντιηλιακού. Όταν χρησιμοποιείτε αντιηλιακή κρέμα φροντίστε να απλώνετε επαρκή ποσότητα. Χρειάζονται αρκετές κινήσεις με τα χέρια για να εξαφανιστούν τα ίχνη της κρέμας και να μείνει μόνο η γυαλάδα στο δέρμα σας.

Όποιον τύπο αντιηλιακού και αν προτιμήσετε, καλό είναι να το εφαρμόζετε μισή ώρα πριν την έκθεσή σας στον ήλιο, ώστε να προλάβουν να ενεργοποιηθούν τα φίλτρα. Για να γίνεται καλύτερη απορρόφηση, το δέρμα πρέπει να είναι καθαρό χωρίς νεκρά κύτταρα. Για αυτό, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητη η συχνή απολέπιση.

Woman applying sunscreen cream to her daugther

Πως θα διατηρήσετε το μαύρισμά σας για περισσότερο

Οι διακοπές κάποια στιγμή τελειώνουν και τα μπάνια στη θάλασσα αραιώνουν ή σταματούν. Κανένας όμως δεν θέλει να χάσει γρήγορα το μαύρισμά του. Υπάρχουν λοιπόν τρόποι να το διατηρήσετε για πολύ περισσότερο.

Δείτε μερικούς:

Φροντίστε για την ενυδάτωσή σας

Tο ξηρό δέρμα ξεφλουδίζει και κινδυνεύετε να χάσετε το μαύρισμά σας. Ενυδατώστε το σώμα σας και κατά επέκταση το δέρμα σας πίνοντας πολύ νερό. Το καλοκαίρι τα φρούτα βρίσκονται σε αφθονία και μπορείτε να ενυδατωθείτε καταναλώνοντας χυμούς ή smoothies παρασκευασμένα από καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα και άλλα καλοκαιρινά φρούτα. Τέλος μη ξεχνάτε, μετά από το μπάνιο να απλώνετε ενυδατική κρέμα σε όλο το σώμα.

Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε:

Βιταμίνη Α, η οποία διεγείρει την παραγωγή μελανίνης και προστατεύει το δέρμα. Υπάρχει στα καρότα, στα βερίκοκα, στα ροδάκινα, στο καρπούζι, στα ψάρια, στο συκώτι, στα αβγά.

Βιταμίνη C, που δρα αντιοξειδωτικά και ενισχύει τη λειτουργία των κυττάρων. Υπάρχει στις φράουλες, στα κεράσια, στο αβοκάντο, στο γκρέιπφρουτ, στα πορτοκάλια, στα ακτινίδια.

Βιταμίνη Ε, η οποία επανορθώνει την κυτταρική μεμβράνη, ενώ μειώνει τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύει από την πρόωρη γήρανση. Υπάρχει στον σολομό, στο ελαιόλαδο, στα αμύγδαλα.

Woman lying under the sun drinking juice

Μια μεγάλη γκάμα προϊόντων αντιηλιακής προστασίας, σας περιμένει στο ΟΚ! Anytime Market της γειτονιάς σας.

Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.

Σχετικά άρθρα:

Back To Top
OK! Markets