skip to Main Content
Παγωτό. Η ιστορία, τα είδη και η διατροφική του αξία.

Για τους περισσότερους από εμάς, η λέξη «παγωτό» φέρνει στο μυαλό μας αναμνήσεις από ανέμελα καλοκαίρια. Ζεστά απομεσήμερα, χέρια που κολλάνε και λερωμένα μπλουζάκια. Γεύση βανίλιας, σοκολάτας, φράουλας και τον περιπτερά της γειτονιάς να μας μαλώνει που κρατάμε ανοιχτό το ψυγείο καθυστερώντας να επιλέξουμε.

Περνώντας τα χρόνια, οι ολιγάριθμες γεύσεις των παιδικών μας χρόνων πολλαπλασιάστηκαν, οι παρασκευές και οι συσκευασίες έγιναν πιο περίτεχνες και πλέον υπάρχουν αμέτρητα είδη παγωτού, για κάθε γούστο.

Ας μάθουμε όμως περισσότερα για τη λατρεμένη καλοκαιρινή απόλαυση:

Ιστορία του παγωτού

Υπάρχουν πολλές εικασίες για την προέλευση του παγωτού, με πιο πιθανή εκδοχή ότι το παγωτό αρχικά δημιουργήθηκε σε χώρες με φυσική παρουσία χιονιού και πάγου. Εικάζεται λοιπόν ότι τα πρώτα παγωτά που προσομοιάζουν στη σημερινή τους μορφή, παρασκευάστηκαν στην αρχαία Κίνα και ήταν φτιαγμένα από πάγο Ιμαλαΐων, κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι.

Μια πρωτόγονη μορφή παγωτού παρασκευαζόταν και στην αρχαία Μακεδονία από φρούτα, μέλι και χιόνι από τον Όλυμπο. Λέγεται μάλιστα πως αποτελούσε αγαπημένο έδεσμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αναφορές σε παρόμοια γλυκίσματα γίνονται και στα Ρωμαϊκά χρόνια κατά την εποχή του Νέρωνα.

Αργότερα, κατά τον Μεσαίωνα, στην Αγγλία, στη Γαλλία και στην Ισπανία υπήρξαν αναφορές σε διάφορες συνταγές γλυκισμάτων φτιαγμένων από παγωμένη κρέμα, οι οποίες μάλιστα ήταν μυστικές και απαγορευόταν αυστηρά να διαρρεύσουν έξω από τη βασιλική αυλή. Οι ζαχαροπλάστες που τις εκτελούσαν ήταν εξαιρετικά ακριβοπληρωμένοι.  Αυτό συνέβαινε τόσο γιατί η παρασκευή του γλυκού ήταν απίστευτα δύσκολη και χρονοβόρα, με τα πρωτόγονα σκεύη της εποχής, όσο και για να εξαγοραστεί η εχεμύθειά τους.  Κατά τον 16Ο αιώνα ένας Ισπανός γιατρός που ζούσε στη Ρώμη ανακάλυψε ότι με την προσθήκη νιτρικής ποτάσας στο χιόνι και στον πάγο μπορούσε να καταψυχθεί οτιδήποτε πολύ πιο γρήγορα. Αυτή η εφεύρεση έδωσε μεγάλη ώθηση στην παραγωγή παγωτού. Κατά τον 19Ο αιώνα το παγωτό πέρασε και στην Αμερική με την έλευση των Ιταλών μεταναστών, οι οποίοι το πουλούσαν ως πλανόδιοι παγωτατζήδες.

Στη συνέχεια, η ευρεία χρήση του ηλεκτρισμού για την ψύξη και κατάψυξη και η ανάπτυξη της βιομηχανίας στον τομέα των τροφίμων απογείωσε την παραγωγή παγωτού.

Rustic Ice cream bowl

Τα είδη του παγωτού

Δεν υπάρχουν μόνο διαφορετικές γεύσεις παγωτού. Υπάρχουν και πολλά διαφορετικά είδη. Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσά τους είναι ο τρόπος και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του.

Ας δούμε ποια είναι τα κύρια είδη παγωτού και τα χαρακτηριστικά τους:

Παγωτό κρέμα

Είναι το κλασσικό παγωτό που πωλείται στα ζαχαροπλαστεία και στα παγωτατζίδικα. Η κρέμα αποτελείται κυρίως από γάλα που χτυπιέται σε μίξερ, παγώνει, ξαναχτυπιέται παγωμένο και ξαναπαγώνει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές, μέχρι η κρέμα να διπλασιάσει τον όγκο της, εγκλωβίζοντας μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα.

Παγωτό παρφέ

Το παγωτό παρφέ είναι πιο μαλακό και κρεμώδες από το κλασσικό παγωτό κρέμα γιατί περιέχει σαντιγί. Έτσι δεν κρυσταλλώνει και είναι πιο αφρώδες. Συνήθως εμπεριέχει γλασαρισμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ενώ η κρέμα του έχει γεύση βανίλιας ή σοκολάτας.

Παγωτό μηχανής

Το παγωτό μηχανής είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παγωμένα εδέσματα. Τη στιγμή που πατιέται το κουμπί της μηχανής, το κρύο γάλα αναμιγνύεται με κάποιο μίγμα παγωτού σε σκόνη (ανάλογα με τη γεύση που επιλέγουμε) και ταυτόχρονα παγώνει. Ο χρόνος παγώματος είναι ελάχιστος και για αυτό το παγωτό μηχανής είναι μαλακό και λιώνει εύκολα.

Ice cream machine

Gelato

Το συναντάμε κυρίως στην Ιταλία και σε καταστήματα που πωλούν ιταλικό παγωτό. Μοιάζει πολύ με το κλασσικό παγωτό κρέμα αλλά χτυπιέται πιο αργά με αποτέλεσμα η υφή του να είναι πιο κρεμώδης. Κατά το αργό χτύπημα δεν δημιουργούνται θύλακες αέρα και δεν ενσωματώνεται πάγος, επομένως η κρέμα είναι πιο πυκνή και πλούσια.

Ice Roll

Ή αλλιώς παγωτό σε ρολάκια. Είναι ένα είδος παγωτού πολύ συνηθισμένο σε χώρες της Άπω Ανατολής όπως η Ταϋλάνδη. Μάλιστα, αποτελεί και ένα από τα πιο διαδεδομένα street foods. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει fans και στη χώρα μας. Παρασκευάζεται τη στιγμή που παραγγέλνεται, πάνω σε ένα παγωμένο μεταλλικό πλατό. Πάνω στο πλατό, απλώνεται το γάλα, παγώνει και αναμειγνύεται με υλικά της επιλογής του πελάτη, όπως ξηρούς καρπούς, δημητριακά ή φρούτα. Το λεπτό φύλλο που προκύπτει τυλίγεται σε ρολάκια και σερβίρεται σε κυπελλάκι.

Ice rolls preparation

Frozen Yogurt

Το παγωμένο γιαούρτι είναι μια ελαφριά, εναλλακτική πρόταση παγωτού. Είναι πολύ διαδεδομένο σε όλο σχεδόν τον κόσμο και αποτελεί αγαπημένη επιλογή όσων προσέχουν τη διατροφή τους. Σερβίρεται σκέτο, με γεύση βανίλια ή καϊμάκι και γαρνίρεται με σιρόπι, μέλι, γλυκά του κουταλιού ή ξηρούς καρπούς.

Σορμπέ

Η βασική παρασκευή του σορμπέ περιλαμβάνει σκέτο χυμό φρούτων με προσθήκη λίγης ζάχαρης ή άλλης γλυκαντικής ουσίας. Μερικές φορές όμως για να γίνει πιο μαλακό και κρεμώδες, προστίθεται γάλα ή ρούμι.

Apricot sorbet

Γρανίτα

Η γρανίτα αποτελείται από νερό και σιρόπι. Η υγρή κρυσταλλική της μορφή οφείλεται στο σύστημα της συνεχούς ανάδευσης που ενώ παγώνει το μίγμα δεν επιτρέπει την πήξη του. Οι πιο διαδεδομένες γεύσεις γρανίτας είναι η φράουλα, το κεράσι, το λεμόνι και η cola.

Η διατροφική αξία του παγωτού

Το παγωτό μας δροσίζει ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί την ανάγκη μας για γλυκό. Ανάλογα με τη γεύση και το είδος του παγωτού που θα επιλέξουμε έχουμε και διαφορετικό όφελος. Ένα παγωτό με μεγάλη περιεκτικότητα γάλακτος περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες Α, D και E, μαγνήσιο, φώσφορο και καζεΐνη, ενώ το παγωτό τύπου σορμπέ, περιέχει όλες τις πολύτιμες βιταμίνες των φρούτων από τα οποία έχει παρασκευαστεί.

Αν ωστόσο η περιεκτικότητα του παγωτού σε θερμίδες σας προκαλεί ανησυχία, υπάρχουν πλέον στην αγορά γευστικότατες επιλογές χωρίς ζάχαρη και λιπαρά.

Πάντως, το παγωτό, ακόμα και στην κλασσική εκδοχή του, παρασκευασμένο με πλήρες γάλα και ζάχαρη, αποτελεί μια ελαφριά επιλογή σε σχέση με άλλα είδη γλυκισμάτων όπως τα σιροπιαστά, τις τούρτες κ.α.

Best friends enjoying ice cream

Όποια στιγμή και αν αναζητήσετε την απόλαυση ενός παγωτού, το ΟΚ! Anytime market της γειτονιάς σας είναι εδώ για να σας ικανοποιήσει, διαθέτοντας μια μεγάλη γκάμα ατομικών και οικογενειακών παγωτών στα ψυγεία του.

Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.

 

Σχετικά άρθρα:

Back To Top