skip to Main Content
Οργάνωση αγορών από το σούπερ μαρκετ

Ένα σημαντικό μέρος του χρόνου σας και του οικονομικού προϋπολογισμού σας διατίθεται κάθε μήνα στο σούπερ μάρκετ, για αυτό και είναι σημαντικό να μπορούσαν να γίνουν με καλύτερο τρόπο τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, εξοικονομώντας σας χρήματα, ενέργεια και χρόνο.

Ας δούμε λοιπόν ποια σημεία πρέπει να προσέξετε και ποια λάθη να διορθώσετε.

Πάντα με λίστα

Μπορεί να νομίζετε ότι  λίστα είναι μια δουλειά περιττή και χρονοβόρα όμως είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να εξοικονομήσετε χρόνο, να μην ξεχάσετε κάτι από τα απαραίτητα αλλά και να μην αγοράσετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε.

Οργανώστε σωστά τη λίστα με τα απαραίτητα ψώνια σας

  • Αρχικά προγραμματίστε το μενού της επόμενης εβδομάδας και καταγράψτε τα υλικά που θα χρειαστείτε. Ελέγξτε τις ελλείψεις σας και σημειώστε τις στη λίστα.
  • Ανοίξτε τα ντουλάπια σας και ελέγξτε αν τελειώνουν κάποια τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως ρύζι, ζυμαρικά, ντοματικά, όσπρια, μπαχαρικά και κονσέρβες . Τον ίδιο έλεγχο κάντε και με τα απορρυπαντικά αλλά και με τα υπόλοιπα υλικά που χρειάζεστε, όπως αλουμινόχαρτο, σακουλάκια μιας χρήσης, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, χαρτικά κ.λπ..
  • Αφού καταγράψετε όλα όσα χρειάζεστε, χωρίστε τα σε τομείς, με τη σειρά που θα τα συναντήσετε κατά την επίσκεψή σας στο σούπερ μάρκετ. Έτσι, όσο θα προχωράτε στους διαδρόμους, θα συλλέγετε τα προϊόντα που χρειάζεστε με τη σειρά, θα τα σβήνετε από τη λίστα και δεν θα επιστρέφετε ξανά στο ίδιο σημείο, με αποτέλεσμα να τελειώνετε σε χρόνο ρεκόρ.
  • Καταγράψτε σε μια λίστα όλα τα προϊόντα που συνηθίζετε να αγοράζετε. Δημιουργήστε αντίτυπα της λίστας σας και κάθε φορά που θα παρατηρείτε ότι κάτι σας λείπει, σημειώνετε ένα τικ δίπλα από το συγκεκριμένο προϊόν. Έτσι, θα έχετε έτοιμη τη λίστα για το σούπερ μάρκετ ακόμα πιο γρήγορα.
  • Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, κατεβάστε μια από τις πολλές εφαρμογές για smartphones που αφορούν στη λίστα αγορών από το super market. Εδώ υπάρχουν έτοιμες λίστες με όλα τα προϊόντα και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε αυτά που χρειάζεστε. Μάλιστα, σε κάποιες εφαρμογές είναι καταχωρημένες και οι ενδεικτικές τιμές των διαφόρων ειδών, οπότε θα κάνετε και μια εκτίμηση του κόστους.

Αποφύγετε τις ημέρες και ώρες αιχμής

Οι περισσότεροι άνθρωποι, λόγω των εργασιακών τους υποχρεώσεων, επισκέπτονται το σούπερ μάρκετ την Παρασκευή το απόγευμα ή το Σάββατο το πρωί, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται από την πολυκοσμία και τις καθυστερήσεις. Αν θέλετε να κάνετε τα ψώνια σας με μεγαλύτερη άνεση επιλέξτε μια άλλη ημέρα. Τα σούπερ μάρκετ έχουν ευρύ ωράριο και πιθανότατα θα βρεθεί κάποια μέρα και ώρα που θα σας βολέψει.  Μάλιστα, τα ΟΚ! Markets ανοίγουν στις 8 π.μ. και κλείνουν στις 11 μ.μ., κάθε μέρα, ακόμα και την Κυριακή.

 

Διαβάζετε σωστά τις ημερομηνίες λήξεις

Το να προσέχετε την ημερομηνία λήξης των προϊόντων που αγοράζετε έχει μεγάλη σημασία γιατί αφορά στην ασφάλεια, στη γεύση, στο άρωμα και στη φρεσκάδα τους. Αν δεν έχετε σκοπό να καταναλώσετε άμεσα ένα προϊόν του οποίου η ημερομηνία λήξης πλησιάζει, αναζητήστε κάποιο άλλο με πιο μακρινή ημερομηνία λήξης ή απλά αγοράστε το κοντά στην ημερομηνία που σκοπεύετε να το καταναλώσετε. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των ημερομηνιών «ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από». Οι ημερομηνίες αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή διαχείριση των τροφίμων που αγοράζετε.

Οι παραπάνω επισημάνσεις είναι έγκυρες μόνο εάν ακολουθούνται οι οδηγίες αποθήκευσης που αναγράφονται στην ετικέτα. Επομένως αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο για να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και ακολουθήστε τις οδηγίες του παρασκευαστή, όπως για παράδειγμα την αποθήκευση του προϊόντος στο ψυγείο μετά το άνοιγμα ή την αποθήκευση σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Δώστε μεγάλη σημασία στις διατροφικές ετικέτες

Η ανάγνωση των διατροφικών ετικετών μπορεί να σας γλιτώσει από την αγορά κάποιου προϊόντος που δεν καλύπτει τις ανάγκες σας ή που περιέχει συστατικά που πρέπει να αποφύγετε (π.χ. γλουτένη). Τα τρία πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε σε μια ετικέτα είναι το ολικό λίπος και τα είδη του (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), τα σάκχαρα και οι θερμίδες. Επίσης, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είστε αν έχετε κάποια αλλεργία. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να περιέχονται στα κύρια συστατικά του προϊόντος  ή να αναγράφονται στην ένδειξη «μπορεί να περιέχει». Αυτό σημαίνει ότι στην ίδια γραμμή παραγωγής, παρασκευάζονται και άλλα προϊόντα της ίδιας εταιρείας και μπορεί να έχει μείνει κάποιο ίχνος από αυτά τα συστατικά στο προϊόν που επιθυμείτε να καταναλώσετε.

Στο ΟΚ! Anytime Market της γειτονιάς σας, μπορείτε να κάνετε όλα τα ψώνια σας με άνεση και ταχύτητα, σε ένα ευχάριστο, σύγχρονο και φιλικό περιβάλλον.

Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.

Back To Top
OK! Markets