skip to Main Content
Πώς να καθαρίσετε τα πιο δύσκολα σημεία του σπιτιού

Το καθάρισμα του σπιτιού είναι μια διαδικασία που πολλές φορές γίνεται δύσκολη και κουραστική, υπάρχουν όμως τρόποι να καθαρίζετε και τα πιο δύσκολα σημεία στο σπίτι με λιγότερο κόπο και περισσότερη αποτελεσματικότητα.

Καθαρίστε σωστά τα δάπεδα του σπιτιού σας

Το δάπεδο είναι σίγουρα η μεγαλύτερη επιφάνεια του σπιτιού σας, αλλά ο καθαρισμός τους μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, ανάλογα βέβαια και με το είδος του. Τα δάπεδα από πλακάκια είναι αυτά που απαιτούν την λιγότερη φροντίδα από εσάς. Μπορείτε να τα σκουπίζετε δυο φορές την εβδομάδα και να τα σφουγγαρίζετε μία φορά καθώς είναι σχετικά εύκολο να διατηρηθούν καθαρά. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό και ένα απλό καθαριστικό για όλες τις χρήσεις ή υγρό πιάτων και τα πλακάκια σας θα λάμψουν. Αν έχετε μάρμαρα, απαιτείται συχνότερη φροντίδα και καλό θα ήταν να καθαρίζετε τους λεκέδες άμεσα, γιατί μετά ποτίζει το μάρμαρο και είναι δύσκολο να απομακρυνθούν. Τέλος, στα ξύλινα πατώματα, χρησιμοποιείτε μόνο τα ειδικά καθαριστικά με σφουγγαρίστρα όσο το δυνατόν λιγότερο υγρή.

Tip: Βγάλτε πάντα τα παπούτσια πριν μπείτε στο σπίτι και προτρέψτε τους επισκέπτες σας να κάνουν το ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο, το πάτωμα και τα χαλιά θα διατηρηθούν καθαρά για μεγαλύτερο διάστημα.

Απολυμάνετε τα πόμολα

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσες φορές την ημέρα αγγίζετε τα πόμολα του σπιτιού; Πόρτες, παράθυρα, ντουλάπες, συρτάρια, όλα διαθέτουν πόμολα που καλό είναι να τα απολυμαίνετε συχνά καθώς γίνονται εστίες μικροβίων.  Χρησιμοποιείστε ένα ήπιο καθαριστικό ή οινόπνευμα και τρίψτε τα με ένα απαλό πανί. Αν η βρωμιά επιμένει, τυλίξτε τα με ένα πανί βουτηγμένο σε απορρυπαντικό και αφήστε για μια ώρα. Η βρωμιά θα εξαφανιστεί και θα μοιάζουν σαν καινούρια.

Φροντίστε τα κουφώματα

Η βρωμιά είναι ο παντοτινός εχθρός των κουφωμάτων. Αρχικά απομακρύνετε τη σκόνη με ένα φτερό ξεσκονίσματος ή ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω. Στη συνέχεια τρίψτε ελαφρά όλα τα εμφανή σημεία και τις εσοχές με ένα πανί, ποτισμένο με ένα ήπιο καθαριστικό. Καλό είναι να καθαρίζετε τα κουφώματα ανά 3 μήνες, γιατί έτσι βοηθάτε και στην καλή συντήρησή τους.

Μπάνιο και υγιεινή

Το μπάνιο είναι το μέρος του σπιτιού που απολαμβάνετε την αξία της προσωπικής καθαριότητας, αλλά και το μέρος που απαιτεί τον πιο συχνό καθαρισμό. Μια φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιείστε ένα υγρό κατά των αλάτων και απομακρύνετε τα σημάδια νερού και τα σκληρά άλατα από τα πλακάκια, τον νιπτήρα και την μπανιέρα. Ο καθαρισμός της λεκάνης μπορεί να γίνει με την βοήθεια της χλωρίνης που είναι ο πιο συνήθης σύμμαχος σε θέματα καθαριότητας. Αν είναι ανάγκη, αφήστε τη χλωρίνη να δράσει για μια νύχτα και στη συνέχεια τρίψτε με μια βούρτσα.

Αντικείμενα πέρα από κάθε υποψία

Πέρα από τα προφανή, υπάρχουν αντικείμενα στο σπίτι, που είναι εστίες μικροβίων αλλά ίσως να μην έχετε σκεφτεί ποτέ να τα καθαρίσετε. Το τηλεκοντρόλ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η επιφάνειά του είναι συλλέκτης μικροβίων, οπότε ένας ψεκασμός με απολυμαντικό είναι απαραίτητος.

Οι διακόπτες φωτισμού είναι άλλο ένα σημείο συγκέντρωσης μικροβίων. Καθαρίστε τους με ένα μαντηλάκι απολύμανσης μια φορά την εβδομάδα και αποτρέψτε τη διάδοση των μικροβίων.

Τέλος, οι βούρτσες και οι χτένες είναι αντικείμενα που απαιτούν από εμάς μια ελάχιστη φροντίδα. Αφαιρέστε τις τρίχες μετά από κάθε χρήση και πλύντε τις μια φορά τον μήνα με σαμπουάν.

Η απολύμανση και η καθαριότητα είναι δυο διαφορετικές έννοιες, καθώς καθαριότητα σημαίνει να απομακρύνετε τους ρύπους από μια επιφάνεια, ενώ η απολύμανση έχει σαν στόχο την εξόντωση των μικροβίων. Βέβαια, όταν πρόκειται για τον προσωπικό μας χώρο, οι έννοιες ταυτίζονται καθώς στόχος είναι η υγιεινή , η προστασία από τους ιούς και φυσικά το να δείχνει το σπίτι μας καθαρό και τακτοποιημένο.

Back To Top
OK! Markets