skip to Main Content
Πώς θα διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Φθάνοντας το καλοκαίρι, είναι φυσικό να σας προβληματίζει πώς θα κρατήσετε το σπίτι σας όσο πιο δροσερό γίνεται.  Η πρώτη λύση που σας έρχεται στο μυαλό είναι πιθανότατα το κλιματιστικό. Ωστόσο, η συνεχόμενη χρήση του μπορεί να ανεβάσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε δυσβάσταχτα επίπεδα, τινάζοντας στον αέρα τον οικονομικό προϋπολογισμό.

Εμείς θα σας προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους να αντιμετωπίσετε την καλοκαιρινή ζέστη στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεστε τη συνεχόμενη χρήση του κλιματιστικού, επιλέγοντας πιο «πράσινες» και σαφώς πιο οικονομικές λύσεις.

Προστατεύστε το σπίτι σας από το φως του ήλιου

Τοποθετώντας στόρια, περσίδες ή αδιαφανείς κουρτίνες σε όλα τα παράθυρα που βλέπει ο ήλιος, σίγουρα εξασφαλίζετε ένα πιο δροσερό περιβάλλον. Αν είναι εφικτό, κρατήστε κατά τις πρωινές ώρες κλειστά τα παντζούρια των ανατολικών παραθύρων και κατά τις απογευματινές ώρες αυτά των δυτικών. Τα βορινά παράθυρα αποτελούν πάντα μια εστία δροσιάς και ανανέωσης του αέρα, ενώ αυτά που κοιτάζουν στο νότο λούζονται όλη μέρα από τον ήλιο και χρειάζονται οπωσδήποτε κάλυψη.

Οι καλαμωτές περιμετρικά του μπαλκονιού βοηθούν στη σκίαση, επιτρέπουν την εισροή αέρα και αισθητικά δίνουν μια έντονα καλοκαιρινή διάθεση στον χώρο. Οι τέντες και οι πέργκολες σκιάζουν αποτελεσματικά και καθιστούν το μπαλκόνι έναν χώρο που μπορείτε να χαίρεστε καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, θα ήταν ιδανικό να καλύψετε τα τζάμια από τις μπαλκονόπορτες που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, με μεμβράνες ηλιοπροστασίας.

Αερισμός χώρου

Η ανανέωση του αέρα στον χώρο μας είναι απολύτως απαραίτητη για να διατηρηθεί υγιεινή η ατμόσφαιρα του σπιτιού μας. Όμως το να αερίζετε το σπίτι κατά τη διάρκεια μιας πολύ ζεστής ημέρας είναι λάθος πρακτική γιατί ο ζεστός αέρας θα εγκλωβιστεί μέσα στον χώρο και θα χρειαστεί να ανάψετε το κλιματιστικό για να τον δροσίσετε.

Για αυτό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ιδανικό να αερίζετε μόνο τις πολύ πρωινές ή βραδινές ώρες που ο αέρας είναι πιο δροσερός. Βέβαια αμέσως μετά, πρέπει να φροντίσετε ώστε ο δροσερός αέρας να παραμείνει μέσα, αποκλείοντας κάθε τρόπο διαφυγής του από χαραμάδες και ανοιχτές πόρτες.

 Αντιμετώπιση της υγρασίας

Ο συνδυασμός έντονης υγρασίας με υψηλές θερμοκρασίες είναι ανυπόφορος, προκαλεί δυσφορία και δύσπνοια και μας αναγκάζει να περιορίζουμε τις δραστηριότητές μας.

Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την υγρασία μπορείτε να εξοπλιστείτε με έναν αφυγραντήρα ή να θέσετε το κλιματιστικό σας σε λειτουργία αφύγρανσης.

Για να αποφύγετε τη συσσώρευση υγρασίας χρειάζεται να περιορίσετε την εισροή ατμού στον χώρο κατά τις πολύ ζεστές ημέρες, από το λουτρό ή  το μαγείρεμα, ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες, χρησιμοποιώντας εξαεριστήρα ή απορροφητήρα αντίστοιχα.

Περιορισμός πηγών θερμότητας

Ορισμένες ηλεκτρικές συσκευές διοχετεύουν τόση θερμότητα στον χώρο που επιβαρύνουν σημαντικά την ήδη αυξημένη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας του σπιτιού.

Ένας κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως για παράδειγμα, διοχετεύει σε θερμότητα το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνει. Για αυτό είναι σκόπιμο να αντικαταστήσετε τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες led που δεν εκχέουν σχεδόν καθόλου θερμότητα. Παράλληλα, θα κάνετε σημαντική οικονομία ρεύματος και θα ωφελήσετε το περιβάλλον. Τέλος, περιορίστε, στο μέτρο του δυνατού, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας, εργασίες όπως το μαγείρεμα στις εστίες ή στον φούρνο, το σιδέρωμα και όσες άλλες εργασίες παράγουν θερμότητα.

Επενδύστε σε ανεμιστήρες οροφής

Οι απλές αυτές συσκευές μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών του καλοκαιριού. Η περιστροφή του ανεμιστήρα οροφής δημιουργεί ένα συνεχόμενο ευχάριστο αεράκι, ενώ η κλίση των φτερωτών του σπρώχνει τον θερμό αέρα προς τα πάνω διατηρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο του δωματίου όπου ζείτε και κινήστε τον πιο δροσερό αέρα. Τον χειμώνα, μπορείτε να τον ρυθμίσετε να κινείται αντίστροφα και να πετυχαίνετε το αντίθετο αποτέλεσμα, να διατηρείται δηλαδή ο θερμός αέρας χαμηλά.

Όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό…

Κακά τα ψέματα, θα υπάρξουν και μέρες που η ζέστη θα είναι αφόρητη και θα χρειαστεί να καταφύγετε στη λύση του κλιματιστικού. Εμείς θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για την ορθή χρήση του ώστε να δροσίζετε το χώρο σας αποτελεσματικά και να μην καταναλώνετε άσκοπα ενέργεια.

  • Ρυθμίστε το κλιματιστικό σας σε μια εφικτή θερμοκρασία. Αν για παράδειγμα η εξωτερική θερμοκρασία είναι 40ΟC, δεν έχει νόημα να ρυθμίσετε την επιθυμητή στους 20ΟC, γιατί πολύ απλά αυτή η θερμοκρασία από τη μία δεν πρόκειται να επιτευχθεί και από την άλλη, καθώς το μηχάνημα δεν θα μπορεί να την φθάσει θα εργάζεται αδιάκοπα σπαταλώντας άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια.
  • Μην ξεχνάτε να απενεργοποιείτε τα κλιματιστικά όταν δεν βρίσκεστε στο σπίτι.
  • Ρυθμίστε τη λειτουργία του κλιματιστικού σας στο οικονομικό πρόγραμμα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Φροντίστε για την περιοδική συντήρηση της μονάδας από ειδικό τεχνικό και για το τακτικό πλύσιμο των φίλτρων.

Μην ξεχνάτε επίσης πως στα ψυγεία του ΟΚ! Anytime Markets της γειτονιάς σας, διαθέτουμε μια μεγάλη ποικιλία από παγωμένα αναψυκτικά, ροφήματα και λαχταριστά παγωτά που θα σας δροσίσουν και από μέσα, κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού!

Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ.

Σας ευχόμαστε ένα καλό και δροσερό καλοκαίρι !

Back To Top
OK! Markets