Η ζωή μας τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και καθημερινά παραπονιόμαστε ότι δεν διαθέτουμε χρόνο ούτε για τις βασικές μας δουλειές, όπως το μαγείρεμα, το συγύρισμα και τα ψώνια. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στα ψώνια, προσπαθούμε να καταγράφουμε τις ανάγκες μας και να επισκεπτόμαστε την αγορά όσο το δυνατόν σπανιότερα και για την προμήθεια περισσότερων ειδών. Έτσι, η πλειοψηφία των ατόμων που διαθέτουν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο βγαίνει για τα απαραίτητα ψώνια μόλις 2-5 φορές τον μήνα.
Με αυτή την πρακτική σίγουρα εξοικονομούμε χρόνο, ενέργεια και χρήματα, ιδιαίτερα όταν ψωνίζουμε με τη χρήση οργανωμένης λίστας αγορών. Όμως τί γίνεται με τα φρέσκα προϊόντα; Πώς θα τα διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση μέχρι την επόμενη επίσκεψή σας στην αγορά;
Δείτε εδώ, πώς μπορείτε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα τα τρόφιμά σας.
Οργανώστε σωστά τις αγορές σας
Πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ φτιάξτε μια λίστα με τα απαραίτητα. Η καταγραφή τους πρέπει να βασίζεται στο εβδομαδιαίο μενού φαγητών που έχετε προγραμματίσει να ετοιμάσετε για εσάς και την οικογένειά σας. Προτιμήστε να μαγειρέψετε στις αρχές της εβδομάδας τα φαγητά που απαιτούν φρέσκα και ευπαθή υλικά ώστε να μην σας απασχολήσει η συντήρησή τους.
Ρυθμίστε σωστά το ψυγείο σας
Τα σύγχρονα ψυγεία διαθέτουν ψηφιακό πάνελ με το οποίο μπορείτε πανεύκολα να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία τόσο της κατάψυξης όσο και της συντήρησης. Το ιδανικό είναι να ρυθμίσετε τη συντήρηση στους 3οC και την κατάψυξη στους -18οC. Αν όμως το σπίτι έχει πολλά μέλη και η πόρτα του ψυγείου ανοιγοκλείνει συχνά, τότε η συντήρηση θα μπορούσε να ρυθμιστεί στους 2οC.
Ταξινομήστε τα προϊόντα σας στο ψυγείο με τον σωστό τρόπο
Κατάψυξη
Αν θέλετε να διατηρήσετε τα προϊόντα σας φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε η καλύτερη λύση είναι να τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη ή στον καταψύκτη. Φροντίστε να τα αποθηκεύσετε σε κατάλληλα σκεύη ή σακουλάκια, κοντά το ένα στο άλλο, χωρίς ωστόσο να υπερφορτώνετε τα ράφια, ώστε να κυκλοφορεί ο παγωμένος αέρας ανάμεσα στα τρόφιμα.
Συντήρηση
Στο κάτω μέρος της συντήρησης, τα περισσότερα ψυγεία διαθέτουν ένα ράφι κλειστού τύπου, το λεγόμενο chiller, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται πιο χαμηλή θερμοκρασία από αυτή της απλής συντήρησης.
Είναι το ιδανικό σημείο να τοποθετήσετε το κρέας, τον κιμά ή τα πουλερικά που θα χρησιμοποιήσετε στις επόμενες 2-3 ημέρες, προκειμένου να αποφύγετε τη διαδικασία της κατάψυξης-απόψυξης.
Ακριβώς πάνω από το chiller βρίσκεται ο χώρος των συρταριών για τα λαχανικά και τα φρούτα. Εκεί επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να αποθηκεύετε στο ίδιο συρτάρι φρούτα μαζί με λαχανικά γιατί ορισμένα φρούτα απελευθερώνουν ουσίες που προκαλούν στα λαχανικά πρόωρη αλλοίωση.
Επιπλέον, ο χρόνος ζωής των λαχανικών θα αυξηθεί αν τα κλείνετε αεροστεγώς σε σακούλες. Tα χορταρικά και τα μυρωδικά, τυλίξτε τα πρώτα σε χαρτί κουζίνας βρεγμένο στην κάτω πλευρά που ακουμπάει στο κοτσάνι και έπειτα κλείστε τα ερμητικά σε σακούλα. Τέλος, να θυμάστε ότι δεν πλένουμε ποτέ τα λαχανικά και τα φρούτα πριν τα βάλουμε στο ψυγείο.
Συντηρήστε αποτελεσματικά τα φρέσκα προϊόντα που δεν χρειάζονται απαραίτητα ψυγείο
Πολλά φρούτα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, διατηρούνται και εκτός ψυγείου. Για να παρατείνετε τον χρόνο ζωής τους και να τα διατηρήσετε γευστικά και θρεπτικά για περισσότερο, μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας.
Κρεμμύδια
Αποθηκεύστε τα σε ξηρό μέρος, μακριά από εστίες μούχλας. Τα κρεμμύδια δεν πρέπει να διατηρούνται σε πλαστική σακούλα. Είναι προτιμότερο να τα τοποθετήσετε σε χάρτινη σακούλα, μέσα σε ένα φιλέ ή σε ένα παλιό καλσόν. Ποτέ μην τα αποθηκεύετε στο ίδιο μέρος με τις πατάτες γιατί έτσι σαπίζουν γρήγορα.
Πατάτες
Τοποθετήστε τις πατάτες σε μέρος δροσερό και σκοτεινό, χωρίς πολλή υγρασία. Βγάλτε τις από τη χαρτοσακούλα και τοποθετήστε τις σε ένα καλαθάκι ή φιλέ για να «αναπνέουν».
Μπανάνες
Αγοράστε τις μπανάνες λίγο πιο άγουρες για να έχουν περισσότερο χρόνο ζωής. Χωρίστε τις μία μία από το τσαμπί και τυλίξτε το κοτσάνι της καθεμιάς με μεμβράνη.
Μήλα
Τα μήλα αγαπούν την υγρασία για αυτό αν θέλετε να τα διατηρήσετε για καιρό εκτός ψυγείου, θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε σε μέρος υγρό. Εναλλακτικά, σκεπάστε τη φρουτιέρα με μια μεμβράνη κάνοντάς της μερικές τρυπούλες.
Ακτινίδια
Τα ακτινίδια ωριμάζουν με αργό ρυθμό, οπότε αν τα αγοράσετε άγουρα, μπορείτε να τα διατηρήσετε για πολλές μέρες στη φρουτιέρα σας.
Καρπούζι
Σε θερμοκρασία δωματίου το καρπούζι, μέχρι να το κόψετε, μπορεί να διατηρηθεί φρεσκότατο για πολλές μέρες. Η χοντρή του φλούδα το προστατεύει από τις αλλοιώσεις.
Πεπόνι
Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου από μία εβδομάδα έως 10 ημέρες.
Όλα τα φρέσκα προϊόντα που χρειάζεστε θα τα βρείτε στο ΟΚ! Anytime Market της γειτονιάς σας.
Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ., για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ. .