Η εποχή των παραδοσιακών λικέρ, όπως το τσέρι και το αμαρέτο πέρασε, καθώς τα φρούτα από τα οποία παρασκευάζονται, κεράσι και βερίκοκο αντίστοιχα, έχουν εκλείψει λόγω της εποχικότητας. Ωστόσο και το φθινόπωρο μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικά λικέρ με εποχιακά φρούτα όπως με ρόδι, με λεμόνια και με δυόσμο ή μέντα.
Λικέρ ρόδι
Υλικά
10 κούπες σπόρους ροδιού
6 κούπες ζάχαρη (αν τα ρόδια είναι πολύ γλυκά μειώνουμε σε 5 κούπες)
6 κούπες ρακί ή τσίπουρο
2 ξυλάκια κανέλλας
6 καρφάκια γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα μαζί τα υλικά ανακατεύοντας καλά για να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε όπως είναι για 3 ημέρες
Σουρώνουμε πρώτα με σουρωτήρι και στη συνέχεια με τουλουπάνι.
Αποθηκεύουμε σε μπουκάλια.
Λικέρ δυόσμος ή μέντα
Υλικά
2 ματσάκια δυόσμο ή μέντα
600 γραμμάρια ρακί, τσίπουρο ή βότκα (χωρίς γλυκάνισο)
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού σουρωμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά το δυόσμο και κρατάμε μόνο τα φύλλα.
Τα τοποθετούμε σε μια καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν
Βάζουμε τα φύλλα σε μια γυάλα που να κλείνει αεροστεγώς και προσθέτουμε τη ρακί, το τσίπουρο ή τη βότκα.
Κλείνουμε τη γυάλα και την τοποθετούμε σε σκοτεινό μέρος για να μη μαυρίσουν τα φύλλα και να πάρει το λικέρ το ζωντανό πράσινο χρώμα τους.
Ανακινούμε μία φορά τη μέρα, χωρίς να ανοίξουμε το βάζο, για μία εβδομάδα.
Σουρώνουμε το τσίπουρο και το τοποθετούμε σε άλλη γυάλα.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το λεμόνι.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Προσθέτουμε στη γυάλα το σιρόπι, ανακατεύουμε, κλείνουμε αεροστεγώς και περιμένουμε 3 μέρες ακόμα ανακινώντας που και που, χωρίς να ανοίξουμε.
Τέλος, σουρώνουμε με τουλουπάνι και αποθηκεύουμε σε μπουκάλι.
Λικέρ λεμόνι
Υλικά
Φλούδες από 10 λεμόνια ακέρωτα
1,2 κιλά ζάχαρη
1 ξύλο κανέλλας
1400 ml ρακί, τσίπουρο ή κονιάκ
Εκτέλεση
Στύβουμε τα λεμόνια, τα σουρώνουμε και ρίχνουμε τον χυμό τους σε μια γυάλα που κείνει αεροστεγώς.
Κόβουμε τις φλούδες των λεμονιών και αφαιρούμε όσο περισσότερο μπορούμε από το εσωτερικό άσπρο στρώμα τους.
Προσθέτουμε στον χυμό τις φλούδες, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το αλκοολούχο ποτό που επιλέξαμε.
Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αν την επόμενη μέρα δούμε ίζημα ανακατεύουμε ξανά.
Κλείνουμε αεροστεγώς τη γυάλα και τη φυλάμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για 2 μήνες.
Ανοίγουμε το βάζο, περνάμε το υγρό από τουλουπάνι και αποθηκεύουμε το λικέρ σε μπουκάλια.