skip to Main Content
Ζυμαρικά. Ποιο είδος ταιριάζει σε κάθε παρασκευή;

Τα ζυμαρικά είναι από τα αγαπημένα γεύματα των Ελλήνων που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι στα οικογενειακά τραπέζια και αποτελούν μια σταθερή επιλογή ακόμη και στα πιο ακριβά εστιατόρια. Είναι ένα βασικό τρόφιμο για την ελληνική οικογένεια που προσφέρει δημιουργικά και νόστιμα πιάτα, τα οποία απολαμβάνουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Η ποικιλία στα σχήματα και τα χρώματα των ζυμαρικών είναι μεγάλη και μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα. Παρακάτω θα βρείτε τα πιο διαδεδομένα ζυμαρικά αλλά και τον ιδανικό τρόπο για να τα χρησιμοποιήσετε.

Spaghetti

Τα σπαγγέτι ονομάστηκαν έτσι γιατί έμοιαζαν με μικρά κομμάτια σπάγκου και σήμερα είναι από τα πιο δημοφιλή ζυμαρικά. Είναι ιδιαίτερα ευέλικτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σάλτσα ντομάτας, αλλά και σε συνταγές ζυμαρικών χωρίς σάλτσα ή με όστρακα και άλλα θαλασσινά.

Linguine

Το μεγάλο πλεονέκτημα των λιγκουίνι είναι το πλατύ σχήμα τους. Μπορούν να συνδυαστούν με πολλές σάλτσες, όπως για παράδειγμα με σπιτική πέστο, με ανάλαφρες σάλτσες λαχανικών ή με σάλτσες βασισμένες στο ελαιόλαδο. Επίσης ταιριάζουν πολύ με κρέμα γάλακτος και γενικά σάλτσες τυριών.

Penne

Οι πένες είναι ένα δημοφιλές κυλινδρικό ζυμαρικό με πλάγιες κοπές κατά μήκος των άκρων και μπορείτε να τις βρείτε είτε με λεία επιφάνεια, είτε με χαρακτηριστικές ρίγες.   Ταιριάζουν με ανάλαφρες και με πλούσιες σάλτσες, ενώ προστίθενται συχνά σε σαλάτες.

Fusilli

Τα fusilli ή αλλιώς «βίδες» μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς συνδυασμούς. Το σπιράλ σχήμα τους βοηθάει στο να παγιδεύουν στο εσωτερικό τους ακόμα και την πιο ανάλαφρη σάλτσα. Έτσι δένουν ιδανικά με σάλτσες πέστο, με κόκκινες σάλτσες αλλά και σάλτσες τυριού.

Rigatoni

Το ριγκατόνι είναι ένα ευρύ σωληνοειδές ζυμαρικό με αρκετά χοντρά τοιχώματα και μεγάλες τρύπες, μέσα στα οποία μπορούν εύκολα να εισέλθουν κομμάτια κρέατος και λαχανικών. Χάρη στα αυλάκια που υπάρχουν στην επιφάνειά τους, μπορούν να συγκρατήσουν οποιαδήποτε σάλτσα, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεμιστές πίτες ή στο φούρνο.

Farfalle

Το όνομά τους σημαίνει «πεταλούδες» και χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα τους ταιριάζουν ιδανικά με λαμπερές σάλτσες λαχανικών με βάση την τομάτα. Είναι ένα ιδιαίτερο ζυμαρικό με δύο υφές και αρέσει πολύ και στα παιδιά, προφανώς λόγω του σχήματος τους. Μη διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε και σε κρύες παρασκευές, για παράδειγμα σαν βάση για μια μακαρονοσαλάτα.

Κοφτό

Το κοφτό μακαρονάκι έχει εξαιρετική υφή που το κάνει ιδανικό για σούπες λαχανικών, κρεατόσουπες, για χταποδάκι κατσαρόλας ή σε κρύες σαλάτες.

Tortellini

Είναι μικρά ζυμαρικά με γέμιση από τυρί ,κρέας ή σπανάκι. Σερβίρονται με κρεμώδη σάλτσα αλλά μπορείτε να τα απολαύσετε και σκέτα, απλά με λίγο τριμμένο τυρί. Είναι από τα αγαπημένα ζυμαρικά των παιδιών και αποτελούν μόνα τους μια ολοκληρωμένη γευστική πρόταση.

Tagliatelle

Οι ταλιατέλες είναι από τα ζυμαρικά που συνδυάζονται σε πολλά πιάτα. Μπορείτε να τις δοκιμάσετε απλά με τυρί και βούτυρο, με παχύρευστες σάλτσες λαχανικών ή με ντομάτα και μυρωδικά.

Pappardelle

Πρόκειται για πλατιές λωρίδες ζυμαρικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ραγού, σε πιάτα με κόκκινη σάλτσα και κεφτεδάκια αλλά και με κρέμα γάλακτος και κοτόπουλο ή μανιτάρια.

Lasagne

Τα λαζάνια είναι επίπεδα ζυμαρικά σε μορφή φύλλου και σε αντίθεση με τους περισσότερους τύπους ζυμαρικών, μαγειρεύονται στο φούρνο. Δοκιμάστε τα με μπεσαμέλ και λαχανικά, με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος ή με κιμά και ντομάτα. Κυκλοφορούν και με γεύση σπανάκι, δίνοντας στα πιάτα εκτός από την ιδιαίτερη γεύση, μια ενδιαφέρουσα χρωματική αντίθεση.

Canelloni

Από τα πιο δημοφιλή γεμιστά ζυμαρικά, που μπορείτε να απολαύσετε με κιμά ή με τυρί και σπανάκι και με μια επικάλυψη μπεσαμέλ ή κόκκινης σάλτσας.

Τα μακαρόνια είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων και οι συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι δεκάδες. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μακαρόνια σε διάφορες παραλλαγές, για παράδειγμα με γεύσεις ή ολικής άλεσης και να απογειώσετε κάθε πιάτο σας.

Back To Top