skip to Main Content
Αφιέρωμα στην μπύρα: Τα είδη της και πώς συνδυάζεται με το φαγητό

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί τεράστια αύξηση στην παραγωγή της μπύρας, ενώ τα φεστιβάλ με γευσιγνωσία μπύρας και φαγητού πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Οι ειδικοί έχουν συνειδητοποιήσει πως η μπύρα έχει την ικανότητα να συνδυάζεται με κάθε φαγητό και μπορεί να συναγωνιστεί ισάξια το κρασί καθώς είναι πιο αναζωογονητική, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και επίσης αναδεικνύει καλύτερα ένα πιάτο αν χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία παρασκευής του.

Οι διαφορετικοί τύποι μπύρας ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το χρώμα, την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, τη γεύση και την αίσθηση στο στόμα και αν τις συνδυάσετε με το κατάλληλο φαγητό θα έχετε μεγάλες απολαύσεις.

Δεν υπάρχουν κανόνες συγκεκριμένοι για να συσχετίσετε την μπύρα με το φαγητό σας, ο σκοπός είναι να βρείτε μια ισορροπία, έχοντας στο μυαλό σας τρεις λέξεις : «περιορισμός, συμπλήρωση, αντίθεση». Μπορεί να θέλετε να περιορίσετε την ένταση ενός πλούσιου πιάτου, να συμπληρώσετε ένα γεύμα ή να επιθυμείτε μια όμορφη αντίθεση.

Τα είδη της μπύρας είναι πολυάριθμα, αλλά υπάρχουν τρεις βασικές ποικιλίες με βάση τη διαδικασία ζύμωσης:

Βυθοζύμωτες (Lager)

Αφροζύμωτες (Ale)

Αυθόρμητης ζύμωσης (Lambic)

Lager

H λέξη lager προέρχεται από τη γερμανική λέξη lagers, που σημαίνει «προς αποθήκευση» και υποδηλώνει την μέθοδο αποθήκευσης της μπύρας για αρκετούς μήνες σε θερμοκρασία λίγο πάνω από το όριο του παγωμένου. Είναι μπύρες χαμηλής ζύμωσης που διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες και μεγαλύτερης ωρίμανσης από τρεις έως έξι εβδομάδες.

Είναι δροσιστικές με απαλή γεύση και μπορούν να συνδυαστούν με θαλασσινά, όστρακα, ψητό κοτόπουλο και χοιρινό, ζυμαρικά χωρίς έντονες σάλτσες και γενικά διάφορα καυτερά πιάτα.

Κυριότεροι εκπρόσωποι είναι οι Lager, οι Pils και οι Bock.

Pilsner

Οι pilsner ξεχωρίζουν από τις Lager εξαιτίας της ξεχωριστής γεύσης λυκίσκου και παρασκευάζονται με ουδέτερο ή σκληρό νερό. Είναι συνήθως χρυσαφένιες με στυφή, φρέσκια και κάπως πικρή γεύση και ταιριάζουν τέλεια με σαλάτες, θαλασσινά και πικάντικη κουζίνα.

Ale

Οι Ale είναι γευστικές μπύρες υψηλής ζύμωσης, ιδανικά σε θερμοκρασίες 18-20oC , με διάρκεια ζύμωσης λίγων ημερών και ωρίμανση για δυο εβδομάδες περίπου. Είναι αρκετά έντονες, με αρώματα από φρούτα, βύνη, καραμέλα και λουλούδια έως πιο βαριά όπως μαύρη σοκολάτα και καβουρδισμένο καφέ. Ο λυκίσκος δίνει μια ξεχωριστή οξύτητα και μια ευχάριστη πικρή επίγευση.

Η κατηγορία Ale περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα από πλούσιες και γευστικές μπύρες που ταιριάζουν ιδανικά με μπέργκερς, ασιατικά και μεξικανικά πιάτα και γενικά με καυτερές γεύσεις και φαγητά με ξηρούς καρπούς ή τυριά τύπου τσένταρ και παρμεζάνα.

Κυριότεροι εκπρόσωποι είναι οι Porter, οι Stout, οι IPA και οι Wheat.

Porter

Μια porter μπύρα έχει καβουρδισμένη βύνη που της δίνει γεύση, άρωμα και χρώμα. Ταιριάζει ιδανικά με καπνιστά φαγητά, λουκάνικα, κρέατα, μπέικον, πιάτα κατσαρόλας και ψητά στη σχάρα.

Stout

Στις stout χρησιμοποιείται καβουρδισμένο κριθάρι που έχει ως αποτέλεσμα μια μαύρη, στυφή μπύρα που στη γεύση θυμίζει καφέ ή σοκολάτα. Μπορείτε να την απολαύσετε με καπνιστά, φαγητά σούβλας, ψητά στη σχάρα, οστρακοειδή και επιδόρπια σοκολάτας.

India Pale Ale

Είναι μια εκδοχή της pale, η οποία εφευρέθηκε όταν οι Βρετανοί στρατιώτες της πρόσθεσαν   περισσότερο λυκίσκο για να αντέξει κατά το μακρινό τους ταξίδι στην Ινδία. Αποτελεί την ιδανική συνοδεία για κρέατα στο μπάρμπεκιου και μεξικάνικο φαγητό.

Wheat

Το σιτάρι προσφέρει έναν απαλό χαρακτήρα στη συγκεκριμένη μπύρα, με αποτέλεσμα να καταναλώνεται ευχάριστα και να ταιριάζει ιδανικά με ελαφριές σούπες και σαλάτες, σούσι, λαχανικά, εσπεριδοειδή, φέτα και γενικά γλυκά, φρουτώδη πιάτα και επιδόρπια.

Lambic

Οι μπύρες αυθόρμητης ζύμωσης χωρίς την προσθήκη μαγιάς, θα μπορούσαν να ανήκουν στην κατηγορία των Ale γιατί και αυτές ζυμώνουν σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά δημιουργούνται με άγριους μύκητες χωρίς την χρήση βιομηχανικών ζυμών.

Μπορείτε να τις απολαύσετε με λευκό κρέας, τυρί μασκαρπόνε, γλυκά πιάτα με πάπια και χοιρινό, φαγητά μαγειρεμένα με πολλά βότανα και μπαχαρικά και σαλάτες με φρούτα.

Μη φοβηθείτε να πειραματιστείτε, το ιδανικό ζευγάρι μπύρας και φαγητού εξαρτάται από το γούστο και τις γεύσεις σας!

Back To Top