Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου έφθασε! Αν και τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, στο χέρι μας είναι να τα κάνουμε όσο πιο φωτεινά και γλυκά μπορούμε. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι κάτι που οφείλουμε στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας. Ο κρύος καιρός άλλωστε, μας καλεί να μείνουμε στο σπίτι, να φορέσουμε τις ποδιές μας και να αναλάβουμε δράση στην κουζίνα.
Ας φτιάξουμε λοιπόν γλυκά. Χριστουγεννιάτικα γλυκά! Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πρωτότυπες συνταγές από όλο τον κόσμο!
Gingerbread ή Gingerbread cookies
Η αγαπημένη ζύμη με την έντονη αίσθηση του ginger, χρησιμοποιείται για την παρασκευή κομματιών που θα συνθέσουν χριστουγεννιάτικα σπιτάκια ή ωραίων μπισκότων για φαγητό ή για στολισμό.
Η παρασκευή τους αποτελεί αγαπημένη συνήθεια των Αμερικανών αλλά και των λαών της Βόρειας Ευρώπης.
Υλικά για 40 cookies
Για τη ζύμη
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου, 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, 1 αυγό, 2 κ.γ. ginger σκόνη, 1 κ.γ. κανέλα σκόνη, 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη, 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα, 1/4 κ.γ. αλάτι, 100 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη, 300 γραμμάρια μέλι.
Για το γλάσο
1 ασπράδι, 250 γραμμάρια άχνη ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Αρχικά προθερμαίνετε τον φούρνο στους 165ΟC στον αέρα.
Η ζύμη του Gingerbread δεν είναι απαιτητική, οπότε αν διαθέτετε δυνατό μίξερ μπορείτε αφού χτυπήσετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά, να προσθέτετε ένα – ένα τα υλικά χωρίς να έχει σημασία η σειρά.
Ανοίγετε τη ζύμη και την κόβετε στα επιθυμητά σχήματα. Ψήνετε για 15-20 λεπτά.
Για να παρασκευάσετε το γλάσο, χτυπήστε τη ζάχαρη με το ασπράδι στο μίξερ και προσθέστε με αργές κινήσεις το λεμόνι και αν επιθυμείτε, το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Τοποθετήστε το γλάσο σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με λεπτή μύτη και διακοσμήστε τα μπισκότα ή το gingerbread. Το ίδιο γλάσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την συγκόλληση των φύλλων gingerbread μεταξύ τους, αν θέλετε να φτιάξετε σπιτάκι.
Basler Brunsli
Τα Basler Brunsli είναι ελβετικά μπισκοτάκια χωρίς αλεύρι, άρα και χωρίς γλουτένη. Πλάθονται σε μέγεθος μπουκίτσας και διατηρούνται αρκετές ημέρες εκτός ψυγείου.
Οι Ελβετοί συνήθως τα ετοιμάζουν την ημέρα του Αγίου Νικολάου ή την ημέρα που στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Υλικά για 60 cookies μπουκίτσες
1 ½ κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τριμμένα στο μπλέντερ, 1 κούπα μαύρη ζάχαρη και λίγη ακόμα για γαρνιτούρα , 170 γραμμάρια πικρή σοκολάτα ψιλοκομμένη, 1 ½ κ.γ. κανέλλα, ¼ κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο (προαιρετικά), 2 αυγά
Εκτέλεση:
Τοποθετείτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αμύγδαλα και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτετε τη σοκολάτα, την κανέλλα και προαιρετικά το γαρύφαλλο. Χτυπάτε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Τέλος, προσθέτετε τα αυγά και χτυπάτε μέχρι το μίγμα να μετατραπεί σε μια μπάλα ζύμης. Τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αφού περάσουν 2 ώρες, βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο. Τοποθετείτε μια λαδόκολλα στο τραπέζι και την πασπαλίζετε με ζάχαρη. Τοποθετείτε την μπάλα ζύμης, μία ακόμα λαδόκολλα από πάνω και με έναν πλάστη την ανοίγετε σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού.
Με προσοχή, αφαιρείτε την πάνω λαδόκολλά και κόβετε τη ζύμη στο σχήμα μπισκότων που επιθυμείτε. Τη ζύμη που περισσεύει την πλάθετε ξανά, την ανοίγετε σε φύλλο, κόβετε τα μπισκότα και προχωράτε έτσι μέχρι να τελειώσει. Τα έτοιμα μπισκοτάκια, τα τοποθετείτε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα, σε απόσταση 2 εκατοστών ανάμεσά τους.
Όταν τελειώσετε τοποθετείτε τα ταψιά στο ψυγείο ξεσκέπαστα και αφήνετε τα μπισκότα να «στεγνώσουν» όλη τη νύχτα.
Το πρωί, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150Ο C και ψήνετε τα μπισκότα για 12-15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά. Πασπαλίστε τα με άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη και αφήστε τα να κρυώσουν καλά, προτού τα τοποθετήσετε για φύλαξη σε σκεπαστό σκεύος.
Ψητά αχλάδια με καρύδια και μέλι
Ένα απλό Χριστουγεννιάτικο γλυκό από την Αγγλία. Γίνεται στο λεπτό. Προσφέρεται είτε σαν επιδόρπιο είτε σαν συνοδευτικό τσαγιού.
Υλικά για 6 μερίδες
3 μεγάλα αχλάδια (μεστά), 150 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα, κανέλλα, μέλι
Εκτέλεση:
Πλένετε τα αχλάδια, τα κόβετε στα 2 και αφαιρείτε τα κουκούτσια με ένα κουταλάκι. Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με το φλούδι προς τα κάτω. Με το μαχαίρι, κόβετε ένα μικρό κομματάκι από τη βάση, ώστε το αχλάδι να σταθεροποιηθεί καλύτερα.
Πασπαλίζετε τα αχλάδια με κανέλλα και τα σκεπάζετε με τα καρύδια. Τέλος, τα περιχύνετε με μέλι και τα ψήνετε για 30 λεπτά στους 150Ο C.
Τα σερβίρετε με γιαούρτι σκέτο ή γαρνιρισμένο με μέλι. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα συνοδεύσετε με τυρί μασκαρπόνε χτυπημένο με άχνη ζάχαρη.
Fruktkaka
Η αυθεντική σουηδική συνταγή του κέικ φρούτων συνοδεύει τον καφέ και τα ροφήματα των Σκανδιναβών, κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων.
Υλικά για μία μέτρια φόρμα κέικ
100 γραμμάρια αποξηραμένα σύκα και 100 γραμμάρια αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε κυβάκια, 100 γραμμάρια σταφίδες, ½ φλιτζάνι σκούρο ρούμι, 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, 250 γραμμάρια βούτυρο, 1 ¾ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.γ. μαγειρική σόδα. 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 4 αυγά
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα αποξηραμένα φρούτα, το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι και το ρούμι. Σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστο 4 ώρες.
Μόλις περάσει αυτό το διάστημα, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175Ο C στον αέρα.
Λιώνετε το βούτυρο και αλείφετε τη φόρμα.
Στο μίξερ, χτυπάτε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει και προσθέτετε τα αυγά.
Ανακατεύετε το αλεύρι με τη σόδα και το μίγμα των φρούτων και το προσθέτετε στον κάδο του μίξερ, χαμηλώνοντας την ταχύτητα ανάμιξης στο ελάχιστο, μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν χωρίς όμως να πολτοποιηθούν τα φρούτα.
Βάζετε το μίγμα στην φόρμα και ψήνετε στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά. Αφού κρυώσει, μπορείτε να το πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη.
Να θυμάστε πως όλα τα υλικά που χρειάζεστε για την προετοιμασία, των εορταστικών γλυκών σας θα τα βρείτε στο ΟΚ! Anytime market της γειτονιάς σας.
Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ., για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ