skip to Main Content
Μελομακάρονα γεμιστά με αποξηραμένα φρούτα

Το πιο διαχρονικό χριστουγεννιάτικο γλυκό σε μια ακόμα πιο εορταστική παραλλαγή.

Υλικά:

150 γρ φρέσκο χυμό πορτοκάλι

50 γρ ρακί

270 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

20 γρ άχνη

1/4 κ.γ σόδα

650 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

30 γρ βούτυρο γίδινο

1 κ.σ κανέλα

1/2 κ.σ σοσχοκάρυδο

1/4 κ.σ γαρύφαλλο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για το σιρόπι:

1 λίτρο νερό

2 κιλά ζάχαρη

100 γρ γλυκόζη

1 ξύλο κανέλα

7-8 ξυλαράκια γαρύφαλλο

Για την γέμιση:

200 γρ δαμάσκηνα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα

50  γρ καρύδι τριμμένο

100 γρ βερύκοκκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα.

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ στρογγυλό κατά προτίμηση, ρίχνουμε το αλεύρι , τα μπαχαρικά, την άχνη , την σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Σε μία κανάτα βάζουμε το λάδι, το βούτυρο λιωμένο , τον χυμό πορτοκαλιού και την ρακί. Κάνουμε μία τρύπα  στο κέντρο του μπολ όπου έχουμε τοποθετήσει το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα υγρά της συνταγής.

Ανακατεύουμε απαλά και με σταυρωτές κινήσεις , μέχρι να γίνει  ένα ζυμάρι (δεν θέλει πολύ ανακάτεμα).

Πλάθουμε αμέσως σε μικρές μπαλίτσες , κάνουμε με το δάκτυλο μας μια τρύπα στη μέση και βάζουμε λίγη από την γέμιση και το κλείνουμε. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 C μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Αμέσως μόλις ξεφουρνίσουμε τα ρίχνουμε στο σιρόπι , αφού πρώτα το έχουμε κρυώσει καλά, για 30 – 40 δευτερόλεπτα.

Τα απλώνουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρύδι τριμμένο και μέλι.

Back To Top