skip to Main Content
Μελομακάρονα

Το παραδοσιακό αγαπημένο γλύκισμα που μυρίζει …Χριστούγεννα

Προετοιμασία: 0:15′

Μαγείρεμα: 0:25′

Μερίδες: 70 τεμ.

Υλικά Συνταγής

240 γραμ. σπορέλαιο

240 γραμ. ελαιόλαδο

50 γραμ. κονιάκ

160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι

1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής

200 γραμ. ζάχαρη

1 κ.γλ. γαρύφαλλο

2 κ.γλ. κανέλα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

 

Για το σιρόπι

400 γραμ. ζάχαρη

400 γραμ. νερό

400 γραμ. μέλι θυμαρίσιο

½ λεμόνι (ακέρωτο)

αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

 

Εκτέλεση

Για τα παραδοσιακά μελομακάρονα, σιροπιασμένα, μελωμένα και αφράτα μαζί, χρειάζεστε απλά υλικά που έχετε όλοι. Η συνταγή είναι εύκολη γι’αυτό ζυγίσετε τα υλικά να τα έχετε όλα μετρημένα και μπροστά σας. Έτσι 5΄ είναι αρκετά για να φτιάξετε τα ωραιότερα και τα πιο αφράτα μελομακάρονα.

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μείγμα για πολύ ώρα αν θέλουμε να φτιάξουμε τα πιο ωραία μελομακάρονα και να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

Η ζύμη για τα παραδοσιακά μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη σκεπασμένη για 15΄στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά.

 

Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους. Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.

Αφού πλάσουμε τις δυο πρώτες λαμαρίνες, βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 βαθμούς C. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

 

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η λυχνία της κουζίνας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι.

 

Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν σιρόπια. Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το σιρόπι σιγά σιγά. Αφήστε τα να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά.

Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδια.

Back To Top