skip to Main Content
Πίτα με φακές

Μια νηστίσιμη πίτα με φακές και πατάτες σε έναν μοναδικό συνδυασμό.

Υλικά:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

5 γρ αλάτι

Νερό όσο πάρει

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

200γρ Φακές

2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κομμάτια

Δάφνη

3 σκελίδες σκόρδο

200γρ φέτα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Μαυροκούκι γαι το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι την ξηρή μαγιά και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το χέρι. Πλάθουμε συνεχώς μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί  για 20 λεπτά.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις φακές , τις πατάτες , την δάφνη και το σκόρδο. Προσθέτουμε νερό ώστε να καλύψει όλα τα υλικά κατά 6-7  πόντους. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να βράσουν οι πατάτες.

Χωρίζουμε τις πατάτες και το σκόρδο και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα και στραγγίζουμε τις φακές . Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις φακές , τις πατάτες με τα σκόρδα, την φέτα , το κρεμμύδι , το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά .

Χωρίζουμε την ζύμη σε δυο ίσα μέρη και με ένα πλάστη την ανοίγουμε σε πάχος 1,5 εκατοστό. Στρώνουμε το φύλλο σε λαδωμένο ταψάκι με τα χέρια μας να πέι απά άκρη σε άκρη. Ρίχνουμε την γέμιση και ισιώνουμε.

Από πάνω ρίχνουμε το άλλο φύλλο ζύμης που έχουμε ανοίξει και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε το φύλλο σε κομμάτια , αλείφουμε με αυγό την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Back To Top
OK! Markets