skip to Main Content
Πώς να οργανώσετε αποτελεσματικά το ψυγείο σας

Η αποτελεσματική συντήρηση των τροφίμων υπήρξε ανάγκη του ανθρώπου από τα προϊστορικά χρόνια, για αυτό ανάλογα με την εποχή και το στάδιο εξέλιξής του, ο άνθρωπος έχει εφεύρει διάφορους τρόπους συντήρησης, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούνται, σε πιο εξελιγμένη μορφή, ακόμα και σήμερα.Η αλιπάστωση, η αποξήρανση, η κονσερβοποίηση, η συντήρηση σε αλκοόλ ή σε ζάχαρη, είναι μερικοί από αυτούς. Όταν ο άνθρωπος ανακάλυψε ότι τα τρόφιμα συντηρούνται για περισσότερο χρόνο όταν φυλάσσονται σε μέρη με χαμηλή θερμοκρασία, ξεκίνησε να τα αποθηκεύει σε υπόγεια κελάρια. Αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους και τα ψυγεία πάγου, οι λεγόμενες παγωνιέρες.

H βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα οδήγησε στην εφεύρεση των πρώτων ηλεκτρικών ψυγείων αλλάζοντας μια για πάντα τον τρόπο συντήρησης των τροφίμων.

Με τα χρόνια, τα ψυγεία εξελίχθηκαν, έγινε η προσθήκη της κατάψυξης και πλέον  τα τρόφιμα, ωμά ή μαγειρεμένα, μπορούν να διατηρηθούν αναλλοίωτα από μερικές ημέρες στη συντήρηση έως και αρκετούς μήνες στην κατάψυξη. Παρόλα αυτά, για να γίνει σωστή συντήρηση και να λειτουργήσει ομαλά το ψυγείο, πρέπει τα τρόφιμα να τοποθετούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζουν οι κατασκευαστές.

Το σημαντικότερο από όλα είναι να τοποθετείτε τα τρόφιμα στο ψυγείο με το σωστό τρόπο.

Εμείς θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Σωστή τοποθέτηση τροφίμων στην κατάψυξη

Όσο καλύτερα οργανώσετε την κατάψυξή σας, τόσο πιο αποτελεσματική και μακροχρόνια θα είναι η συντήρηση των τροφίμων σας. Είναι πολύ σημαντικό να εξοικονομείτε χώρο στην κατάψυξη. Έτσι, ο παγωμένος αέρας θα κυκλοφορεί ελεύθερα και θα χωρούν περισσότερα τρόφιμα. Ο πιο βολικός τρόπος είναι να τα συσκευάζετε σε σακουλάκια ή σε πλαστικά, ομοιόμορφα ως προς το σχήμα, δοχεία μιας χρήσης κατάλληλα για την κατάψυξη. Μη ξεχνάτε να γράφετε πάνω τους με έναν μαρκαδόρο την ημερομηνία εισαγωγής τους στην κατάψυξη.

Πώς τοποθετούνται τα τρόφιμα στα συρτάρια του ψυγείου

Τα συρτάρια του ψυγείου είναι κατάλληλα για τη φύλαξη των φρούτων και των λαχανικών. Συνήθως τα ψυγεία διαθέτουν 2 συρτάρια και έτσι μπορείτε στο ένα να τοποθετείτε τα λαχανικά και στο άλλο τα φρούτα. Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να συσκευάζετε σε ξεχωριστά σακουλάκια το κάθε είδος φρούτου ή λαχανικού ώστε οι ουσίες που απελευθερώνουν να μην επηρεάζουν τα άλλα τρόφιμα.

Αν το ψυγείο σας διαθέτει ένα μόνο συρτάρι, για να έχετε τα τρόφιμα πιο τακτοποιημένα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ή και περισσότερα επιπρόσθετα διαχωριστικά.

Τί μπορείτε να τοποθετήσετε στην πόρτα του ψυγείου;

Στην πόρτα του ψυγείου μπορείτε να τοποθετήσετε τα αυγά στην ειδική θήκη, το βούτυρο μέσα στα ειδικά ντουλαπάκια, τα βαζάκια με μαρμελάδα, μαγιονέζα, κέτσαπ μουστάρδα, ελιές κ.λπ.. Στο χαμηλό ράφι της πόρτας βολεύει να τοποθετούνται οι ψηλές συσκευασίες, όπως τα μπουκάλια με νερό, χυμό, αναψυκτικά ή κρασί. Τα ευπαθή προϊόντα όπως το γάλα, παρόλο που λόγω του σχήματος της συσκευασίας τους θα βόλευε να μπουν στην πόρτα, είναι καλύτερο να τοποθετηθούν ξαπλωτά σε κάποιο ράφι για να μην επηρεάζονται από την απώλεια ψύξης που σημειώνεται με το τακτικό άνοιγμά της.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος τοποθέτησης των προϊόντων στα ράφια του ψυγείου;

Τα ψηλά ράφια του ψυγείου έχουν πιο σταθερή θερμοκρασία από τα πιο χαμηλά. Εκεί μπορείτε λοιπόν να αποθηκεύετε τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα όπως τις μαγειρεμένες τροφές, τα αλλαντικά ή τα συσκευασμένα προϊόντα, μετά από το άνοιγμα της συσκευασίας τους.

Στα μεσαία ράφια μπορείτε να τοποθετείτε τυριά, γάλα, γιαούρτια, ψωμί του τοστ και προϊόντα που δεν έχει ανοιχθεί ακόμα η συσκευασία τους.

Το πιο χαμηλό ράφι είναι συνήθως το πιο ψυχρό, όμως η θερμοκρασία του επηρεάζεται αρκετά από το συχνό άνοιγμα της πόρτας. Για αυτό το συγκεκριμένο ράφι είναι ιδανικό για να τοποθετείτε ευαίσθητα τρόφιμα που πρόκειται να καταναλωθούν σύντομα, όπως νωπά κρέατα, πουλερικά και ψάρια.

Το ράφι chiller, που υπάρχει στα περισσότερα σύγχρονα ψυγεία, είναι ένα κλειστού τύπου ράφι που βρίσκεται συνήθως στη βάση της συντήρησης και προσφέρει χαμηλές θερμοκρασίες για ταχεία και αποτελεσματική ψύξη των τροφίμων. Εδώ μπορείτε να ψύχετε το νερό, τις μπύρες και τα αναψυκτικά, αν επιθυμείτε να τα απολαμβάνετε πολύ δροσερά, καθώς και να αποθηκεύετε τρόφιμα για περισσότερες ημέρες από όσες θα μπορούσατε στην απλή συντήρηση. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι κατάλληλος για φρούτα και λαχανικά γιατί ενδέχεται να τα παγώσει και επομένως να μειώσει αντί να παρατείνει τον χρόνο ζωής τους.

Extra Tips

Για να απολαμβάνετε τα οφέλη από το ψυγείο σας στο έπακρο πρέπει να προσπαθείτε να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση, δηλαδή:

  • Nα το καθαρίζετε συχνά.
  • Nα μην ακουμπάτε τρόφιμα στα πίσω τοιχώματα ώστε να μην δημιουργηθεί πάγος.
  • Nα μην το υπερφορτώνετε ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας σωστά.
  • Να μην τοποθετείτε ζεστά φαγητά στο ψυγείο γιατί θα αυξηθεί η θερμοκρασία του θαλάμου.

Εφαρμόζοντας όλα τα παραπάνω, τα τρόφιμά σας θα διατηρούνται φρέσκα και αναλλοίωτα για περισσότερο.

Να θυμάστε ότι όλα τα προϊόντα ψυγείου που χρειάζεστε, θα τα βρείτε στο ΟΚ! Anytime Market της γειτονιάς σας.

Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ

Σχετικά άρθρα:

Back To Top
OK! Markets