skip to Main Content
Πώς θα κάνετε οικονομία νερού;

Το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό στον πλανήτη. Είναι αυτό που μας κρατά στη ζωή και μας εξυπηρετεί όταν το έχουμε ανάγκη. Το σπαταλάμε και το θεωρούμε δεδομένο, αλλά είναι πραγματικά έτσι; Μόνο ένα μικρό ποσοστό του νερού της γης είναι πόσιμο και αν δεν αφυπνιστούμε για την προστασία του, στο μέλλον θα είναι έντονο το πρόβλημα της λειψυδρίας. Η σπατάλη του πλήττει πρωτίστως το περιβάλλον αλλά και το συλλογικό αίσθημα αν σκεφτεί κανείς πόσα εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινά πρόβλημα από την έλλειψη νερού.

Υπάρχουν ωστόσο τρόποι εξοικονόμησης και προφύλαξης του νερού, μέσα από μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες.

Κλείνετε την βρύση όταν πρέπει

Όταν πλένετε τα πιάτα, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, όταν κάνετε μπάνιο ή όταν ξυρίζεστε να κλείνετε τη βρύση γιατί το νερό τρέχει άσκοπα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβαίνει αυτό. Είναι μια συμβουλή που θα πρέπει συνεχώς να υπενθυμίζεται στον εαυτό σας, αφού έτσι εξοικονομείται πολλά λίτρα νερού ετησίως.

Μη βάζετε πλυντήριο αν δεν είναι εντελώς γεμάτο

Η χρήση του πλυντηρίου πιάτων όταν δεν είναι γεμάτο αποτελεί μια επιπλέον σπατάλη ρεύματος και νερού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένετε ώστε να γεμίσει το πλυντήριο με πιάτα πριν το χρησιμοποιήσετε.

Το ίδιο συμβαίνει και με το πλυντήριο ρούχων. Πριν την πλύση βεβαιωθείτε ότι αξιοποιείτε στο έπακρο την χωρητικότητα του κάδου, καθώς μισοάδεια πλυντήρια  αυξάνουν τις πλύσεις σε εβδομαδιαία βάση και κατά συνέπεια την κατανάλωση νερού.

Ελέγξτε για τυχόν διαρροές στο σπίτι

Μερικές σταγόνες νερού από κάποια βρύση που βρίσκεται σε εσωτερικό ή σε εξωτερικό χώρο μπορεί να σας φαίνεται αμελητέα ποσότητα, αλλά στην πραγματικότητα τα λίτρα νερού που χάνονται είναι αρκετά. Για αυτό φροντίστε να επισκευάστε τις βρύσες ή το καζανάκι, αν παρουσιάζουν διαρροή.

Το καζανάκι του μπάνιου σπαταλά περίπου το 1/3 όλης της κατανάλωσης μιας οικίας. Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε το παλιό καζανάκι με ένα καινούριο διπλής ροής που διαθέτει δυο κουμπιά, ένα για τη μικρή ροή και ένα με μεγαλύτερη ροή ανάλογα με την ανάγκη,  τότε τοποθετήστε ένα πλαστικό μπουκάλι μέσα στη δεξαμενή για να μειώσετε τον όγκο νερού που παροχετεύεται.

Εξοικονομήστε νερό από τη φροντίδα του κήπου

Καταρχήν μπορείτε να επιλέξετε ενδημικά φυτά, όπως είναι η λεβάντα, το δεντρολίβανο, η μέντα, το γεράνι, το φασκόμηλο και άλλα που είναι ανθεκτικά στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και δεν χρειάζονται πολύ πότισμα. Επίσης υπάρχουν ποικιλίες σε γρασίδι που δεν έχουν ανάγκη από συχνές ποσότητες νερού.

Μια καλή ιδέα είναι να ποτίζετε νωρίς το πρωί που μειώνονται οι απώλειες νερού από την εξάτμισή του και κάνετε οικονομία. Αν έχετε λίγα φυτά, μπορείτε να χρησιμοποιείται ποτιστήρι ώστε να έχετε τον έλεγχο της ποσότητας νερού που καταναλώνετε. Αν έχετε μεγάλο κήπο ή πολλά φυτά, μπορείτε να επενδύσετε σε μια καλή εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, που είναι ρυθμισμένο να ρίχνει συγκεκριμένη ποσότητα νερού αναλόγως με τα φυτά. Έτσι όχι μόνο κάνετε εξοικονόμηση, αλλά βοηθάτε και στην καλύτερη ανάπτυξή τους.

Πλύντε το αυτοκίνητο με σύνεση

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει με ένα πλυστικό μηχάνημα υψηλής πίεσης, το οποίο εξοικονομεί τουλάχιστον 80% περισσότερο νερό σε σύγκριση με το κοινό λάστιχο, αφού η ροή του νερού είναι ελεγχόμενη και με υψηλή πίεση.

Στην αυλή…

Για τον καθαρισμό της αυλής ή του μπαλκονιού σας χρησιμοποιήστε σκούπα αντί για τρεχούμενο νερό και αποφύγετε να βρέχετε τις βεράντες τις μέρες που έχει καύσωνα για περισσότερη δροσιά.

Το νερό είναι ένα φυσικός πόρος που δεν είναι ανεξάντλητος, για αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε μερικές από τις συνήθειες μας που αφορούν τη χρήση του, έχοντας πάντα στο μυαλό μας την προστασία των οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος. Γιατί όσο πιο νωρίς αφυπνιστούμε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη νερού στο μέλλον.

Back To Top
OK! Markets