To Πασχαλινό τραπέζι – εκτός από όμορφες αναμνήσεις- αφήνει και ένα ψυγείο γεμάτο περισσεύματα από τα πασχαλινά εδέσματα.
Ένα από αυτά είναι το αρνί, που το περισσότερο τρώγεται όσο είναι ζεστό, μόλις βγει από τη σούβλα. Το υπόλοιπο συνήθως μπαίνει στο ψυγείο, καταλήγοντας να πεταχτεί μερικές μέρες αργότερα.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να αξιοποιήσετε το αρνί του Πάσχα ώστε να μην καταλήξει στα σκουπίδια, δημιουργώντας πιάτα εύγεστα και πρωτότυπα. Εμείς θα σας δώσουμε μερικές ιδέες.
Αρχικά, ξεψαχνίστε το κρέας και αν δεν έχετε σκοπό να το χρησιμοποιήσετε άμεσα τοποθετήστε το σε σακούλες και διατηρήστε το στην κατάψυξη για λίγο καιρό.
Με το ξεψαχνισμένο αρνί μπορείτε να φτιάξετε:
Τάρτα με αρνί και τυριά
Υλικά:
1 φύλλο κουρού
400 γραμμάρια αρνί ξεψαχνισμένο.
300 γραμμάρια μυζήθρα γλυκιά, τριμμένη
300 γραμμάρια γραβιέρα, τριμμένη
Μερικά φυλλαράκια δυόσμου
4 ντοματίνια
1 αυγό
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφού λαδώσετε ένα ταψάκι τάρτας, στρώνετε το φύλλο κουρού, ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
Ωστόσο, ρυθμίζετε τον φούρνο να προθερμαίνεται στους 180°C, πάνω κάτω.
Σε ένα μπολ, ανακατεύετε τα υλικά, κρατώντας στη άκρη λίγη γραβιέρα για το πασπάλισμα.
Στρώνετε το μίγμα στο ταψάκι, πασπαλίζετε με το τυρί και λίγο πιπέρι, στολίζετε με ντοματίνια και ψήνετε για περίπου 1 ώρα, με τη σχάρα τοποθετημένη χαμηλά.
Πολύχρωμη σαλάτα με αρνάκι και σως βινεγκρέτ
Υλικά:
Για τη σαλάτα
Φύλλα μαρουλιού, σγουρής σαλάτας, βαλεριάνας και κόκκινου λάχανου
Τριμμένο καρότο
Κάππαρη σε σπόρους
Κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
Ντοματίνια κομμένα στη μέση
Αρνάκι ξεψαχνισμένο περίπου 500 γραμμάρια ελαφρώς τσιγαρισμένο
Για την βινεγκρέτ
Μισό φλυτζάνι ξύδι μπαλσάμικο
1-2 κουταλιές της σούπας μέλι
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο άνηθο ψιλoκομμένο
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ για σαλάτα, βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το κρέας και ανακατεύετε.
Καλύπτετε τη σαλάτα με το κρέας.
Για τη βινεγκρέτ, τοποθετήστε όλα τα υλικά σε ένα άδειο βαζάκι ή σέικερ και χτυπήστε δυνατά.
Περιχύστε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ.
Λαχανικά φρικασέ με αρνάκι
Υλικά:
750 γραμμάρια αρνί ξεψαχνισμένο
2 μαρούλια
6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, Πιπέρι
Για το αυγολέμονο:
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένετε τα μαρούλια, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ρίχνετε ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί ο πάτος της.
Τσιγαρίζετε τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά, και προσθέτετε τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και νερό, μέχρι να καλυφθούν τα χορταρικά.
Σιγοβράζετε για μία ώρα και προσθέτετε το αρνί. Συνεχίζετε να σιγοβράζετε για άλλα 15 λεπτά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένετε 15 λεπτά μέχρι να φτιάξετε το αυγολέμονο.
Αυγολέμονο:
Σε ένα multi mixer, ρίχνετε τα 2 αυγά και τον χυμό λεμονιού. Χτυπάτε το μίγμα μέχρι να αφρίσει και το ρίχνετε σε ένα μπολ.
Μεταγγίζετε με μια βαθιά κουτάλα σιγά σιγά, ζωμό από το φαγητό στο μίγμα του αυγολέμονου και ταυτόχρονα χτυπάτε το μίγμα με τον αυγοδάρτη. Σταματάτε όταν το μίγμα έχει γίνει αρκετά θερμό και ομοιογενές.
Έπειτα με την κουτάλα, σιγά σιγά, προσθέτετε το μίγμα (ζωμός + αυγολέμονο) στην κατσαρόλα.
Κρατώντας την κατσαρόλα από τα χερούλια, την κουνάτε κυκλικά να πάει παντού το αυγολέμονο.
Τότε μόνο επανατοποθετείτε την κατσαρόλα στην φωτιά, σε χαμηλή θερμοκρασία, να πάρει μια βράση για 2-3 λεπτά.