skip to Main Content
Βαφή και φροντίδα των βαμμένων μαλλιών στο σπίτι

Η διαδικασία να βάψετε μόνες σας τα μαλλιά σας στο σπίτι και να τα διατηρήσετε σαν φρεσκοβαμμένα μέχρι την επόμενη βαφή, δεν είναι καθόλου δύσκολη. Οι συχνές επισκέψεις στο κομμωτήριο κοστίζουν τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα και δεν είναι απαραίτητες όταν χρειάζεστε μόνο απλή βαφή κοντά στον φυσικό σας τόνο ή απλά για την κάλυψη των λευκών.

Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία ασφαλών προϊόντων βαφής, για κάθε χρωματικό τόνο. Τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορείτε να τα εφαρμόσετε μόνη σας στο σπίτι, με ασφάλεια και ευκολία, κάνοντας οικονομία χρόνου και χρημάτων.

Απαντάμε σε μερικές από τις απορίες σας και ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για τη βαφή και την περιποίηση των βαμμένων μαλλιών στο σπίτι.

Να επιλέξετε μόνιμη ή ημιμόνιμη βαφή;

Η επιλογή σας εξαρτάται από δύο παράγοντες. Πρώτον από το αν θέλετε να αλλάξετε χρωματικό τόνο και δεύτερον από τον αν χρειάζεστε κάλυψη των λευκών. Οι ημιμόνιμες βαφές, είναι ιδανικές για να τονίσουν το φυσικό σας χρώμα,  για να δημιουργήσουν κοντινές στο φυσικό σας χρώμα λάμψεις ή για την προσωρινή κάλυψη των λευκών.

Πώς να επιλέξετε χρώμα βαφής μαλλιών

Το πρώτο βήμα είναι να καθορίσετε σωστά τον φυσικό τόνο των μαλλιών σας και να επιλέξετε ποιο χρωματικό αποτέλεσμα επιθυμείτε. Αν ο χρωματισμός που θέλετε να πετύχετε είναι μέχρι και τρεις τόνους πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό από τα μαλλιά σας, το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό από την πρώτη κιόλας εφαρμογή. Διαφορετικά, θα χρειαστούν περισσότερες εφαρμογές, ώστε το επιθυμητό χρώμα να προκύψει σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το χρώμα του δέρματος και των φρυδιών σας, ώστε να μην υπάρξει έντονη αντίθεση και τα μαλλιά σας μοιάζουν σαν «ξένα» επάνω σας. Μην αρκεστείτε στη φωτογραφία της συσκευασίας για να επιλέξετε απόχρωση, αλλά συμβουλευτείτε το χρωματολόγιο της κάθε εταιρίας. Τέλος, λάβετε υπόψη ότι αν έχετε πυκνά ή μακριά μαλλιά, ίσως χρειάζεται να αγοράσετε 2 συσκευασίες βαφής.

Hair color chart

Κάθε πότε πρέπει να βάφετε τα μαλλιά σας;

Ο χρόνος που απαιτείται ανάμεσα σε δύο εφαρμογές βαφής εξαρτάται κυρίως από το πόσο γρήγορα μακραίνουν τα μαλλιά σας. Αν έχετε πολλά λευκά ή αν το φυσικό σας χρώμα απέχει τόσο από το χρώμα των βαμμένων μαλλιών ώστε να ξεχωρίζει η ρίζα, σίγουρα χρειάζεστε συχνότερες επαναλήψεις. Με δεδομένο ότι τα μαλλιά μακραίνουν κατά ένα περίπου εκατοστό τον μήνα, συνιστάται η επανάληψη κάθε 3-4 εβδομάδες.

Πώς θα πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα

Για να μείνετε απόλυτα ευχαριστημένες από το αποτέλεσμα, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες που εσωκλείονται στη συσκευασία. Αν στην πορεία δοκιμάσετε άλλη μάρκα βαφής, διαβάστε και τις δικές της οδηγίες γιατί ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη βαφή σας.

Εφαρμογή

Εφαρμόστε τη βαφή σε άλουστα και στεγνά μαλλιά. Φορέστε γάντια και ξεκινήστε από το περίγραμμα του προσώπου. Στη συνέχεια με τη μύτη του απλικατέρ ή τη μυτερή πλευρά του πινέλου, ξεκινήστε να χωρίζετε τα μαλλιά σε λεπτές τούφες και να απλώνετε τη βαφή στις ρίζες καθεμιάς τούφας. Φροντίστε να απλώσετε αρκετά παχύ στρώμα βαφής στο περίγραμμα του προσώπου και στη βάση της χωρίστρας σας.

Μόλις τελειώσετε με τις ρίζες, περιμένετε για όσο χρόνο αναγράφεται στις οδηγίες  πριν συνεχίσετε απλώνοντας τη βαφή σε όλο το μήκος των μαλλιών. Αν η βαφή γίνεται στον ίδιο τόνο με το υπάρχον χρώμα, τότε θα χρειαστεί να μείνει στα υπόλοιπα μαλλιά για ελάχιστο χρόνο, κυρίως για να δώσει λάμψη. Λάβετε υπόψη ότι όσο πιο ζεστός είναι ο χώρος που βρίσκεστε, τόσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται η διαδικασία. Για αυτό, αν ο χώρος σας είναι κρύος (κάτω από 20Ο C ), αφήστε τη βαφή για περισσότερο χρόνο, ιδιαίτερα αν σας ενδιαφέρει η κάλυψη των λευκών.

Ξέβγαλμα

Όταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος,  ξεβγάλτε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό, κάνοντας μασάζ στις ρίζες και στο περίγραμμα του προσώπου για να απομακρυνθεί εντελώς η βαφή. Συνεχίστε μέχρι να τρέχει καθαρό νερό, χωρίς ίχνος χρώματος. Δεν χρειάζεται να λουστείτε. Τέλος, απλώστε την μάσκα περιποίησης, που συνήθως εσωκλείεται στη συσκευασία της βαφής, αφήστε για 2-3 λεπτά και ξεβγάλτε.

Blonde woman with freshly dyed hair

Πώς θα καθαρίσετε τους λεκέδες της βαφής από το δέρμα σας

Είναι φυσιολογικό μετά από το ξέβγαλμα της βαφής να υπάρξουν λεκέδες, ιδίως στο περίγραμμα του προσώπου όπου απλώνεται και το πιο παχύ στρώμα βαφής. Να απλώνετε κρέμα ή βαζελίνη στο περίγραμμα του προσώπου σας ώστε να αποφύγετε τον χρωματισμό του δέρματος, μάλλον δεν είναι σωστή πρακτική διότι μαζί καλύπτονται και τρίχες, οι οποίες μένουν άβαφτες και φαίνονται έντονα εφόσον βρίσκονται στο περίγραμμα. Μην ανησυχείτε λοιπόν, αφού με ένα κομμάτι βαμβακιού εμποτισμένο σε baby oil ή σε αμυγδαλέλαιο μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε τους λεκέδες μετά τη βαφή.

Διατηρήστε το χρώμα ζωντανό ανάμεσα στις βαφές

Τις πρώτες ημέρες μετά από τη βαφή τα μαλλιά σας είναι λαμπερά και το χρώμα τους παραμένει ζωηρό. Όμως μέρα με τη μέρα,  τα λουσίματα, το styling και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες ξεθωριάζουν  το χρώμα, ιδιαίτερα τις ζωηρές αποχρώσεις, όπως τις κόκκινες.

Για να διατηρήσετε το χρώμα ζωντανό για περισσότερο πρέπει να προσέξετε μερικά σημεία.

  • Μην λουστείτε τις πρώτες 48 ώρες μετά το βάψιμο των μαλλιών σας, προκειμένου να δώσετε χρόνο στο χρώμα να σταθεροποιηθεί.
  • Αν δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, μην λούζετε τα μαλλιά σας συχνότερα από κάθε δεύτερη μέρα.
  • Χρησιμοποιήστε σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά, που είναι εξειδικευμένο και σχεδιασμένο με βάση τη διαφορετική χημεία της βαμμένης τρίχας.
  • Κατεβάστε τη θερμοκρασία του νερού όταν λούζεστε, καθώς το καυτό νερό ανοίγει τον θύλακα της τρίχας, επιτρέποντας στα μόρια της χρωστικής να διαφύγουν.
  • Αν κολυμπάτε συχνά σε πισίνα, προτιμήστε να φοράτε σκουφάκι από καουτσούκ ώστε να μην βρέχονται τα μαλλιά σας από το χλώριο, καθώς αποτελεί στοιχείο αποχρωματισμού.
  • Προσπαθήστε να μην εκθέτετε τα βαμμένα σας μαλλιά στις ακτίνες του ήλιου, φορώντας ένα μαντήλι ή ένα καπέλο.

Woman wearing hat

Διατηρείστε υγιή τα βαμμένα μαλλιά σας

Όσο και αν οι βαφές μαλλιών είναι σχεδιασμένες να παρέχουν αποτελεσματικότητα και προστασία, η συχνή και μακροχρόνια χρήση τους ταλαιπωρεί σε ένα βαθμό την τρίχα, αφαιρώντας κάποια από τα ζωογόνα συστατικά της. Για να προστατεύσετε λοιπόν τα μαλλιά σας από τη φθορά, πρέπει να εφαρμόσετε κάποιες νέες πρακτικές.

  • Δύο φορές τον μήνα κάνετε ειδικές μάσκες που προστατεύουν την τρίχα από την οξείδωση και μειώνουν τη φθορά του κεράτινου περιβλήματός της, διατηρώντας την επιφάνειά του πιο υγιή. Εφαρμόστε τη μάσκα σε βρεγμένα μαλλιά και χτενίστε τα από τις ρίζες μέχρι τις άκρες. Τυλίξτε τα σε μια πετσέτα και αφήστε τη μάσκα να δράσει για μισή ώρα.
  • Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικό ψαλίδι, βεβαιωθείτε ότι τα μαλλιά σας είναι εντελώς στεγνά πριν τα ακουμπήσει το θερμό σίδερο, για να μην τα «κάψετε» από μέσα.
  • Αποφύγετε το καθημερινό styling και την παρατεταμένη χρήση σεσουάρ και προτιμήστε να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν φυσικά.
  • Οι άκρες απορροφούν περισσότερο χρώμα από ό,τι η υπόλοιπη τρίχα κατά τη διάρκεια του βαψίματος με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται περισσότερο. Έτσι, τείνουν να ξεραίνονται ή να σπάνε. Περιποιηθείτε καθημερινά τις άκρες των μαλλιών σας με ξηρό λάδι, που χωρίς να λαδώνει φροντίζει και λειαίνει την τρίχα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα tips και να βρείτε σπιτικές συνταγές περιποίησης των μαλλιών σας διαβάστε και το άρθρο μας «Σωστή περιποίηση μαλλιών στο σπίτι»

Woman using hair care product

Η βαφή και η φροντίδα των βαμμένων μαλλιών στο σπίτι μπορεί να γίνει εύκολα, σωστά και οικονομικά.  Όλα τα προϊόντα βαψίματος και περιποίησης μαλλιών, όποια ώρα και ημέρα και αν τα χρειαστείτε, θα τα βρείτε στο ΟΚ! Anytime Markets της γειτονιάς σας.

Το convenience store που εμπιστεύεστε είναι μαζί σας καθημερινά με διευρυμένο ωράριο 8 π.μ. με 11 μ.μ. ώστε να μη σας λείψει τίποτα, τηρώντας όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας.

Σχετικά άρθρα:

Back To Top
OK! Markets