Μια ιδιαίτερη συνταγή που “παντρεύει” το παραδοσιακό ογκρατέν με τη φρεσκάδα από το μπρόκολο και το σπανάκι.
Υλικά για 8 άτομα:
500 γρ βίδες
500 γρ μπρόκολο (τις φουντίτσες)
350 γρ σπανάκι κατ.(στραγγισμένο και αποψυγμένο)
1 σκελίδα σκόρδο
2 κούπες γάλα
1 ποτήρι λευκό κρασί (βρασμένο για να έχει φύγει το αλκοόλ)
150 γρ πεκορίνο
50 γρ Blue Cheese
300γρ γραβιέρα τριμμένη
20γρ κουκουνάρι
1 λεμόνι ξύσμα
2 πρζ μοσχοκάρυδο
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τις βίδες. Τις βράζουμε για 4 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που γράφει πάνω στην συσκευασία.
Τρία λεπτά πριν τα βγάλουμε ρίχνουμε μέσα και το μπρόκολο και τα βράζουμε μαζί . Αποσύρουμε την κατσαρόλα ,τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα σκεύος βάζουμε ελαιόλαδο στον πάτο του και σοτάρουμε για λίγο το σκόρδο το οποίο έχουμε πολτοποιήσει.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι , λίγο αλάτι και το αφήνουμε να “μαραθεί”. Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε το κρασί , το γάλα , τις μισές ποσότητες από τα τυριά, το κουκουνάρι , το μοσχοκάρυδο , ελαιόλαδο και το λεμόνι ξύσμα. Τα χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιόμορφη σάλτσα.
Σε ένα ταψί αδειάζουμε τα μακαρόνια με το μπρόκολο, ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Τέλος πασπαλίζουμε το μίγμα με τα υπόλοιπα τυριά της συνταγής. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 200΄C για 15΄λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν τα τυριά.