skip to Main Content
Ετοιμασία σπιτιού για το καλοκαίρι

Ο Μάιος είναι ένας μεταβατικός μήνας, ιδανικός για να ασχοληθείτε με την προετοιμασία του σπιτιού σας για το καλοκαίρι. Ο ήπιος καιρός συμμαχεί μαζί σας ώστε να κάνετε με άνεση όλες τις απαραίτητες δουλειές, που ομολογουμένως, δεν είναι και λίγες. Έτσι, ο ερχομός του καλοκαιριού θα βρει το σπίτι σας πανέτοιμο και εσάς με καλή διάθεση για να το απολαύσετε.

Εμείς θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές για τον τρόπο και τη σειρά εκτέλεσης των απαραίτητων εργασιών ώστε να εξοικονομήσετε  χρόνο και ενέργεια.

Αρχικά, καταγράψτε όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα, ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτετε. Στη συνέχεια, κάντε όλες τις απαραίτητες αγορές απορρυπαντικών και υλικών και συγκεντρώστε τα σε όλα σε ένα μέρος. Τέλος, ακολουθήστε τη σειρά των εργασιών όπως τις παραθέτουμε παρακάτω.

Ξέστρωμα χαλιών

Η θερμοκρασία ανεβαίνει μέρα με τη μέρα και τα χαλιά πρέπει να ξεστρωθούν, να πλυθούν και να αποθηκευτούν. Πριν ξεστρώσετε κάποιο χαλί, τσεκάρετε πόσο λερωμένο είναι για να αποφασίσετε αν θα το πλύνετε ή όχι. Ένα χαλί που δεν πατιέται ιδιαίτερα, δεν υπάρχει λόγος να πλένεται κάθε χρόνο. Πλύντε τοπικά με ειδικό απορρυπαντικό τους όποιους λεκέδες, αφήστε το να στεγνώσει και περάστε το με την ηλεκτρική σκούπα. Στη συνέχεια τυλίξτε το και τοποθετήστε το σε ειδική σακούλα για χαλιά, προσθέτοντας τα απαραίτητα σκοροκτόνα.

Αν χρειαστεί να πλύνετε ολόκληρο το χαλί σας, επιλέξτε να το κάνετε σε μια σχετικά ζεστή μέρα. Προμηθευτείτε ένα ειδικό απορρυπαντικό χαλιών και προσέξτε πολύ στη δοσολογία, για να μην προξενήσετε διχρωμίες ή κηλίδες  στο χαλί σας, ειδικά αν είναι μονόχρωμο. Απλώστε το χαλί στο δάπεδο της βεράντας ή της αυλής, πλύντε το σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του απορρυπαντικού και ξεβγάλτε το πολύ καλά. Αφήστε το να στεγνώσει, κρεμώντας το σε ένα κάγκελο. Είναι προτιμότερο να μην πέφτουν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου πάνω του για να μην προκληθεί φθορά στα χρώματα. Αφού βεβαιωθείτε ότι έχει στεγνώσει πλήρως, απλώστε το στο δάπεδο, σκουπίστε το με ηλεκτρική σκούπα, τυλίξτε το και αποθηκεύστε το.

Φυσικά, μπορείτε να δώσετε τα χαλιά σας για πλύσιμο ή/και για αποθήκευση σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο. Αυτή είναι μια πρακτική λύση, ιδιαίτερα αν δεν διαθέτετε επαρκή εξωτερικό χώρο για να τα πλύνετε και αποθηκευτικό χώρο για να τα φυλάξετε.

Young woman cleaning the carpet

Επισκευές και συντηρήσεις

Είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθείτε με επισκευές που ενδεχομένως να χρειάζεται το σπίτι σας. Απομακρύνετε τυχόν υγρασίες ή μούχλα από τοίχους, πλακάκια ή ντουλάπες, προσπαθώντας παράλληλα να εντοπίσετε τη δίοδό τους για να πάρετε τα μέτρα σας. Διορθώστε τρύπες και ατέλειες εφαρμογής στις σίτες των παραθύρων για να προστατευθείτε από τα ενοχλητικά έντομα. Ελέγξτε τις τέντες σας για φθορές ή δυσλειτουργίες. Τέλος, ασχοληθείτε με τη συντήρηση των κλιματιστικών σας, πλένοντας τα φίλτρα τους και καλώντας ένα τεχνικό όταν έρθει η ώρα της τακτικής τους συντήρησης.

Οργάνωση ντουλάπας

Η αλλαγή της εποχής επιβάλλει την ανανέωση της ντουλάπας, την φύλαξη των ζεστών ρούχων και το φρεσκάρισμα των καλοκαιρινών. Είναι μια εξαίρετη ευκαιρία για να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα σε όσα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ δεν χρειάζεστε πια. Έπειτα, έχοντας κερδίσει χώρο, μπορείτε να προχωρήσετε στην αναδιοργάνωση της ντουλάπας σας. Πριν ξεκινήσετε, σχεδιάστε την ντουλάπα σας σε ένα χαρτί ή στον υπολογιστή σας και σκεφτείτε πού θα βάλετε το καθετί. Χρησιμοποιήστε το σχεδιάγραμμα σαν οδηγό καθώς θα τακτοποιείτε και θα τελειώσετε  στον μισό χρόνο. Μη ξεχάσετε να τοποθετήσετε τα απαραίτητα σκοροκτόνα ώστε να προφυλάξετε τα ρούχα σας καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Senior woman organizing her closet

Οργάνωση βεράντας

Τώρα που η βεράντα, λόγω καλοκαιρίας, θα ξεκινήσει να αποτελεί προέκταση του σπιτιού σας, είναι ή ώρα να την οργανώσετε σωστά, ώστε να απολαύσετε τους καλοκαιρινούς μήνες στη δροσιά που μπορεί να σας προσφέρει. Πρώτα από όλα περιποιηθείτε τα φυτά σας και κάντε ένα καλό καθάρισμα στα έπιπλα βεράντας και στο δάπεδο. Στη συνέχεια, αποφασίστε ποιες δραστηριότητες θα θέλατε να κάνετε στο μπαλκόνι σας και λειτουργήστε αναλόγως. Για παράδειγμα, με διαφορετικό τρόπο θα οργανωθείτε αν επιθυμείτε να κάνετε μπάρμπεκιου και να απολαμβάνετε στη βεράντα γεύματα με την οικογένεια και με τους φίλους σας και αλλιώς αν θέλετε να παρακολουθείτε τηλεόραση και ταινίες ή απλά να χαλαρώνετε.

Γενική καθαριότητα σπιτιού

Αφού τελειώσετε με όλες τις παραπάνω εργασίες, συνεχίστε με τη γενική καθαριότητα του σπιτιού. Χρήσιμες συμβουλές θα βρείτε στο άρθρο μας : Καθαρίστε το σπίτι σας γρήγορα και αποτελεσματικά

friends enjoy barbeque at balcony

Να θυμάστε πως όλα τα απορρυπαντικά και τον εξοπλισμό που χρειάζεστε για τον καθαρισμό και την προετοιμασία του σπιτιού σας για το καλοκαίρι, θα τα βρείτε στο ΟΚ! Anytime market της γειτονιάς σας.

Το convenience store που εμπιστεύεστε, τηρεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.,  για να είστε ασφαλείς καθώς κάνετε τα ψώνια σας. Επιπλέον, σας διευκολύνει με το διευρυμένο του ωράριο, αφού παραμένει ανοιχτό κάθε μέρα από τις 8 π.μ. έως τις 11 μ.μ

Σχετικά άρθρα:

Back To Top
OK! Markets