skip to Main Content
Γαλατόπιτα με ζύμη τάρτας

Η αγαπημένη γαλατόπιτα με την ουδέτερη αλλά πλούσια γεύση της συνοδεύει κάθε στιγμή της ημέρας σας. Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους και φτιάχνεται πολύ εύκολα. Εδώ θα δείτε μια παραλλαγή της με ζύμη τάρτας, αντί για φύλλο.

Τι θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη

¼ κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 αυγό

Ελάχιστο νερό

Για την κρέμα

1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες

150 γραμμάρια ζάχαρη

150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό

4 αυγά

150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος

Εκτέλεση:

Για την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.

Μόλις κάψει, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά ρίχνουμε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Για τη ζύμη

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό.

Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και να πάρει το μίγμα τη μορφή ζύμης που μοιάζει με βρεγμένη άμμο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να προκύψει μια απαλή ζύμη.

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Ψήσιμο βάσης

Σε μια αντικολλητική ταρτιέρα απλώνουμε τη ζύμη καλύπτοντας και τα τοιχώματα.

Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στη ζύμη, τοποθετούμε από πάνω μια λαδόκολλα και την καλύπτουμε με ρύζι ή όσπρια που θα λειτουργήσουν ως βαρίδι.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Στη συνέχεια αποσύρουμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Σύνθεση

Μόλις κρυώσει η βάση και η κρέμα γίνει χλιαρή ρίχνουμε την κρέμα πάνω στη βάση και τοποθετούμε στον φούρνο για 30 λεπτά.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε την πίτα μας πασπαλισμένη με κανέλλα ή/και ζάχαρη.

Back To Top
OK! Markets