skip to Main Content
Νηστίσιμα προϊόντα με μεγάλη διατροφική αξία

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής, μια περίοδο νηστείας η οποία ανεξάρτητα από τη θρησκευτική της αξία, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού.

Στη νηστεία αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και η βάση της διατροφής αποτελείται από λαδερά φαγητά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, μακαρόνια, πατάτες, ρύζι και ψωμί.

Προκειμένου, ωστόσο, να αποφύγετε όλο αυτό το διάστημα το αίσθημα της στέρησης από τα αγαπημένα σας φαγητά και να μη λείψει τίποτα από τον οργανισμό σας ώστε να διατηρηθεί η ψυχική και σωματική υγεία, σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες προτάσεις για να αντικαταστήσετε τα μη νηστίσιμα προϊόντα, με κάποια άλλα εξίσου θρεπτικά και ταυτόχρονα κατάλληλα για νηστεία.

 Χαλβάς

Αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο διαδεδομένο τρόφιμο της νηστείας και όχι άδικα αφού είναι πλούσιος σε ακόρεστα «καλά» λιπαρά, με ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση, αλλά και βιταμίνες Β, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, συστατικά απαραίτητα για την καλή υγεία των οστών, των μυών και του νευρικού συστήματος. Μπορείτε να απολαύσετε τον χαλβά με διάφορους τρόπους, αλλά η υψηλή θερμιδική του αξία τον καθιστά τρόφιμο που θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αφού 100 γρ. χαλβά μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 540 θερμίδες.

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου είναι μια δημοφιλής φυτική εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό αγελαδινό γάλα και παρασκευάζεται από αλεσμένα αμύγδαλα και νερό. Τα αμύγδαλα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και ματιών και επίσης στηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένα γάλατα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, ασβέστιο και πρωτεΐνη, οπότε έχουν το ίδιο θρεπτικό περιεχόμενο με το κανονικό γάλα, αλλά με χαμηλότερη ποσότητα θερμίδων.

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι ένα τρόφιμο χαμηλό σε θερμίδες αλλά με πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν σημαντικά επίπεδα ψευδαργύρου, σιδήρου, καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου, φολικού οξέος, νιασίνης, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Παράλληλα έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα στο σώμα και μειώνουν τα βακτηριακά επίπεδα.

Μπορείτε να απολαύσετε τα μανιτάρια τηγανητά, γεμιστά, σε σούπα ή ως προσθήκη σε κάποια πίτα, οι επιλογές είναι αρκετές για να επιλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.

Κινόα

Η κινόα έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και αναφέρεται συχνά ως ¨superfood¨, λόγω των ποικίλων ευεργετικών οφελών που έχει για την υγεία. Συγκεκριμένα, η κινόα περιέχει σίδηρο, βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Είναι από τα λίγα φυτικά τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, περιέχει όλα τα σημαντικά αμινοξέα και είναι γεμάτη με υγιεινά λιπαρά.  Τα τρόφιμα ολικής άλεσης όπως η κινόα, περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες που ρυθμίζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Προσθέστε την κινόα στο πρωινό σας, μαζί με ξηρούς καρπούς και φρούτα, χρησιμοποιήστε τη σε διάφορες σαλάτες ή ακόμα και στα γεμιστά αντί για ρύζι.

Ταχίνι

Μια καλή επιλογή με ευεργετική δράση και μεγάλη διατροφική αξία αποτελεί το ταχίνι. Είναι ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το κάλιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε.

Στην κουζίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρασκευές, σαν άλειμμα σε φρυγανιές ή ψωμί, σαν προσθήκη στα δημητριακά, σε διάφορα ντρέσινγκ για σαλάτες. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ταχινόπιτα, τρουφάκια, μπισκότα και μπάρες δημητριακών με μια ιδιαίτερη γεύση.

Προσθέτοντας στη διατροφή σας τα προαναφερθέντα προϊόντα, μπορείτε να συνδυάσετε την περίοδο της νηστείας με τη γεύση και την απόλαυση, χωρίς να στερείτε από τον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Back To Top